cryptoproject
Door | 19 mrt. 2024

Beleggen in de cryptomarkt is niet altijd eenvoudig, zeker niet als je weinig afweet van cryptocurrency, blockchain, en alle factoren die invloed kunnen hebben op het succes van je belegging. Er zijn heel veel cryptomunten waarin je kan beleggen, en allemaal hebben ze specifieke kenmerken die hen de moeite waard kunnen maken. 

De grootste vraag voor beleggers in de cryptomarkt is wellicht of je best in een nieuw cryptoproject investeert, of beter bij een meer gevestigde waarde (zoals Bitcoin) blijft. In dit artikel overlopen we de voor- en nadelen van beide opties.


Nieuwe cryptoprojecten

Op moment van schrijven zijn er honderden relatief succesvolle cryptomunten op de markt, en op regelmatige basis komen er nieuwe opties bij. Soms zijn dit pure “meme coins”, met weinig tot geen aanhangende waarde, behalve dan wat markthype. Hiermee kan je zeker winst maken, omdat de waarde snel de hoogte in kan schieten.  Het is wel enorm risicovol want de munt kan voor hetzelfde geld van de ene dag op de andere in elkaar storten.

Volgens Ilyaas Sari van Techopedia moet je bij de zoektocht naar de beste nieuwste crypto projecten van 2024 genoeg onderzoek doen. Er zijn de afgelopen jaren immers duizenden nieuwe cryptoprojecten op de markt gekomen, maar slechts een klein deel ervan heeft succes behaald.

De voordelen van beleggen in nieuwe cryptoprojecten zijn vrij beduidend:

 1. Kans op hoog rendement: Het grootste voordeel van beleggen in een nieuw cryptoproject is het feit dat ze doorgaans een hoger groeipotentieel hebben, omdat ze nog niet volledig ontdekt zijn door de markt. Als vroege investeerder in een project kan je genieten van mogelijk exponentiële groei als het project succesvol wordt.
 2. Lagere instapkosten: In vergelijking met bestaande cryptomunten zijn nieuwe cryptomunten vrijwel altijd een pak goedkoper, dus het is makkelijker om een aanzienlijk aantal te kopen. Aan de prijs van 1 Bitcoin kan je bijvoorbeeld tienduizenden nieuw uitgebrachte cryptomunten kopen.
 3. Innovatie: Nieuwe projecten kunnen met nieuwe innovaties naar voren komen, concepten of toepassingen die de technologische of cryptowereld volledig vernieuwen.
 4. Eigen bijdrage: Een groot verschil met de cryptosector en andere vormen van beleggen (zoals aandelen of goud) is dat er bij cryptoprojecten vaak een community rond gebouwd wordt, een gemeenschap van ontwikkelaars en fans die de onderliggende filosofie en doelen van de cryptomunt ondersteunen. Door vroeg te beleggen, kan je actief bijdragen aan de ontwikkeling van de community en het project zelf.

Laten we nu even de nadelen van beleggen in nieuwe cryptoprojecten bekijken:

 1. Hoger risico: Nieuwe cryptoprojecten zijn risicovol. Slechts een klein deel ervan haalt echt succes, de meeste falen om meerdere redenen. Denk aan een gebrek aan bekwame ontwikkelaars, een goede gemeenschap of een eigen niche.
 2. Beperkte liquiditeit: Het is logisch dat een nieuw cryptoproject minder liquiditeit heeft op de markt, dus het kan moeilijk zijn om ze te kopen of verkopen tegen de gewenste prijs.
 3. Het onbekende: Nieuwe cryptoprojecten hebben geen bewezen staat van dienst wat betreft hun prestaties. Ook de ontwikkelaars kunnen onbekend zijn. Dit kan het vertrouwen van beleggers en de geloofwaardigheid van het project ondermijnen.

Gevestigde cryptoprojecten

Zoals je kunt zien, hebben nieuwe cryptoprojecten enkele duidelijke voor- en nadelen. Erin beleggen komt in feite neer op “hoger risico, meer potentieel rendement”. Is dit niet meteen een beleggingsstrategie waar je je achter kan scharen? Dan zijn gevestigde cryptoprojecten misschien voor jou, met de volgende voordelen:

 1. Bewezen staat van dienst: Bestaande cryptoprojecten hebben hun waarde vaak al bewezen, vooral munten die al meer dan tien jaar op de markt zijn (denk aan Bitcoin en Ethereum). Hierdoor zijn ze interessanter voor beleggers die op lange termijn investeren.
 2. Meer liquiditeit: Door hun hogere marktkapitalisatie en handelsvolume is het over het algemeen gemakkelijker om gevestigde munten te kopen of verkopen.
 3. Transparantie: Omdat bewezen cryptomunten al jarenlang bestaan, is er ook veel informatie over te vinden. Je kan kijken naar hun ontwikkeling, prijsevolutie, toekomstplannen, en veelt meer.
 4. Sterke gemeenschap: Munten zoals Bitcoin zullen vrijwel zeker altijd waarde houden, omdat er duizenden, miljoenen mensen in geloven. Een sterke gemeenschap rond bestaande munten draagt bij tot hun stabiliteit en toekomstige groei.

De nadelen zijn niet talrijk, maar kunnen wel een drempel vormen voor bepaalde beleggers:

 1. Hogere instapkosten: De meeste bestaande cryptomunten hebben een hogere prijs per stuk, dus beleggers met een beperkt budget kunnen vaak niet heel veel munten van een gevestigd project aankopen.
 2. Beperkt groeipotentieel: Gevestigde cryptoprojecten hebben doorgaans al een aanzienlijke marktkapitalisatie bereikt, dus hun groeipotentieel op lange termijn zal vaak beperkter zijn in vergelijking met nieuwe projecten.

Kortom, nieuwe cryptoprojecten bieden mogelijkheden voor beleggers met een beperkter budget die wat meer risico willen nemen in ruil voor potentieel hogere winsten. Beleggers die liever voor een meer “zekere” cryptomunt kiezen, moeten zich neerleggen bij vaak hogere instapkosten en een beperkter groeipotentieel. Zowel nieuwe als meer gevestigde cryptoprojecten kunnen interessant zijn, het hangt gewoon af van je situatie en je beleggingsdoelen.