Goedkoop Geld Lenen = Lage Rente Vinden & Meer...

Auteur: |
goedkoop geld lenen lage rente

Wil je betaalbaar of voordelig een lening afsluiten?

Dan is het onder andere belangrijk om de laagste rente te vinden.

Maar er spelen meer factoren mee, zoals looptijd, de leningvorm en bijkomende kosten.

Dit leggen we je hieronder uit.

In dit artikel:

Je hoort en leest het tegenwoordig overal bij reclames die iets te maken hebben met leningen of kredieten: geld lenen kost geld. Dat klopt, maar als je toch bewust ervoor kiest om te gaan lenen dan kan je het alsnog veel kosten schelen als je jezelf goed informeert welk krediet het beste bij jou past.

Kleine lening t/m € 2500,-

We moeten daarbij wel eerst een belangrijk onderscheid maken: wil je een bedrag lenen tussen € 100,- en € 2500,- dan kom je uit bij een zogenaamde minilening. Dit zijn leningen die je typisch voor een korte periode afsluit. In Nederland kan je terecht bij Saldodipje. Ze zijn de enige aanbieder momenteel en onderdeel van het internationale Ferratum Group.

Zij bieden dergelijke leningen aan zonder een BKR toetsing, en je kan deze in 5 minuten aanvragen zonder documenten of loonstrook. Je hebt alleen je ID bewijs nodig, dus een paspoort of ID-kaart. Het kan zelfs al binnen 24 uur op je rekening staan!

De rentekosten worden binnen de perken gehouden omdat de looptijd van de leningen kort zijn. Dit in vergelijking met leenvormen die looptijden kennen van meerdere jaren, zelfs al hebben die een lager rentepercentage.

Deze vorm moet je vooral gebruiken om een aantal weken of maanden te overbruggen tot je weet dat je dit zeker kan afbetalen, bijvoorbeeld omdat je vakantiegeld of eindejaarsbonus eraan komt. De looptijd hangt af van het bedrag dat je leent en soms kan je hier zelf nog een keuze in maken. Minimaal is die 30 dagen en maximaal 4 maanden, waarbij je vanaf 2 maanden looptijd afbetaalt in gelijke termijnen van elk 1 maand.

Leen je bijvoorbeeld € 600,- en betaal je dit af na 45 dagen in één termijn, dan zijn de rentekosten effectief € 7,00

Maar leen je het dubbele, namelijk € 1200,- dan kan je kiezen uit looptijden van 2, 3 of 4 maanden met dus 2, 3 of 4 termijnen. De rente die je moet betalen is respectievelijk naar de looptijd €10,54 of €13,95 of €17,36

Lage rente vinden

Zodra je hogere bedragen wilt lenen, zeg maar €2.500 tot € 75.000,- (al beginnen veel aanbieders pas bij €5.000,-) dan zal je verder moeten kijken dan een minilening. En ook dan blijf je overal tegenkomen dat geld lenen geld kost. De belangrijkste reden dat men zo wil waarschuwen voor de gevolgen van lenen komt door de kosten die erbij komen kijken. Je sluit vaak voor meerdere jaren een verplichting af en als je die niet na kan komen leidt dat tot grote problemen.

Daarom is het erg belangrijk om de laagst mogelijke rente te vinden. Daarmee bespaar je namelijk bij grotere kredieten wel duizenden euro’s! In onderstaand overzicht zie je real-time / live de huidige beste rentedeals. Je kan doorklikken naar de aanbieder voor meer informatie of om online aan te vragen. Ook oversluiten van een bestaande lening is mogelijk.

Klik op ‘alle leenrentes’ om meer rentes te bekijken en ook om specifiek te vergelijken op bijvoorbeeld gewenste leenvorm (persoonlijke lening versus doorlopend krediet, vertellen we je verderop meer over). Ook kan je specifiek autofinancieringen vergelijken of een lening voor een verbouwing.

Korte looptijd

De rente die je betaalt, die moet je afdragen per jaar. Het is immers een percentage op jaarbasis dat je afspreekt. Dit betekent andersom dat wanneer je een lening afsluit met kortere looptijd, je in absolute zin minder rente hoeft te betalen. Maar dan moet je dus wel een sneller aflossen en daarmee een hoger maandbedrag betalen.

Vaak zie je overigens dat kredietverstrekkers en banken sturen op een langere looptijd. Daarmee verdienen ze uiteraard zelf meer geld en verkleinen ze het risico dat jij niet kan betalen. Wees daarvan bewust en onderhandel erover als je dit wenst. Het scheelt jij namelijk op het eind van de rit veel geld.

Dit is dus ook een voordeel van de minilening, omdat je daar altijd kortere looptijden hebt en zelfs eerder kan aflossen om rente te besparen.

Bijkomende kosten

Let bij financiële producten altijd op de kleine lettertjes. Ook bij leningen / kredieten is dit zeker van belang. Zijn er bijvoorbeeld bijkomende kosten of aanvullende voorwaarden? Kosten voor service, administratie, boetes voor eerder aflossen, garantiestelling etc.

Ook kunnen sommige leningen je verplichten bij een bepaalde aanbieder een betaalrekening te openen of zijn er transactiekosten voor het uitbetalen van een leensom. Toch moeten deze eigenlijk allemaal al worden opgenomen in het JKP, ofwel jaarlijkse kosten percentage. Dit is een percentage dat men dient te communiceren inclusief alle kosten en waarmee jij dus makkelijk aanbieders kan vergelijken.

Lening vormen

De soort lening die je kiest is afhankelijk van veel factoren en maakt ook een groot verschil op de mogelijke totale kosten. In principe zijn er twee meest gebruikte vormen die je waarschijnlijk zal kiezen:

Klik op de link voor meer uitgebreide uitleg, voor- en nadelen.

1. Persoonlijke lening. Deze vorm heeft een vaste looptijd en vaste rente. Dit geeft duidelijkheid en wordt dan ook vaak gebruikt. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto of caravan.

2. Doorlopend krediet. De rente is hier variabel, maar je betaalt deze alleen over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Je mag namelijk zelf bepalen hoeveel je opneemt en wanneer, en je mag tussentijds altijd extra aflossen.

In principe is niet één van deze twee vormen goedkoper, het ligt er maar net aan waarvoor je het nodig hebt en hoe je er zelf mee omgaat. Voor sommige leen doelen ben je als snel aan een bepaalde vorm verbonden.

Als het een optie voor je is dan kun je door slim met het geld om te gaan goedkoper uit zijn met een doorlopend krediet. Echter in de praktijk zie je vaak dan mensen langer doen over aflossen, omdat de looptijd niet vaststaat en even wat extra opnemen te verleidelijk blijkt. Daarmee is die vorm in werkelijkheid dan weer duurder.

Laat een specialist meekijken

Laat je toch liever een specialist even meekijken? Dat kan een goed plan zijn. Die weten vaak net wat meer en vinden misschien makkelijker de goedkoopste lening voor jouw plan.

Krediet Groep Nederland is hier de goede optie voor, een Nederlandse expert die dit al jaren doet. Zij vinden voor jou altijd de beste deal. Je kan op zijn minst even gratis en vrijblijvend een offerte aanvragen, kost je niks en de uitkomst kan je simpel vergelijken met de gevonden rentes uit je eigen vergelijking.