ik heb geen geld meer om te eten
Door | Geüpdatet 13 okt. 2021

Het is één ding om wat geld tekort te komen aan het eind van de maand,

maar zelfs geen geld meer om te kunnen eten?

Dat is wel heel naar.

Daarom in dit blog enkele tips hoe je aan gratis voedsel kunt komen, goedkoper koken,

of aan geld om boodschappen te doen.

Want niemand moet het overkomen dat ze niet eens kunnen eten.

Niet in een land als Nederland waar we elk jaar 2 miljard kilo van het voedsel verspillen en weggooien.

Ja je leest het goed: 2.000.000.000 kilogram.

Dat terwijl er andere mensen honger hebben en voedselverspilling binnen Europa alleen al voor 6% van de totale menselijke uitstoot aan broeikasgassen wereldwijd verantwoordelijk is.


Hoe kom ik aan gratis eten?

Als je portemonnee echt helemaal leeg is dan zal je creatief moeten zijn. Aan een maaltijd komen zonder ervoor te hoeven betalen kan op een aantal manieren.

Gratis eten afhalen bij de Voedselbank

We staan er in Nederland niet vaak bij stil, want we vinden dat we een geweldig welvarend land zijn, maar er zijn toch meer dan 1 miljoen mensen die leven onder de armoedegrens. En die hebben moeite om rond te komen, waardoor ook genoeg eten een probleem kan zijn. Een kwart van deze mensen is nog kind onder de 12.

Daar zijn de voedselbanken door heel het land voor opgezet, om ruim 40.000 gezinnen te helpen met voedselhulp. Zij zamelen eten in door middel van giften en het aannemen van overschotten. Dit is zelfs goed tegen verspilling en voor het milieu want dit eten werd anders gewoon weggegooid.

De voedselbank is er overigens enkel voor een specifieke groep mensen die tijdelijk niet zelf kan voorzien in levensonderhoud. Om te bepalen of je recht hebt op hulp wordt gekeken naar je financiën. Je krijgt hulp als je te weinig overhoudt van je inkomen na alle vaste lasten te hebben betaald.

Je kunt hier meer lezen over de criteria. Grofweg betekent het dat je minder dan 230 euro in de maand overhoudt voor voedsel en kleding, plus 95 euro per kind en voor je partner (gemeten in jaar 2021).

Eet bij je buren, vrienden of familie

Wat ook goed werkt is om buiten de deur te eten. Niet in de zin dat je naar een restaurant gaat natuurlijk want dat is juist duur, maar op bezoek bij mensen rond het avondeten. Ga op verjaardagen bijvoorbeeld net voor etenstijd en vier feestdagen niet bij jou thuis maar bij anderen, zoals kerst.

Je kan ook gewoon uitleggen dat je even krap zit, veel mensen vinden dit helemaal niet erg om zo te kunnen helpen en het is vaak veel laagdrempeliger dan bijvoorbeeld geld lenen.

Ook kun je het afwisselen met vrienden of familie om om de beurt bij elkaar te eten. Want koken voor een grotere groep is vaak voordeliger dan apart. Je koopt groter in en kookt alles in een keer wat weer gas of elektriciteit scheelt.

Gratis eten op je werk

Op je werk is vaak wel eten en drinken beschikbaar. Zo is koffie en thee altijd wel gratis maar vaak is er ook fruit of andere tussendoortjes. Gebruik deze om overdag genoeg te eten zodat je niet zelf mee hoeft te nemen van huis. En aan het eind van de week worden de resten voor het weekend vaak weggedaan, die kan jij mooi meenemen.

Ook wordt op vrijdag vaak de gemeenschappelijke koelkast geleegd, wat erin ligt wordt dan weggegooid. Ook dit is zonde en kan jij opeten. Werp jezelf gewoon op om de taak op jezelf te nemen dat jij de koelkast elke week schoonmaakt en leegt.

Wildplukken

Dit zijn we als verwende Westerlingen een beetje verleerd, maar er is genoeg fruit te vinden in de zomer en herfst wat je heel goed kunt eten. Er staan best wat fruitbomen en notenbomen door het land. Denk aan hazelnoten, tamme kastanjes en walnoten.

