geld lenen zonder bijkomende kosten
Door | 13 dec. 2023

Ben je op zoek naar een lening, maar wil je geen extra kosten maken?

Logisch, want lenen kost je al genoeg!

Hierbij een aantal zaken waar je op kan letten.

Plus een aantal verschillende opties op een rij om aan die lening te komen,

naar gelang het bedrag dat je nodig hebt.


Let altijd op het Jaarlijks Kosten Percentage

Wanneer je een lening aanvraagt, doe dat dan in de eerste plaats altijd bij een betrouwbare kredietverstrekker. Dat hoeft echt niet per se je eigen bank te zijn, want elders kan je wellicht een veel betere deal krijgen. Als in een lagere rente bedoelen we dan uiteraard.

Maar let wel in de eerste plaats op erkenning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Alleen geld lenen bij een instelling die dit certificaat heeft! Dan weet je zeker dat de Nederlandse wetgeving correct wordt toegepast, zoals maximale rentes bijvoorbeeld zodat je niet teveel betaalt.

Het Jaarlijks Kosten Percentage (JKP) heeft daar ook mee te maken. In Nederland moeten aan aanbieders van leningen namelijk dit percentage communiceren. Hier moeten alle kosten in zitten, dus rente maar ook alle bijkomende zaken. Er zit zelfs een wettelijk maximum aan die rente.

Afzonderlijke kosten mogen dus ook niet in rekening worden gebracht. Sterker nog: in Nederland is het verboden om bij kredieten afsluitkosten te rekenen of bemiddelingskosten! Zodra daar melding van wordt gemaakt weet je dus zeker dat je bij een onbetrouwbare partij aan tafel zit…

Is garantstelling nodig?

Er is hierop overigens wel één kleine uitzondering, maar dat is een goede. Om een lening toegewezen te krijgen moet je namelijk wel aan een heleboel voorwaarden voldoen. Zo wordt jouw kredietwaardigheid onderzocht.

Dit is dan ook één van de redenen dat in Nederland het BKR bestaat, ofwel het bureau krediet registratie waar alle kredieten worden bijgehouden. Zo wil men voorkomen dat mensen teveel lenen tegelijkertijd. Puur ter zelfbescherming zodat ze niet in geldproblemen komen. Als je namelijk een lening niet meer netjes afbetaald komen er namelijk snel meer kosten en boetes bij kijken en dan kom je er niet meer uit.

Daar is echter wel een achterdeur: mocht je zelf namelijk niet in aanmerking komen voor een lening op basis van bijvoorbeeld een te laag inkomen of dat je geen vast contract hebt, dan kun je iemand vragen om voor je garant te staan die wel aan die eisen kan voldoen. Bijvoorbeeld je ouders of een goede vriend. Komt er op neer dat wanneer jij niet terugbetaalt, zij ook aansprakelijk worden gesteld.

Voorheen was het zelfs zo dat je ook de garantstelling kon afkopen, maar dat bestaat momenteel niet meer.

Lenen t/m 1800 euro

Nu je weet waar je op moet letten zullen we je kort meenemen in de soorten leningen die er zijn. Een kleine lening, tot en met € 1.800,- welteverstaan, noemen we ook wel een flitskrediet of minilening. In Nederland heeft de AFM hier veel aanbieders verboden en is er alleen nog Ferratum (wereldwijd marktleider in deze markt) via de website Saldodipje.nl overgebleven. Die zijn dus betrouwbaar.

Zij werken netjes met een JKP en hebben daarbovenop de mogelijkheid om een persoonlijke garantstelling te regelen. Voordeel van dit product is dat ze helemaal niet werken met veel regels, vanwege het relatieve lage bedrag van de lening. Dus weinig documenten of papieren behalve je ID kaart of paspoort. En dan heb je het geld al binnen 24 uur op je rekening.

Vooral handig om een korte periode te overbruggen, want terugbetalen is altijd al binnen 30 dagen tot max 2 maanden. Kun je bijvoorbeeld nu al iets kopen met je vakantiegeld of bonus die je bijna krijgt. Besef wel dat je dus ook dan wel terug moet kunnen betalen. Het voordeel van de korte looptijd is wel dat je kosten in absolute zin minder hoog zijn dan bij een lange looptijd, omdat je minder lang rente betaalt:

Ter illustratie: wanneer je een krediet voor 1500 euro afsluit, dan zal je de helft na 31 dagen aflossen en de rest na 62 dagen. De totale rentekosten komen dan uit op 24,49 euro.

Meer lenen tot 75.000 euro

Heb je meer nodig dan een minilening dan krijg je in Nederland te maken met een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Want ook de soorten kredieten zijn in Nederland in de wet vastgelegd om misstanden te voorkomen. Ook hier moet worden gecommuniceerd in JKP.

In onze tool leningen vergelijken vind je de beste leenrente deals van dit moment. Deze vergelijking is live en realtime! Je kunt direct naar de aanbieders surfen voor een aanvraag of via de knop “alle leenrentes” nog gerichter vergelijken op bijvoorbeeld alleen persoonlijke leningen, lenen voor een auto of een bestaande lening oversluiten.

NB: dit zijn allemaal verstrekkers met AFM erkenning en dus worden hier geen bijkomende kosten in rekening gebracht.

Gratis advies van een expert in leningen

Misschien vind je het toch wel prettig als er een erkende specialist met je meekijkt om de beste soort lening te vinden en de beste deal voor jouw leendoel? Krediet Groep Nederland is die specialist waar je zelfs gratis een offerte kan aanvragen. Die scherpe rente kan je dan mooi vergelijken met je eigen vergelijking!

En als je die offerte accepteert zijn daar uiteraard geen kosten aan verbonden, het aanbod is niet alleen kosteloos maar ook volledig vrijblijvend. Ze regelen dan wel de verdere aanvraag voor je dus dat scheelt weer werk voor jou.

Alternatief voor lenen: extra verdienen

Lenen is niet de enige manier om aan geld te komen. Nu hoef je ook niet je baas om opslag te gaan vragen hoor, want je kan het ook prima zelf verdienen! Dat klinkt wellicht moeilijk, ingewikkeld, of als veel werk maar dat is niet zo.

Geld verdienen via internet is namelijk eenvoudiger dan je denkt. We hebben 45 betrouwbare en bewezen methodes voor je beschreven die je zomaar een paar honderd euro per maand kunnen opleveren in je vrije tijd, tot zelfs een compleet inkomen als je er echt wat werk in stopt. Lees het eens door en probeer er eens een paar uit, het ergste dat kan gebeuren is dat je er wat geld mee verdient.

Gerelateerde artikelen: