Ondernemen: uitdaging, risico’s en spanning. Het hoort er allemaal bij en dat is natuurlijk ook wat het ondernemen zo leuk maakt. Risico nemen is hartstikke prima, als je het risico natuurlijk afweegt tegen de potentiële beloning: het gaat om risk versus reward. Maar dat geldt natuurlijk niet voor alles. Zeker als het gaat om gezondheid en veiligheid is het nemen van risico’s vaak iets minder verstandig. Het gezegde is niet voor niets ‘safety first’. Daarom bestaat de verplichting RI&E: om bedrijven te beschermen tegen onnodige en gevaarlijke risico’s. 

Risico inventarisatie en evaluatie

Je gaat nooit alle risico’s kunnen uitsluiten als ondernemer. Dat hoort nou eenmaal bij het vak. Maar als ondernemer moet je ook je onderzoek doen en je kennis en ervaring gebruiken om de juiste risico’s te nemen. En natuurlijk de onnodige risico’s te vermijden. Daar komt een RI&E goed van pas! Wat is een risico inventarisatie en evaluatie? Simpel gezegd: een inspectie van je bedrijf om de risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid in kaart te brengen. En dan ook natuurlijk om de risico’s in te perken waar mogelijk. Het is dus wettelijk verplicht, maar het helpt je ook om je bedrijf te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. 

Risicobeheer: bescherm je bedrijf

Wil je je bedrijf beschermen? Dan moet je natuurlijk wel weten waartegen je je bedrijf beschermt. Heb je geen idee wat je zwaktes zijn? Weet je niet wat er speelt in de markt? Dan wordt het ook lastig om een plan op te stellen ter bescherming. Als ondernemer moet je ook je onderzoek doen en je moet gewoon weten wat er speelt, anders gaat jouw bedrijf het niet redden in de markt van tegenwoordig. Het is een harde wereld en je moet slim (en veilig) werken om te blijven bestaan en winst te blijven maken. 

Evalueren en aanpakken

Elk bedrijf heeft zwaktes en bedreigingen, dat hoort erbij en dat is ook helemaal geen probleem. Wat wel een probleem is als je niet weet wat je zwaktes en bedreigingen zijn. Dat moet je als eerste weten en vervolgens moet je natuurlijk ook aan de bak om dit om te buigen naar sterktes en kansen. Als je dit eenmaal helder hebt, moet je bepalen welke risico’s de prioriteit hebben. Wat is de grootste bedreiging op dit moment en wat moet als eerste aangepakt worden?