hoe weet je welke cryptomunt je moet kopen
Door | 25 jan. 2023

Een vraag die we vaak krijgen over crypto: Hoe weet je welke cryptomunt je moet kopen?

Ja hoe kom je daar nou achter?

Welke munten, ofwel cryptovaluta of cryptocurrency jij moet hebben?

Het ligt er ook maar net aan waarom je ze wil kopen en wat je ermee wil gaan doen.

Winst maken dat snappen we, maar op welke manier?

Er zijn namelijk maarliefst 7 manieren van geld verdienen met cryptocurrency.

En dan proberen we het nog simpel te houden…

Weet in ieder geval dat je op zijn minst ervoor moet zorgen dat je ze koopt via een betrouwbare partij.

We raden er heel duidelijk één aan: Bitvavo is de goedkoopste crypto broker / exchange, en tegelijkertijd ook nog eens de beste crypto broker (zeker voor beginners in verband met zeer simpele app en site).

Overigens gewoon een Nederlands bedrijf met registratie bij de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB).

Dan nu door naar de munten, we behandelen ze per categorie afhankelijk hoe jij ze wil gaan gebruiken.

Van snel rendement oplopend tot rustig afwachten voor meerdere jaren, en alles er tussenin.


1. Welke cryptomunt moet je kopen bij CFD handel?

Dit is eigenlijk een instinker want bij CFD Handel hoef je namelijk de munten helemaal niet daadwerkelijk te kopen om ermee te kunnen beleggen. Dat is juist het kenmerk van dit beleggingsinstrument. Zo kan je hiermee op hetzelfde platform handelen in niet alleen crypto maar ook indices, aandelen, grondstoffen als olie, goud en zilver. En nog veel meer.

Een ander kenmerk van Contracts-for-Difference, zoals de term voluit geschreven wordt, is daarbij een mogelijkheid tot leverage, ofwel een hefboomeffect in het Nederlands. Dit houdt in dat je met een hefboom tot wel 30 kan handelen in cryptomunten.

Simpel gemaakt: als je 100 euro inlegt, dan maak je net zoveel winst alsof je dat had gedaan met 3000 euro. Je maakt dus tot 30 keer zo snel winst. Klinkt cool, maar besef je wel dat dit andersom met je verlies net zo geldt. Dat vergeten veel mensen. Lees je dus vooral goed in.

Niet voor niks wordt je bij CFD Handel aangeraden om eerst te gaan oefenen, daar zijn speciale dummy accounts voor waar je met nep geld aan de slag kunt. Bevalt het, denk je dat je het onder de knie hebt, dan kan je met je eigen geld aan de slag. Maar advies: nooit met meer dan je kunt missen! Dat geldt voor alle opties die we hier bespreken, je kan je inleg kwijtraken, als is het maar deels.

Met het hefboomeffect versterk je per definitie de koersschommelingen. De vraag is dan of je de meest bewegelijke munt wil kopen zodat je extra kan profiteren van de volatiliteit (dus kleinere altcoins), maar dan lever je in wat betreft voorspelbaarheid, wat weer meer aanwezig is bij de grotere munten zoals Bitcoin en Ethereum.

2. Welke cryptomunt moet je kopen om te Handelen / Day Traden?

Dit betekent beleggen met een korte horizon, ofwel munten kopen voor maar enkele uren of zelfs minuten en dan weer verkopen. Bijvoorbeeld swing traden is een populaire methode onder dit soort handelaren.

Weet wel dat dit echter ook een riskante business is en je ook snel de mist in kunt gaan, zeker als je niet precies weet wat je doet. Eigenlijk moeten alleen crypto kenners met jaren ervaring dit doen en je veel technische handelkennis hebben en zelfs dan nog zijn er geen garanties.

Wel kunnen we je zeggen dat je hier dan voor Bitvavo moet kiezen omdat dit de goedkoopste broker is met lage kosten en een uitgebreide exchange heeft waar je goed kan handelen.

Hoe je weet welke cryptomunt je moet kopen in deze categorie is erg wisselend en vaak gebaseerd op nieuws, wanneer een bepaalde munt opeens positief bericht heeft over bijvoorbeeld een grote nieuwe samenwerking of technologische doorbraak. Ook kan je hier jezelf proberen te verdiepen in technische analyse (TA) van koersen maar ook dat is geen exacte wetenschap.