Maar ook appelbomen, perenbomen, bramen, frambozen, rozenbottels etc. Ook zijn er veel eetbare planten in het wild. Zo kun je de blaadjes van paardenbloemen eten als salade bijvoorbeeld. En ook paddestoelen groeien in het bos die je kunt eten, maar daar moet je wel mee oppassen want als je giftige eet word je goed ziek.

Als laatste zijn er ook genoeg eetbare bloemen en ook zeewier. Voor meer informatie over welke dingen je in onze natuur kunt vinden kun je een kijkje nemen op de site van Goedboerenindestad. Je vind daar de meest voorkomende opties. Het kan ook een slimme investering zijn om hier een boek over te kopen.

wildplukken om te eten
Wildplukken kan je gratis opleveren zoals fruit en noten

Restanten van de boer

Misschien ben je wel een langs een akker gereden waar net geoogst was. Uien, aardappels, prei, wortelen noem maar op… dan is het je vast opgevallen dat die grote machines lang niet alles goed uit de grond en van het land krijgen. Maar de boer komt er niet voor terug om het op te rapen dat kost veel teveel tijd en geld.

Als je het wel eerst even netjes vraagt dan vinden de boeren het vaak helemaal niet erg als jij die restjes opraapt, vinden zij ook zonde namelijk.

Snel aan geld komen om te eten

Als gratis eten niet lukt dan is het zaak om toch aan geld te komen.

Snel verdienen

De beste manier om aan geld te komen is door het te verdienen. Zeker als je dit niet eenmalig doet maar kan blijven doen kan je hiermee je inkomsten aanvullen en dus meer bekostigen. Maar dit is niet zomaar voor iedereen mogelijk, om bijvoorbeeld een tweede baan te zoeken of meer uren te gaan werken.

Wat dan wel goed is om te weten, is de iedereen tegenwoordig heel toegankelijk en zonder enige middelen of kennis en zelfs vandaag al kan beginnen met online geld verdienen. Er zijn genoeg manieren om zelfs al binnen enkele dagen geld te verdienen. En dat kan enkele tientjes tot zelfs honderden euro’s oplopen.

Spullen terugbrengen

Nog sneller is wel om spullen terug te brengen die je onlangs hebt gekocht. Die kun je namelijk per direct retourneren en je geld terug vragen. Zo heb je direct geld in je hand om eten van te kopen. Nadeel is natuurlijk dat dit maar één keer werkt, want zonder geld heb je de volgende maand überhaupt geen geld om nieuwe dingen te kopen.

Spullen verkopen

Als je geen spullen meer hebt om terug te brengen of geen bonnetjes meer, dan kan je ook proberen om je spullen te verkopen. Gewoon via Marktplaats.nl ben je verrassend snel spullen kwijt. Vaak heb je genoeg dingen die je toch niet meer gebruikt of nodig hebt en je krijgt er geregeld nog een mooi bedrag voor.

Snel lenen

Dit is eigenlijk een laatste redmiddel omdat lenen altijd geld kost, rente namelijk. En dan komt je misschien alleen maar meer in de financiële problemen. Nu kun je natuurlijk geld lenen zonder rente maar die opties zijn niet altijd voor iedereen mogelijk, zeker niet voor eten en al helemaal niet snel. En bovendien moet je dit wel weer aflossen en dan begin je van voor af aan.

Wat wel kan werken is een minilening, waarbij het geld al binnen 24 uur op je bankrekening staat. Maar dan is het wel belangrijk om te beseffen dat je dit altijd snel, binnen 1 tot 4 maanden, weer moet aflossen. Bijvoorbeeld omdat je dan geld ontvangt in de vorm van vakantiegeld of een teruggave van de belasting of energierekening.

Goedkoop eten maken

We hebben het eerder gehad over gratis eten. Wat ook kan helpen is om tegen lagere kosten je eten te bereiden zodat je van hetzelfde geld meer maaltijden en dagen vooruit kunt.

Besparen op je eten kopen

Het begint allemaal in de supermarkt, daar bepaal je zelf hoeveel je uitgeeft aan je eten. Er zijn genoeg manieren om goedkoop en toch gezond te eten, daarover later meer. Maar los van wat je koopt, kan je dit vaak ook krijgen tegen een lagere prijs. Door slimmere keuzes te maken.

Wij geven je 25 tips om te besparen op boodschappen. Zo geef je minder uit voor hetzelfde, en koop je ook niet in een impuls de verkeerde dingen die eigenlijk veel te duur zijn.

Cashback op je eten

Het concept cashback verdienen ben je wellicht al mee bekend, daarmee bespaar je per maand zomaar 100 euro zonder iets anders te doen. Maar je kan ook cashback op boodschappen krijgen. Zomaar een paar euro terug op je boodschappen, bovenop de kortingen en acties die al gelden.

Bij verschillende online supermarkten zoals AH, Jumbo, Plus, COOP. En dan worden je boodschappen ook nog eens thuisbezorgd zodat je geen kosten hoeft uit te geven aan benzine of OV. Het scheelt je zelfs een hoop tijd.

Goedkoop en gezond eten

Als je gaat proberen om met een beperkt budget te koken hoeft dit echt niet te bestaan uit droog brood en water. Vaak zijn het zelfs juist de ongezonde dingen die het duurst zijn. Groente en fruit zijn zelfs relatief goedkoop als je het vergelijkt met snacks, vlees en alcohol bijvoorbeeld.

En denk niet dat er weinig smaak aan zit, misschien juist wel meer. Denk aan eenpansgerechten, soepen en stoofpotten. Op de site van Keukenliefde vind je meer dan 300 budget recepten ter inspiratie.

Begin je eigen moestuintje

De beste manier om aan goedkoop eten te komen, en bovendien biologisch en supervers, dat is een eigen moestuin. Nu klinkt dat als veel werk, maar je kunt al beginnen met wat kruiden in je keukenraam. Juist bijvoorbeeld tijm en rozemarijn zijn best duur om vers te kopen in de supermarkt maar zijn in je tuin ideaal omdat ze weinig verzorging nodig hebben en veel opleveren.

Je kan het zo ver uitbouwen als je zelf wilt. Ook aardbeien zijn redelijk makkelijk te verbouwen en zo kun je ook fruitboompjes planten. Verder opties die eenvoudig zijn, zijn bijvoorbeeld knoflook, uien, wortelen, paprika en tomaten van alle soorten. Lees meer in ons artikel geld besparen met een moestuin.

Koken met kliekjes

Natuurlijk is het in de eerste plaats slim om niet meer te koken dan er ook echt wordt gegeten, maar als je dan toch iets over hebt dan is het wel slim om deze te bewaren. 1 tot 2 dagen in de koelkast of anders in de vriezer. Je kan dit de volgende dag als lunch eten of verder gaan en heel creatief koken met kliekjes. Lees er een aantal tips over op de site van Francesca Kookt.

TooGoodtoGo

Om voedselverspilling tegen te gaan is de app TooGoodtoGo opgericht. Hier kunnen allerlei ondernemers zich aanmelden met hun overtollige voorraden en producten die bijna verlopen om deze tegen zeer lage prijzen alsnog te verkopen. Zo hoeven ze dit niet weg te gooien.

Jij kan dus met flinke korting alsnog goed inkopen. Zo doen supermarkten mee maar ook bakkers, slager, groenteboeren, horeca gelegenheden etc. Je bestelt via de app een box bij de ondernemer en die vult deze met producten die weg kunnen. De kosten zijn vaak enkele euro’s terwijl je vaak zoveel eten krijgt dat je normaal moet kopen voor tientallen euro’s.

Extra bonus: je weet vooraf niet wat er in zit, dit is een leuke verrassing en je leert nieuwe ingrediënten kennen en eet bovendien super gevarieerd. Let wel op dat je alles vaak diezelfde dag nog moet gebruiken of verwerken. Maar eenmaal bereid kun je jouw gerechten gewoon in de koelkast of vriezer bewaren.

Gerelateerde artikelen: