Als je ondernemer bent, zal het je bekend voorkomen dat je een factuur naar je klant stuurt en dat je even vergeten was dat de klant recht heeft op een betaaltermijn van dertig dagen. Dat terwijl je het geld juist hard nodig hebt en nog dertig dagen wachten is niet iets waar je blij van wordt. Helaas heeft iedere klant altijd het recht om dertig dagen te wachten met betalen. Je mag dus niet zomaar de betaaltermijn verkorten of zelfs helemaal afschaffen. Wat je wel kunt doen, is gebruikmaken van factoring. Wat dat inhoudt, laten we je in dit artikel zien.
Met factoring hoef je nooit meer lang op je geld te wachten
Als je niet dertig dagen of langer op je geld wilt wachten, kun je je debiteurenbeheer overdragen aan een factoringbedrijf. Factoring houdt namelijk in dat een tussenpartij de factuur voor jouw klant van jou koopt. Dat betekent dat het gefactureerde bedrag gelijk uitbetaald wordt. De factoring kosten zijn vaak een percentage van het gefactureerde bedrijf. Hoe hoger het bedrag, hoe lager dit percentage is. Goed om te weten is dat deze kosten aftrekbaar zijn van je inkomstenbelasting. Je betaalt hierdoor dus minder belasting en dat terwijl je ook nog eens veel sneller je geld op je rekening hebt staan. Veel bedrijven maken gebruik van factoring omdat hun cashflow hiermee goed op gang komt. Ze kunnen het geld namelijk gelijk weer in nieuwe projecten, klussen of uitkeringen steken. De klant mag nog altijd dertig dagen wachten met uitbetalen aan het factoringbedrijf dus zijn rechten worden niet ingeperkt.
Factoring is bedoeld voor B2B en geschikt voor zzp’ers
Ben je zzp’er? Dan is het fijn dat je niet te lang op je geld hoeft te wachten. Gelukkig kun je dan gebruikmaken van factoring zzp. Je sluit dan een contract af met het factoringbedrijf en vervolgens stuur je je facturen altijd naar dit kantoor in plaats van naar je klanten. Het factoringbedrijf regelt de afhandeling van de factuur. Mocht je klant dus te laat zijn met betalen, dan gaat het factoringbedrijf hier achteraan. Je hebt dus nooit meer te maken met incassobureaus, geldtekorten omdat je klanten niet betalen of dat je boze mailtjes moet sturen aan klanten die je het liefst wilt behouden. Hou er wel rekening mee dat je factoring alleen kunt toepassen op andere bedrijven. Je kunt dus geen facturen die bedoeld zijn voor particulieren inleveren bij het factoringbedrijf. Bovendien moeten de bedrijven kredietwaardig zijn, noodlijdende bedrijven komen daarom niet in aanmerking voor factoring.
American factoring: enkel wanneer jij het nodig hebt
Misschien wil je niet al je facturen meteen laten uitbetalen, maar slechts enkele. In dat geval kun je kiezen voor American factoring. Dit houdt in dat je enkel die facturen gelijk laat uitbetalen die je graag wilt. De kosten zijn dan vaak wel iets hoger, maar de voordelen zijn verder hetzelfde. Informeer even bij je factoringbedrijf naar de kosten die ze rekenen en kijk dan of jullie tot een mooie samenwerking kunnen komen.