lenen of schuld
Door | 21 mrt. 2024

Elke ondernemer onderneemt op zijn of haar eigen manier. Sommigen zijn bereid om veel risico’s te nemen, terwijl anderen voor de veiligere weg gaan. Op dit gebied bestaat logischerwijs geen goed of slecht. Je moet vooral hetgeen doen dat bij jou als mens en ondernemer past.

Maak je op dit moment met je bedrijf een flinke groei door? Dan wil je waarschijnlijk ook de volgende stap met je bedrijf zetten. Misschien wil je naar het buitenland uitbreiden of een compleet nieuwe markt aanboren. Als je zo’n groei door wilt maken, heb je waarschijnlijk veel kapitaal nodig. Om aan dit kapitaal te komen, heb je meerdere mogelijkheden. Je kunt dit kapitaal lenen, je kunt je eigen kapitaal aanwenden of je kunt een crowdfundingactie starten. Ook op dit gebied bestaat weer geen goed of fout. Wel moet je goed voor jezelf bepalen of je geld wilt lenen of dat je liever uit de schulden blijft.


Geld lenen als ondernemer

Geld lenen als ondernemer is bijzonder interessant. Het geleende geld kun je nuttig investeren, waardoor je meestal meer omzet kunt draaien. Dat je over het geleende geld rente moet betalen, is daardoor goed te doen. Daarvoor moet het rendement natuurlijk wel hoger zijn dan de te betalen rente.

Of een lening voor jou interessant is, hangt volledig af van je wensen en je situatie. Je zou daarom eerst je situatie in kaart moeten brengen. Welke kosten heb je op dit moment? Heb je bijvoorbeeld factoring kosten? Wat verwacht je van de ontwikkeling van deze kosten? Wat voor omzet draai je op dit moment? Wat is je marge? Wat verwacht je van de ontwikkeling van je omzet en je marge?

Dit zijn belangrijke vragen om te stellen. Het lastige is alleen dat je geen glazen bol hebt. Je hebt simpelweg geen idee wat de toekomst je gaat brengen. Toch is het met goed marktonderzoek mogelijk om in grote banen de toekomst te voorspellen. Op basis daarvan kun je ervoor kiezen om geld te lenen als ondernemer of juist niet.

Uit de schulden blijven

Voor veel ondernemers is het prettig om uit de schulden te blijven. Dit brengt geen extra druk met zich mee en houdt financiële problemen ver buiten de deur. Is dit voor jou ook de reden om geen geld te lenen? Dan moet je wel goed beseffen dat dit de groei van je bedrijf kan vertragen. Om echt hard te groeien, heb je nu eenmaal veel kapitaal nodig. Uit de schulden blijven, klinkt voor veel ondernemers als een goed idee. Net zoals dat dit voor factoring zzp geldt. Je loopt bij deze beide voorbeelden geen risico en je houdt alle touwtjes in handen. Dat is voor veel ondernemers ook een reden om vooral geen geld te lenen. Als je geld gaat lenen, moet je toch verantwoording afleggen. Kies je ervoor om vooral uit de schulden te blijven? Dan kun je de te varen koers van je bedrijf volledig zelf bepalen. Voor beide opties valt dus zeker iets te zeggen.