geld verdienen met domeinnamen handel
Door | Geüpdatet 25 mei 2021

Webadressen, ofwel domeinnamen, kunnen veel geld waard zijn. Daarom kun je goed geld verdienen met domeinnamen handel.

Want met een catchy en goed te onthouden website url kan je veel voordeel hebben.

Daarom worden er soms wel miljoenen voor betaald door bedrijven en investeerders.

Het registreren ervan is anderzijds heel goedkoop: een .nl voor het eerst aanmaken kost je maar 1 euro…

Niet voor niets is hier dan ook een flinke markt voor ontstaan.

Wij leggen je uit hoe ook jij in deze wereld kan meedoen én dikke winst kan boeken aan de hand van 3 simpele stappen.


1. Domeinnamen kopen

Om te kunnen handelen moet je het eerst inkopen, logisch. Wel zijn er een aantal zaken om op te letten als je dit gaat doen om je succeskans te vergroten.

Goede namen

Het begint uiteraard allemaal met het kopen van de juiste namen. Je wilt namelijk een naam hebben waar veel interesse voor is zodat je die weer voor veel geld kan doorverkopen. Dat is het hele idee. Maar wat zijn dan goede namen? Daar hebben we enkele tips voor:

In feite moet je het omdraaien: waarom zouden kopers jouw veel geld voor een domein willen betalen? Omdat ze er een website op gaan zetten natuurlijk. En dat als verkoopkanaal gaan gebruiken voor hun producten of diensten. Die moet kort zijn, goed te onthouden en ook goed voor SEO, oftewel dat de site het goed doet in zoekmachines:

 1. Kortere domeinnamen zijn beter dan langere namen.
 2. Goed te onthouden zijn generieke woorden, zoals hotels.com of vakantie.nl
 3. Dan weer wel woorden die commercieel interessant zijn, geen rare woorden of scheldwoorden
 4. Liever geen andere tekens dan letters, dus bijvoorbeeld een domein met streepjes erin is veel minder interessant
 5. Zeker woorden of woordcombinaties (termen / zoekopdrechten) die veelvuldig in Google worden gezocht leveren veel op.
 6. Let op met merknamen, het kan zijn dat vanwege patenten of imagorechten een bedrijf een domein wellicht nog niet heeft maar wel kan opeisen zonder kosten. Daar wil je geen inbreuk op doen.

Goede extensies

Enkel een goede naam betekent nog niet dat jouw domein een goudmijn is. De extensie is namelijk misschien nog wel belangrijker! Dat is het laatste stukje van de URL. In Nederland is .nl het meest gewild en .com doet het ook goed. .net wordt steeds populairder net als .info en .shop .store .eu .org .app & .nu

Het verschil tussen precies dezelfde naam maar dan met een andere extensie kan een factor duizend zijn betreft waarde dus let goed op voor welk je gaat. Probeer weg te blijven van spam achtige extensies, .xyz is daarvan het grootste voorbeeld deze domeinen worden zelfs helemaal geweerd door zoekmachines.

Nieuwe domeinnamen kopen

Het makkelijkste en goedkoopste is om zelf nieuwe domeinen te creëren of domeinen op te pikken die momenteel door niemand bezet zijn. Dat is een kwestie van checken wat er vrij is via bij voorkeur Yourhosting waar je al voor 1 euro een .nl domein binnen hengelt.

Even snel afrekenen met iDeal en in enkele minuten is het domein van jou binnen enkele minuten en zolang je elk jaar netjes de rekening betaalt blijft dat ook het geval, daar kan niemand meer tussen komen.

Je zal zien trouwens dat er al super veel namen verkocht zijn en er bijna geen nieuwe namen meer te verzinnen zijn zonder heel creatief te worden. En dat is vaak niet goed voor de waarde. De truc is dus hier om innovatief te zijn en bijvoorbeeld in te spelen op nieuwe woorden en begrippen.

Toen bijvoorbeeld de term Sim Only opeens bekend werd ontstond er een run op domeinen als simonly.nl en vergelijksimonly.nl waar nu nog steeds veel geld mee verdient wordt. En elk jaar komen er nieuwe woorden bij in het woordenboek…

Er zijn mensen die duizenden domeinen hebben geparkeerd zoals dat mooi heet, in de hoop dat er ooit een koper voorbij komt die een fortuin neerlegt. Er zijn zelfs mensen die domeinen verzamelen…

Bestaande domeinen of sites kopen

Is een domein niet beschikbaar om te registreren dan is er nog geen man overboord. Er zijn dan 3 opties:

1) iemand heeft het domein geregistreerd maar doet er verder (nog) niks mee en wil dus misschien wel verkopen. Gewoon even een berichtje sturen.

2) Het domein is in bezit van een handelaar die er natuurlijk wel vanaf wil voor een goede prijs, dan is het zaak om te kijken of je een goede deal kan maken. Vaak word je vanaf het domein al direct doorgeleid naar een veiling site of staat er al direct een vraagprijs.

3) Er is een bestaande site op het domein. Afhankelijk van de staat van die site kan dit iets doen met de prijs, maar ook de moeilijkheid om over te kunnen gaan op een verkoop.

Mocht je er niet achter kunnen komen wie een domein in bezit heeft dan kan je dit achterhalen door middel van een Whois register als zijn die tegenwoordig steeds minder gevuld. In Nederland kan je dit ook goed doen via SIDN.nl en in België via DNS.be

Waarde bepalen & onderhandelen

De vraag is echter als je in gesprek komt met de eigenaar van een domein, wat je ervoor over hebt. Je wilt immers wel een winst kunnen maken dus er moet genoeg marge overblijven. Maar dan moet je er dus achter komen wat de marktwaarde is van de naam.

Om te beginnen kan je eens kijken waarvoor vergelijkbare websites zijn verkocht. Kijk daarvoor eens bij veilingsites waar al domeinen worden aangeboden. Bijvoorbeeld Sedo.com of Sitedeals.nl

Slimme eerste stap in het onderhandelen is om de verkoper als eerste een prijs te laten noemen. Dan heb je meteen een voordeel want noemt die een veel te lage prijs kan je direct toeslaan. En zo weet je ook zeker dat je zelf niet veel te hoog in de boom begint.

Wil je zelf sites kopen vanaf veilingen? Dan moet je echt heel goed weten wat je doet want je krijgt daar te maken met doorgewinterde handelaren. Zeker als beginner raden we je dit niet aan.

Enkele gave voorbeelden van hoeveel een domein waard kan zijn, dit zijn de duurste verkopen ooit:

 • Insure.com $ 36,000,000
 • Vacationrentals.com $ 35,000,000
 • Privatejet.com $ 30,000,000
 • 360.com $ 17,000,000
 • Sex.com $ 12,000,000
 • Fund.com $ 10,000,000
 • Casino.com $ 5,500,000

En wat dichter bij huis de duurste domeinen in Nederland (zonder bestaande website):

 • Vakantie.nl € 2,500,000
 • Voetbal.nl € 500,000
 • Seks.nl € 200,000
 • Schoenen.nl € 120,000
 • NPO.nl € 100,000
 • Relatiegeschenken.nl € 72,000
 • Kinderwagens.nl € 70,000

2. Waarde domeinnaam verhogen

Een domein bemachtigen is één ding, maar er zoveel mogelijk uit halen voor de verkoop is weer een heel ander verhaal.

Bouw een website

Zodra je een domein in bezit krijgt betekent dit namelijk niet dat je er meteen maar weer zo snel mogelijk vanaf moet. Net als bij investeren in vastgoed waar je een woning opknapt, kan je een domein ook meer waard maken door er een website op te zetten.

Hoef niks te kosten, bij de meeste domeinregistraties zit vaak een gratis website tool. Het zorgt er wel voor dat een domein gaat ‘leven’. Oftewel, en gaan mensen de site bezoeken en dat zorgt ervoor dat de waarde stijgt.

Er zullen namelijk mensen gaan zijn die gaan linken naar de website, mits er goede content op staat natuurlijk. Maar dit is een belangrijk onderdeel van SEO en ondernemers kopen maar wat graag sites op waar al links naar wijzen want dan kunnen ze sneller hoog komen in zoekmachines als Google.

Vooral links met met de merknaam wijzend naar de verschillende pagina’s van een website zijn waardevol. Wij hebben dus graag links waar in de tekst ook ‘geldgenius’ wordt genoemd en niet alleen links naar onze homepage maar juist ook naar al onze geweldige artikelen!

Zorg voor een bekende merknaam

Zodra een merk bekender is zal deze meer opleveren. Zo werd de sociale netwerksite Hyves voor bijna 44 miljoen euro gekocht in 2010 terwijl die binnen een paar jaar niets meer waard was. Facebook werd namelijk steeds populairder. Nu is het een gamingplatform.

Hier kan je dus alvast over nadenken bij het kiezen van een naam, maar ook kan je investeren in de bekendheid van je merk. Zo kun je social media accounts aanmaken zodat mensen die kunnen gaan volgen. Daarmee ontstaat er meer Goodwill zoals het mooi heet.

Koop vergelijkbare varianten ook op

Als je een goede domeinnaam hebt kan het slim zijn om voor de hand liggende variaties ook op te kopen met bijvoorbeeld de verschillende extensies. Zo kunnen anderen deze niet meer slim inkopen om jouw recht te omzeilen.

Zorg voor omzet

Nu heeft een domein een waarde, maar een website die erop staat kan dat ook hebben, zeker als die zorgt voor omzet. Lees meer in ons artikel geld verdienen met een website wat hiervoor de opties zijn.

Voordeel dat je hebt is dan je niet alleen meer een naam en domein verkoopt waarvan de waarde puur speculatief is, maar de omzet die je al behaalt kan je prima x 18 maanden eisen bovenop die prijs om de inkomstenderving af te kopen.

Bovendien zorgt het ervoor dat jij al geld verdient terwijl je wacht op een goede koper, win win! Men koopt dan niet alleen meer een (bekende) website, maar ook eentje met bewezen betalende klanten.

3. Domeinnamen verkopen

Tussen aankoop en verkoop kan best veel tijd zitten. Mocht je eenmaal zover zijn dan zijn er een aantal aandachtspunten.

Zet hoog in

Als je eenmaal overgaat op verkopen, zorg dan dat je hoog inzet. Niet astronomisch hoog zodat je op voorhand iedereen al afschrikt natuurlijk. Maar wel hoog genoeg omdat er altijd links en rechts allerlei argumenten worden aangedragen om de prijs te drukken.

Denk net als bij het onderhandelen wanneer je jouw huis verkoopt. Een koper biedt altijd te laag, dus jij moet in je aanbod al iets hoger beginnen dan je echt wil hebben maar het moet wel realistisch zijn anders krijg je nul bezichtigen.

Een marge van 10 – 20% is prima. Daar is goed mee te werken. Zorg ook dat je voor jezelf een minimale prijs afspreekt en houd je daaraan om jezelf te beschermen. Kopers hebben hier vaak respect voor.

Gebruik een tussenpartij

Zeker als je een tussenpartij hebt is een minimale prijs handig. Die verkopen namelijk vaak bij opbod en trekken dit dan als grens in de veiling. Komt een bod niet boven die grens dan hoef je niet te verkopen.

Tussenpartijen kosten natuurlijk wel wat maar die zorgen ook ervoor dat jouw domein onder de aandacht komt van mogelijke kopers. Bovendien kennen zij de markt en zullen ze je kunnen adviseren over de prijs en je strategie in de onderhandelingen.

Eerst betalen, dan pas de overdracht

Een overdracht van een domein en/of website gaat via je hosting provider waarbij de koper de eerste stap moet doen. Die moet bij zijn / haar hostingprovider een code laten aanmaken voor de verhuizing.

Zorg er voor dat je sowieso werkt met goede contracten en ook dat je eerst geld ontvangt voordat je de site of domein overdraagt, want die weer terugkrijgen is lastig en kan lang duren met veel rechtzaken. Dan ga je nooit geld verdienen met domeinnamen handel…

Gerelateerde artikelen: