Goedkoop beleggen, tegen lage kosten bedoel je dus?
Daar zijn genoeg opties voor, zelfs gratis apps!
Maar de goede keuze maak je niet alleen door je blind te staren op de prijs.
Zeker niet als je pas net nieuw bent in de wereld van beleggen.
Ook de kwaliteit van een aanbieder of site speelt mee en kan nog een grote invloed hebben op je uiteindelijke rendement.
We gaan het je stap voor stap uitleggen.
- 1. Goedkoop beleggen: kosten om op te letten
- 2. Goedkoop is duurkoop? Lage kosten niet voor iedereen geschikt
- 3. Kies de broker of platform voor jouw doel
- 4. Goedkoop beleggen in aandelen, ETF’s en meer (op de beurs)
- 5. Goedkoop beleggen in crypto tegen lage kosten
- 6. Goedkoop beleggen in CFD handel tegen lage kosten
1. Goedkoop beleggen: kosten om op te letten
Als je wil beleggen tegen lage kosten dan is het belangrijk om te weten welke kostenposten er überhaupt allemaal bij komen kijken. We zetten deze daarom voor je op een rij:
1.1 Transactiekosten
Dit zijn de meest voorkomende kosten, waarbij je betaalt om te kunnen kopen en verkopen. Deze komen in twee vormen, vaak betaal je maar één van beide maar soms zelfs allebei. Zeker als je veel wilt handelen is het belangrijk om deze goed in de gaten te houden.
1.1.1 Handlingskosten
Dit is een fee die je betaalt voor de transactie. Zeg maar voor de verwerking ervan. Dit is geregeld een percentage van je aankoop- of verkoopbedrag, vaak wel met een limiet. Hier gaan al snel de meeste kosten aan op, dus dit is vaak de belangrijkste om te bekijken.
1.1.2 Spread kosten
Veel markten werken met een spread, wat kort uitgelegd een marge is tussen bied en vraagprijs. Hierin zitten meestal transactiekosten verwerkt. Bekende producten die hiermee werken zijn Forex (wisselkoersen van valuta) en cryptobeurzen.
1.1.3 Valuta Kosten
Dit zijn extra kosten voor als je koopt en verkoopt op een buitenlandse beurs waar wordt afgerekend in vreemde valuta. Om die transacties te kunnen doen moeten jouw euro’s eerst worden omgewisseld naar de lokale munteenheid en dan kost geld.
1.2 Fonds Kosten
Als je in een fonds stapt of gebruik maakt van een vermogensbeheerder dan komen er aanvullende kosten bij kijken. Dit omdat je zelf geen actief beheer hoeft te doen, maar dat wordt voor je gedaan door professionals.
1.2.1 Lopende kosten
In deze kosten kan van alles zitten, van puur het beheer tot aan zaken al administratie en marketing.
1.2.2 In- en uitstapkosten
Dit zie je vaak bij fondsen omdat ze daarmee je langer binnenboord willen houden. Een fonds is namelijk gebaat bij stabiliteit en daarom is instappen niet gratis. Dan loop je ook niet zomaar weg, in ieder geval niet voordat je die kosten terug hebt verdient.
Maar ook uitstappen is niet gratis. Vaak is dit in het begin heel duur maar na enkele jaren te overzien en slechts een fractie van je verwachte rendement. Alles om jou te overtuigen toch echt nog even te blijven hangen.
1.2.3 Prestatiekosten
Als een fonds of beheerder echt boven verwachting goed presteert dan willen ze daar zelf ook van profiteren natuurlijk. Daarom is er bij rendementen hoger dan geprojecteerd vaak een bonus afgesproken voor de beheerder. Jij pakt meer rendement, maar het surplus deel je met de beheerder.
1.3 Servicefee
Dit heet vaak ook wel bewaarloon of bewaarkosten. Dit betaal je omdat de bank of broker jouw portfolio moet stallen / bewaren op een rekening.
1.4 Periodieke kosten
Eigenlijk zijn fondskosten en servicekosten ook periodiek te noemen, maar dekken niet de volledige lading. Zo zijn er partijen waar je apart moet betalen voor het gebruik van bijvoorbeeld geavanceerde beleggingsplatformen of aanvullende diensten.
1.5 Inactiviteitskosten
Dit is een hele nare soort kosten, vaak een bijna verborgen vorm van kosten omdat je die normaliter niet maakt, zeker niet als je net start met beleggen. Maar juist de goedkopere brokers maken hier gebruik van. Ze lokken je als nieuwe klant met hele lage tarieven op transacties en vaak helemaal geen overige kosten. Totdat je inactief wordt, dan kost je account opeens geld. Altijd goed de kleine lettertjes lezen dus.
2. Goedkoop is duurkoop? Lage kosten niet voor iedereen geschikt
Nu je weet welke soort kosten er allemaal bij beleggen en investeren kunnen komen kijken is het de vraag of je altijd voor de goedkoopste optie moet kiezen. Eigenlijk ligt dit vooral aan je eigen voorkeuren, je ervaring en de manier waarop je wilt beleggen.
Besef je altijd wel dat de goedkoopste partijen ook altijd zelf nog geld moeten verdienen. Kijk dus door de eerste beloftes heen. Vaak zijn kosten lager omdat veel belangrijke zaken weg worden gelaten, zoals goede klantenservice en training en opleiding van jouw kennis.
Ook de kwaliteit van de software en portal waarin je werkt is belangrijk, want met gebrekkige informatie wordt de kans op een slechte (trans)actie door jou alleen maar groter.
3. Kies de broker of platform voor jouw doel
De vraag is dus waarin je wil gaan beleggen en wat je doel is. Wij doen een schot voor de boeg: hierna volgen per categorie, fowel instrumenten waarin je wil gaan beleggen, de betere brokers en platformen naar onze mening.
4. Goedkoop beleggen in aandelen, ETF’s en meer (op de beurs)
We beginnen traditioneel. Er zijn genoeg partijen waar je klant kan worden en er zijn ook zeker prijsvechters zonder enige kosten. Althans zo zijn de reclames. Denk aan DeGiro die kennen we allemaal wel. Ook is er nu veel aandacht voor FXFlat.
Dit is echter niet altijd de beste optie, zeker niet voor beginners. Daar is juist een uitgebreid platform belangrijk met veel training, opleiding en ondersteuning om goede keuzes te maken. Daarom hebben wij een andere keuze voor het beste beleggingsplatform van Nederland gemaakt.
5. Goedkoop beleggen in crypto tegen lage kosten
Crypto is juist een markt die interessant is als je op zoek bent naar een manier om goedkoop te beleggen met lage kosten. En dan ook nog eens met een hoog rendement historisch gezien.
Crypto brokers en exchanges maken gebruik van spreads, en niet van andere kosten voor bijvoorbeeld het platform of het bewaren van de crypto coins in wallets. Dat allemaal gratis. Zelf is het omwisselen tussen verschillende crypto kosteloos wat voor day-traders erg aantrekkelijk kan zijn.
Binnen Nederland heb je tegenwoordig best wat keuze, waar je een paar jaar geleden nog was aangewezen op onbekende en vage websites uit Azië. De goedkoopste crypto broker / exchange in Nederland is echt een goede optie, maar wel wat uitgekleed als je kijkt naar klantenservice en ondersteuning dus niks voor beginners. Ben je dat wel, dan raden we je de beste crypto broker van Nederland aan. Nog steeds een van de goedkoopste, maar meer hulp.
6. Goedkoop beleggen in CFD handel tegen lage kosten
In ons artikel over CFD Handel lees je voor welk platform wij opteren. Vooral omdat de beleggers op dit platformen beter presteren dan bij andere partijen, waar ze vaker verlies maken. En dat is wel wat je wil voorkomen natuurlijk.
Daarbij is CFD, contracts-for-difference trading genoemd ook wel, een interessante optie als je op zoek bent naar manieren van goedkoop beleggen tegen lage kosten, want dit is bij dit instrument bij uitstek zo. Bovendien kan je een CFD op heel veel onderliggende waardes zetten, van normale aandelen en indexen tot aan grondstoffen, valuta en zelfs crypto munten.