geld verdienen met peer to peer lending
Door | 23 okt. 2023

Geld verdienen met Peer to Peer lending (P2P) is een relatief nieuw begrip, maar tegelijkertijd een zeer interessante manier om passief verdiensten binnen te laten stromen.

En het risico is minder groot dan met bijvoorbeeld beleggen in aandelen.

Bovendien kan je al met een kleine inleg starten, zelfs al vanaf 10 euro.

En de opbrengst van 12% is ook niet verkeerd.

Ja dat is een stuk meer rendement dan op je spaarrekening nietwaar?

Dus lees vooral verder hoe jij hier ook mee kan beginnen.


Wat is peer to peer lending?

Peer-to-peer, ook wel afgekort met P2P, is in feite een manier van leningen verstrekken zonder tussenkomst van een instantie zoals een bank. Particulieren lenen geld uit aan andere particulieren. Jij kunt dus bijvoorbeeld geld uitlenen en daar dan rente over vragen. Dat betekent dus dat je ermee kunt verdienen.

De reden dat mensen via dergelijke constructies een lening willen afsluiten is omdat ze die niet via een bank of kredietverstrekker willen of kunnen aanvragen. Een beetje dezelfde reden dat men steeds meer cryptomunten begint te waarderen: zonder teveel regels je geldzaken kunnen regelen. Er worden minder lastige vragen gesteld en je hebt niet meteen een BKR registratie aan je broek.

De reden dat mensen aan de andere kant bereid zijn om te investeren in dit soort leningen is simpelweg de verdienste. Die is niet alleen veel hoger dan de spaarrente die je momenteel krijgt, maar zelfs veel hoger dan depositoโ€™s of veel manieren van beleggen op de beurs.

peer to peer lending

Hoe werkt het?

Geld uitlenen aan wildvreemde mensen dat kan natuurlijk niet zomaar, dus zijn hier speciale online platformen ontstaan die vraag en aanbod bij elkaar brengen. Mensen die een krediet nodig hebben kunnen die aanvragen en mensen die daar wel in willen investeren kunnen die aanvraag dan voldoen.

Doordat de platformen juist grotere bedragen kunnen splitsen over meerdere investeerders (net zoals crowdfunding) is het makkelijker haalbaar om een gewenst streefbedrag te krijgen. Veel kleine inzet van meerdere investeerders bij elkaar maakt nog steeds dat men het doelbedrag kan bereiken. Mocht iemand bijvoorbeeld 1000 euro nodig hebben, dan kan dit bereikt worden doordat 100 mensen slechts 10 euro inleggen.

Anderzijds biedt dit kans voor de investeerders om hun inleg te spreiden over meerdere kredieten. Daarmee is het risico kleiner op wanbetaling al hebben de platformen hier ook nog extra veiligheid ingebouwd (daarover later meer). Als je dus bijvoorbeeld 100 euro wil investeren kan je dit over heel veel verschillende leningen uitsmeren.

Bij sommige platformen is deze spreiding automatisch, bij andere kun je zelf de persoonlijke leningen selecteren (bijvoorbeeld die in bepaalde landen of met de hoogste rente opbrengst). De afnemer van de lening gaat jouw dan maandelijkse bedragen afbetalen inclusief rente. Net alsof jij een bank bent. Soms kan je er ook voor kiezen om alles in รฉรฉn keer uitbetaald te krijgen aan het eind van de looptijd, dan heb je meer rente winst.

Hoeveel verdient Peer to Peer Lending?

Hoeveel je ermee kan verdienen ligt direct aan de leenrente, dat is jouw winst maar die is tevens in de wet geregeld. In Nederland is die minder hoog dan in het buitenland. Dat betekent dus dat je bij buitenlandse platformen een hogere winst maakt. Binnen Nederland kun je rekenen op ongeveer 4%, daarbuiten kan dit oplopen tot maar liefst 12% op jaarbasis.

Hoeveel je er in absolute zin mee verdient, dus niet in percentage maar echt in euroโ€™s, ligt direct aan je inleg. Investeer je 1000 euro dan verdien je logischerwijs 2x zoveel als wanneer je 500 euro inlegt. Besef wel dat beleggen altijd enig risico met zich meebrengt en je dus niet onverantwoord veel vermogen hiervoor gebruikt. Mocht je opeens snel over het geld moeten beschikken dat kan dat niet altijd binnen enkele dagen.

Goede P2P platformen

Je kunt betreft platformen in principe een eenvoudige tweedeling maken: platformen met risicodekking door terugbetaal garantie, of bescherming door onderpand met vastgoed. Wij gaan je niet aanraden om te kiezen voor รฉรฉn van beide opties, omdat dit een afweging is die je zelf moet maken. Dit zijn in ieder geval per categorie de beste platformen:

MintosEstateguru
– Engels Platform
– Leningen in de EU
12% rendement op jaarbasis
– Zelf spreiden van je inleg naar keuze
– Gratis online registreren
– Inleggen al vanaf 10 euro
– Automatisch herinvesteren
– Bescherming door Buyback en Default Guarantee
– Dit loopt tot wel โ‚ฌ20.000,-
– Europees Platform
– Leningen binnen EU
– Allen gedekt met vastgoed als bescherming
11% rendement op jaarbasis
– Automatische spreiding van inleg
– Gratis online registreren
– Inleggen vanaf 50 euro
– Automatisch herinvesteren van afbetalingen
– Compensatie bij later afbetalen/incasso

Is geld verdienen met peer-to-peer lening het betrouwbaar?

Dit is natuurlijk de belangrijkste vraag. In de introductie van dit artikel maakten we al snel de claim dat het minder risico heeft dan beleggen in aandelen. Nu kan je dit niet รฉรฉn op รฉรฉn vergelijken, want er zijn duidelijke

verschillen. Aandelen en vergelijkbare instrumenten zoals opties, obligaties etc. hebben namelijk te maken met koerswisselingen. Daar maak je winst op als je het goed doet, maar dit is zeer onvoorspelbaar en hangt af van vraag een aanbod op de beurs.

Peer to peer zijn echter vaststaande contracten met een vastgestelde rente, en dus een vastgestelde winst. Het risico dat bestaat is hier niet koersdaling, maar dat mensen de lening die ze bij jou hebben afgenomen niet terugbetalen.

Door de wetgeving rondom consumentenleningen is dit risico formeel gezien laag. Zij moeten volgens het contract simpelweg terug betalen. Hier hebben de platformen natuurlijk extra aandacht voor, want dat is ook een risico voor hen.

Mintos heeft zelfs een terugbetaalregeling: als de lener niet terugbetaalt dan betalen zij jou de lening helemaal terug. Ook al als een lener een paar dagen te laat is met een maandelijkse betaling dan schiet Mintos dit voor. Dat is heel netjes! Besef echter wel dat Mintos een buitenlands bedrijf is, dus niet valt onder het recht in Nederland. Faillissement is hier dus wel een ding.

Estateguru leent op voorhand alleen maar geld uit aan mensen met hoge kredietwaardigheid. Alleen mensen met baan krijgen een lening na inkomens- en BKR check. Het risico op niet betalen is hierdoor dus al heel laag, en gebeurt dit toch dan neemt het platform wanbetaling op zich wat betreft afhandeling en start een betalingsregeling of desnoods een incasso procedure.

Eventuele boetes en extra rente die de lener moet betalen krijg je als investeerder ook uitbetaald, dus wordt je gecompenseerd voor eventueel later terugbetalen van je investering. Ze hebben ook over eventueel faillissement nagedacht: de lening zijn bij een aparte B.V. ondergebracht waardoor je als investeerder niet wordt geraakt mochten ze zelf ooit failliet gaan, best slim.

Andere manieren van verdienen

Peer to peer lending is echt niet de enige manier om op internet inkomsten te genereren. Er zijn er nog veel meer! In ons artikel online geld verdienen via internet geven we je nog eens 43 andere interessante opties, misschien passen die wel beter bij je? Bijvoorbeeld enquรชtes invullen voor geld.

Besef je wel dat geld verdienen met peer to peer lending in principe een manier van investeren is, je heb dus ook een inleg nodig om mee te kunnen doen. Andere opties kennen dit risico niet en zijn wat laagdrempeliger om mee te beginnen. Ze zijn wel wat minder passief, dat dan weer wel.

Bovendien hoef je het niet bij รฉรฉn methode te houden natuurlijk, meerdere naast elkaar uitproberen zorgt voor meer variatie en natuurlijk onder aan de streep ook voor meer verdiensten. Dus je hoeft het niet te houden bij geld verdienen met peer to peer lending.

Gerelateerde artikelen: