indexbeleggen indices
Door | 06 sep. 2024

Eรฉn van de belangrijkste tips die je vaak voorbij hoort komen over beleggen is dat je jouw inleg goed moet spreiden.

Daarmee verlaag je namelijk het risico dat je grote verliezen lijdt op het moment dat er een enkel aandeel onderuit gaat.

Nu zijn er vele manieren om dit te realiseren, waarbij indexbeleggen, ofwel beleggen in indices, een zeer bruikbare en beproefde methode is die we je graag uitleggen.

We leggen je uit wat indices zijn, welke je kan kiezen, met welke beleggingsinstrumenten je dit kunt doen en tot slot wat de voordelen, nadelen en kosten zijn.

Wat is een index?

Je kent vast de AEX wel, die komt vaak genoeg voorbij in het nieuws. En wellicht ook de Dow Jones en dergelijke namen. Dit zijn de beurzen van verschillende landen waarop bedrijven zijn genoteerd. Dit is vanuit het verleden ingericht per land, maar er zijn ook indices die hier los van staan.

Welke indices zijn er?

Zo zijn er indices met elk een eigen onderwerp of industrie die ze vertegenwoordigen. Zo is er de Nasdaq 100 die de koers van honderd grootste bedrijven ter wereld volgt, en de RUT index (Russel 2000) die juist weer tweeduizend Amerikaanse bedrijven volgt met kleine kapitalisatie. 

De belangrijkste indices zijn nog steeds de beurzen van grote economieรซn zoals de Franse beurs (CAC 40), de Duitse beurs (DAX),  UK (FTSE 100). Ook de Dow Jones Industrial 30 en de S&P 500 zetten vaak de toon op het wereldtoneel.

Hoe kun je indexbeleggen?

In beginsel zou je zelf alle aandelen uit een index kunnen inkopen, maar dat is best lastig. Je moet dan namelijk niet simpelweg elk bedrijf aanschaffen, maar ook in de juiste samenstelling. Dit is ingewikkeld en zorgt bovendien voor veel transactiekosten. 

Daarom kan het eenvoudiger zijn om je in te kopen in speciale indexfondsen, die dit hele werk voor je uit handen nemen. Daarbij brengt een fonds ook wel kosten met zich mee, waardoor het rendement wel iets lager zal uitvallen dan de daadwerkelijke index die wordt gevolgd.

Je kan ook kiezen voor een index-ETF. Voordeel is hier dat deze vaker kan worden verhandeld dan een regulier fonds, alleen zijn de kosten wel hoger. 

Als laatste alternatief kan je kiezen voor CFD handel, al is dit wel het meest risicovolle beleggingsinstrument dat momenteel op de markt is. Deze kan je ook aankopen op indices.

Voordelen en nadelen van beleggen in indices.

Om een goede keuze te kunnen maken zetten we enkele voor- en nadelen van indexbeleggen op een rij:

Het voordeel van elke index is automatisch dat je jouw inleg spreidt. En dat ook nog eens met een juist gewicht van elk aandeel in de index. Je hebt dus helemaal geen uitzoekwerk meer en zeker op langere termijn weet je dat er historisch gezien een goed rendement verwacht kan worden. Daarbij kan je kiezen uit veel indices die elk een eigen thema, sector of lang vertegenwoordigen.

Een van de eerste nadelen van een index is dat je niet zelf bepaalt welke aandelen en bedrijven hierin vertegenwoordigd zijn. Dit wisselt bovendien geregeld. Dat maakt dus dat je niet heel specifiek kan kiezen waarin je belegt.

Bovendien zijn indices in veel gevallen alsnog gefocust op bepaalde soorten bedrijven (zoals tech of juist kleinere bedrijven) en vaak geografisch beperkt (zo heeft de AEX vooral Nederlandse bedrijven). Je kan dit wel voorkomen door wereldwijde indices te nemen zoals MSCI World of MSCI emerging markets.

Kosten

We bespraken het al even kort, maar het is goed om te onderzoeken welke kosten je maakt wanneer je gaat beleggen. Dit gaat namelijk voor een (klein) deel ten koste van je mogelijke rendement. Zo zijn er kosten voor transacties aan je beleggingsplatform, maar ook kosten verbonden aan fondsen en ETFโ€™s. 

Doe dus eerst onderzoek voordat je van start gaat. Daarbij kan het wijs zijn om te kiezen voor รฉรฉn aanbieder die meerdere fondsen aanbiedt die je wil toevoegen aan je portfolio, dan hoe je niet bij meerdere apps of portals aan te melden.