3. Welke crypto moet je kopen om te Beleggen

Hier bedoelen we dat je met minimaal een middellange termijn kijkt naar de markt. Niet enkele dagen of weken maar wel maanden tot 1 – 2 jaar. Interessante munten hiervoor bespreken we in onze artikelen goedkope cryptomunten met potentie en ook nieuwe opkomende cryptomunten zijn een goede optie.

Of je hier nu gebruik maakt van Bitvavo moet je zelf bepalen al raden wij dat dus zeker wel aan omdat zo ook goedkoop zijn. Belangrijkste is hier echter om je in te lezen in de seizoenen die de cryptomarkt meemaakt, een cyclus van ongeveer 4 jaar waarbij in feite alle altcoins de tred van Bitcoin volgen.

Hier kan je inspelen op trends in de markt die belangrijk zijn, zoals momenteel Artificial Intelligence (AI), Internet-of-Things (IoT) en Metaverse in het bedrijfsleven sterk opkomen is dat goed voor cryptobedrijven en blockchains die hierop inspelen. Denk aan respectievelijk aan OCEAN, FET, HNT, SAND en MANA als voorbeeld cryptomunten.

Vergeet hier vooral niet ook op bepaald moment je winst te nemen en niet te blijven wachten tot de markt weer inzakt. Het is ongelooflijk moeilijk om precies op de top te verkopen, dat lukt minder dan 1% van de mensen.

hoe weet je welke crypto je moet kopen

4. Welke cryptocurrency moet je kopen als Investering

Zoek je naar de beste cryptomunten om in te investeren dan doelen we op de beste cryptomunten voor de lange termijn. Beide artikelen zijn aanraders. Hier moet je echt denken aan minimaal een volledige cyclus afwachten van 4 jaar plus of langer.

Daar moet je niet alleen overwegen welke munten goedkoop zijn in de huidige staat van de markt, maar ook welke er technologisch een voordeel hebben en ook een sterk bedrijf erachter met een logische missie en visie. De munt moet een doel hebben en een toegevoegde waarde tonen waarmee bijvoorbeeld een probleem wordt opgelost. Waarom is deze coin een veelbelovende cryptomunt met toekomst?

We doelen dan specifiek op coins met toegevoegde waarde, zoals Ethereum een verbetering is van Bitcoin en Cardano weer een verbetering van Ethereum. Zeg maar de 1e, 2e en 3e generatie van crypto of eigenlijk de blockchain technologie erachter. Maar ook munten die compleet nieuwe toepassingen hebben zijn interessant zoals Decred, PowerLedger en Syscoin om er maar een paar te noemen.

We bedoelen hier juist niet de munten die enkel worden gehyped maar eigenlijk weinig echte functionaliteit hebben, zoals het grootste voorbeeld Dogecoin en andere memecoins zoals Floki en Shiba Inu. Dit betekent niet dat de munt niet belangrijk kan worden en stijgen in waarde, maar het risico is wel heel groot dat de waarde ook naar 0 gaat.

hoe weet je welke crypto je moet kopen bij bitvavo

5. Welke crypto moet je kopen voor Staking (rente op je cryptomunten)

Staken is eigenlijk een beetje zijn eigen categorie. Het is ook wel voor de lange termijn maar er zit naast mogelijke waardestijging van de munt nog een ander verdienmodel aan, namelijk rente.

Klinkt vaag maar is in dit artikel even een verzamelterm voor de fee die je krijgt voor het staken van je coins, wat bijna neerkomt op een soort van spaarrente. Dit heet crypto staking maar is vaak ook hetzelfde als een masternode.

Echter merk jij het verschil niet als je dit doet via Bitvavo want zij regelen alles voor je en jij ontvangt alleen de verdiensten in je account. Enige wat jij moet doen is één vakje aanvinken.

Het mooie is dat dit dus echt passief inkomen is terwijl het voor sommige munten 5% rendement geeft en de hoogste fee is zelfs boven de 10% op jaarbasis. Dat krijg je niet op je spaarrekening tegenwoordig.

Snap wel dat een crypto account niet hetzelfde is als je spaarrekening, lees je er dus eerst op in wat de risico’s zijn. Ook al lijkt het veel beter dan sparen waarbij je geld door inflatie in feite langzaam minder waard wordt, je moet je bewust zijn van de mogelijke nadelen.

Nu bieden niet alle munten staking aan, dus de keuze is hier iets beperkter. Echter de vraag beantwoorden hoe weet je welke cryptomunt je moet kopen is daarmee dus wel wat makkelijker.

Gerelateerde artikelen: