Geld Uitlenen met Rente als Particulier
Door | Geüpdatet 16 mrt. 2022

Je geld uitlenen aan onbekenden, waarom zou je dat doen?

Om eraan te verdienen natuurlijk,

met rente is dat namelijk aardig interessant.

Dat kan via speciale platformen.

Aan bedrijven of aan particulieren.

En met 4 – 16% winst op jaarbasis is dat een stuk aantrekkelijker dan je spaarrekening.

We leggen je de opties voor.


Hoe werkt geld uitlenen met rente?

Geld uitlenen aan bedrijven of andere particulieren met rente dat kan natuurlijk niet zomaar. Je wilt wel dat dit goed is geregeld en dat je niet opeens het niet terug krijgt en je geld kwijt bent. Het is immers een manier van investeren en je wil wel enige zekerheid. Bijvoorbeeld dat de persoon of het bedrijf waaraan je jouw geld tijdelijk geeft wel kredietwaardig is.

Daarom zijn er speciale platformen ontstaan die vraag en aanbod bij elkaar brengen als een soort van tussenpersoon of makelaar. Aan de ene kan dus de investeerders die hun geld willen uitlenen in ruil voor een rendement, aan de andere kant particulieren en ondernemers die op zoek zijn naar een lening.

Deze platformen noemen we peer-to-peer platformen (P2P), omdat ze gelijken (“peers”) bij elkaar brengen zonder tussenkomst van banken of kredietverstrekkers. Wel nemen die platformen nog allerlei taken uit handen van de investerende partij: zo checken ze de kredietwaardigheid van de aanvragers van leningen en zorgen ze bij te laat aflossen of wanbetaling ook voor een betalingsregeling of incasso procedure.

En, omdat de platformen net als de investeerders er baat bij hebben dat de leningen inderdaad goed worden terugbetaald hebben ze ook allerlei prettige voorwaarden en regelingen om de investeerders te beschermen. Daarover later meer.

Voordeel van de platformen is bovendien dat je jouw inleg als investerende partij mooi kan verdelen over meerdere leningen. Dit is slim voor je risicospreiding. Sommige platformen doen dit vanzelf voor je, bij andere kan je dit zelf bepalen.

Om te beginnen maak je bij het platform een account aan en stort je daar een geldbedrag in. Bij de meeste kan je al meedoen van 100 euro en bij sommigen zelfs al vanaf €1,- Daarna kun je beginnen met dit geld uit te lenen. Net zoals alle leningen worden die dan in termijnen aan jou terug betaald via het account + de verschuldigde rente.

Je kan ervoor kiezen om dit direct weer te investeren zodat je geld blijft verdienen. De meeste platformen bieden ook een functionaliteit waarmee je dit kan automatiseren zodat je er niet eens meer continu naar hoeft om te kijken. Dat is nog eens passief geld verdienen.

Zodra je afbetalingen binnenkomen kan je die natuurlijk ook weer overmaken naar je eigen bankrekening. Dit gaat vaak al binnen 1 tot 2 werkdagen. Mocht je onverhoopt toch even wat nodig hebben. Ook extra bijstorten is snel geregeld.

Rendement op geld uitlenen

Zoals je wellicht weet is de spaarrente momenteel heel laag, maar de leenrente altijd een stuk hoger. Dat betekent ook dat je met een lening uitgeven veel meer kan verdienen aan rendement dan op je spaarrekening. Dat maakt het dus een interessant alternatief voor sparen. In Nederland maak je ongeveer een winst van 4% op jaarbasis of iets daarboven.

Kijk je over de landsgrenzen heen dan kan het nog veel gekker worden! In het buitenland zijn de rentes op leningen namelijk nog een stukje hoger. Daarmee kan je zomaar 12% of zelfs 16% winst maken. En dan blijf je nog binnen de EU ook.

Platformen waar je geld kan uitlenen met rente

Er ontstaan steeds meer P2P platformen de laatste jaren. Door het hoge rendement is hier namelijk veel vraag naar! Omdat er in rendement veel verschil zit tussen investeren binnen NL of daarbuiten hebben we voor beide opties het beste platform voor je gesorteerd. Er is immers ook een verschil met betrekking tot de risico’s. We laten daarom aan jou de keuze welke optie het beste bij je past. Het kan ook slim zijn om je inleg te spreiden over verschillende platformen.

Binnen NL

Nr. 1 is Lender & Spender

 • NL platform – leningen in Nederland
 • 4% rendement op jaarbasis
 • Automatische spreiding van inleg
 • Gratis account aanmaken
 • Ivesteren kan vanaf 100 euro
 • Automatisch alle afbetalingen herinvesteren

Binnen Europa

Nr. 1 is Mintos

 • Engels platform – leningen in UK, Denemarken Spanje & Polen.
 • 12 – 16% winst op een jaar
 • Je bepaalt zelf de spreiding van je investering
 • Gratis online registreren
 • Inleggen al vanaf €1,-
 • Automatisch afbetalingen direct opnieuw investeren

Is je geld uitlenen met rente betrouwbaar?

Belangrijk is om onderscheid te maken tussen beleggen en investeren in dit geval. Bij beleggen, in bijvoorbeeld aandelen of fondsen, fluctueert de waarde. De prijzen zakken en dalen bedoelen we daarmee. Dit hangt vaak weer af van de economie. Je kan dus winnen en verliezen op de koers.

P2P (uit)lenen echter heeft dit niet. Je hebt een overeenkomst met de lenende partij dat je jouw geld terug krijgt met een bepaalde rente. Blijft die partij in gebreke dan kan je alsnog afdwingen dat je jouw geld terugkrijgt. Het is immers een contract waaraan zij zich moeten houden.

Dit gaat echter niet vanzelf. Bij Lender & Spender blijf je echter binnen Nederland en kan je dus gebruik maken van Nederlands recht. Het platform zorgt er zelfs voor dat er waar nodig een betaalregeling getroffen wordt. De eventuele boetes die de lenende partij dan moeten betalen is voor jou een extra winst want jij krijgt die als compensatie voor het later terugbetalen. Wordt er helemaal niet betaalt dan zorgt het platform zelfs voor een incassoprocedure. Het risico is daarmee niet 0, maar wel relatief laag. Zeker omdat ze jouw inleg altijd maximaal spreiden.

Buiten Nederland hebben de platformen zoals Mintos een aantal garanties voor de investeerders. Dit omdat het anders veel te veel risico zijn hebben en ze niet aan investeerders kunnen komen. Zo garanderen ze dat ze bij te laat betalen van een afbetaling deze voorschieten. En als iemand helemaal niet terug kan betalen dan betalen zijn jouw originele inleg terug.

Het echte risico ligt echter in het mogelijk failliet gaan van het platform zelf. Lender & Spender heeft zodoende de leningen in een aparte B.V. ondergebracht waardoor je alsnog je geld terug kan krijgen na faillisement. De leningen lopen dan namelijk gewoon door tot de einddatum.

Buiten NL is dit echter wat lastiger in te schatten. De rendementen zijn ook veel hoger dus dat is een compensatie, maar zorg ervoor dat je hier niet geld investeert dat je onder geen beding kan verliezen. Slim is hier om ook te variëren en spreiden tussen meerdere platformen. Voordeel is hier wel dat meedoen al kan bij een veel lager bedrag dan in NL bij Lender & Spender. Zo kan je bij Mintos al meedoen vanaf 10 euro en bij andere platformen vaak al vanaf 100 euro.

Waar investeer je in?

De platformen hebben meerdere soorten leningen die ze uitgeven. Dit kan per platform verschillen. Uiteindelijk maakt het voor jou niet veel uit zou je denken, maar dat is niet waar. Particuliere leningen (consumptieve kredieten) bijvoorbeeld kan je makkelijker terugvorderen dan een zakelijke lening waarbij het bedrijf failliet gaat en dus niet terug kan betalen.

Ook leningen met een onderpand zoals vastgoed hebben meer zekerheid, omdat je dan de onderliggende waarde kan toe eigenen en verkopen. Zoals een kantoorpand dat met de lening is gekocht, die kan je weer verkopen en dan heb je gewoon je geld terug.

De platformen zijn heel open waarin ze beleggen, en bij sommige mag je zelfs kiezen in welke soorten leningen je wel of niet in wil investeren. Ook kan je dan nog kiezen tussen de personen of bedrijven in kwestie.

Veel geziene leendoelen zijn:

 • Minileningen
 • Persoonlijke leningen
 • Auto leningen
 • Zakelijke leningen
 • Hypotheken
 • Vastgoed leningen

Gerelateerde artikelen: