geld lenen korte termijn periode
Door | 13 dec. 2023

Wil je geld lenen op korte termijn?

En ook alleen maar voor een relatief korte periode?

Door die beperkte looptijd kan je die makkelijker aanvragen.

En op korte termijn al regelen en in no time het geld ontvangen.

We leggen je uit hoe het werkt en waar je moet zijn.


Geld lenen op korte termijn voor korte periode? Neem een minilening

Om bij het begin te beginnen: wat is eigenlijk een korte termijn als we het over een lening / krediet hebben? In Nederland is de financiële markt, en al helemaal die van kredietproducten, zeer strak geregeld. Een lening krijgen is dan ook niet eenvoudig. Dat is overigens vooral om de consument te beschermen. Zo kan je niet teveel lenen en kom je niet in de schulden.

Daarom worden de soorten leningen ook simpel gehouden en zijn er maar een aantal varianten om het begrijpelijk te houden. De meeste uitgegeven vormen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Die hebben vaak een looptijd van enkele jaren.

Er is echter nog één uitzondering, namelijk de minilening. Die noemen we ook wel eens flitskrediet. Die lopen maar 1 tot 2 maanden. Om precies te zijn tussen 30 dagen tot 62 dagen, afhankelijk van de hoogte van het krediet. Het rentepercentage is dan wel hoger, maar omdat de lening zo snel weer moet worden afbetaald betaal je in absolute zin minder rentekosten.

Hoeveel kan je dan lenen?

Oké, een minilening. Welk bedrag kan je dan krijgen? In de regel alles tussen de 100 en 1.800 euro. Voor dat bedrag kan je zelfs geen persoonlijke lening of doorlopend krediet aanvragen.

Dat het een relatief klein bedrag is zorgt er wel voor dat het risico voor de kredietverstrekker ook kleiner is. Daardoor is het aanvraagproces weer een stuk laagdrempeliger. Zo hoef je alleen maar je ID bewijs aan te leveren + een garantsteller te hebben (al kan je zelfs die later pas doorgeven na ontvangen van het geld), en je kan de lening aanvragen.

Dus heb je geen loonstrook nodig, of andere papieren en documenten (al kan er om aanvullende informatie worden gevraagd), en wordt er zelfs geen BKR check gedaan maar een interne kredietcheck. Aanvragen kost je dus maar 5 minuten, goedkeuring is soms als dezelfde dag en het geld staat binnen 24 uur op je bankrekening. Je kan dus met deze lening snel aan geld komen.

Bij wie kan je deze lening op korte termijn aanvragen?

Er is in Nederland nog maar één aanbieder van minileningen. Dit komt omdat de AFM, die toezicht houdt of de financiële markt in NL, de overige partijen heeft verboden door misstanden en te hoge rentes. Het gaat dan om Saldodipje onderdeel van de grote internationale online bank Ferratum.

Dit Finse bedrijf is genoteerd aan de beurs in Duitsland en is met hun activiteiten aanwezig in landen over de hele wereld, van Canada to Europa en Australië. Ze willen de bankwereld vernieuwen en daarom bieden ze als enige dit afwijkende product aan.

Geld lenen voor korte periode is slechts een overbrugging

Belangrijk om te benadrukken is dat je een minilening alleen moet afsluiten als overbrugging, dus echt als tijdelijke oplossing. En, dat je dus zeker weten terug moet kunnen betalen na afloop van de looptijd. Aangezien die maximaal 62 dagen is en vaak nog korter, moet je dat wel redelijk kunnen inschatten toch?

Weet je bijvoorbeeld dat je een bonus gaat krijgen op je werk, of je vakantiegeld komt eraan in mei, of je krijgt geld terug van je energiemaatschappij of misschien zelfs de Belastingdienst, dan kan je nu alvast over dit geld beschikken.

Dan kunnen je nu al je kapotte auto of mobiele telefoon vervangen, want je kunt niet zonder. Of je kan nu alvast voor je vakantie die nieuwe tent of backpack kopen die je echt nodig hebt, en dit na je vakantie terugbetalen.

Hoeveel kost het?

We hebben het al even aangehaald, maar de rente is procentueel wel hoog. Namelijk boven de 9%. Maar omdat je dus maar kort leent betaal je ook minder lang rente, waardoor de kosten in absolute zin laag worden gehouden. Kijk maar even naar de voorbeeld hieronder.

Voorbeeld 1

Als je een minilening van 200 euro afsluit, moet je dat bedrag na 30 dagen terugbetalen plus een rente van 2,16 euro.

Voorbeeld 2

Leen je 800 euro dan betaal je dit in één keer terug na 45 dagen met daarbovenop een leenrente van 12,98 euro.

Voorbeeld 3

Als je het bedrag van 1500 euro leent, dan betaal je dit af in 2 termijnen. elk van 31 dagen, in gelijke aflossingen. De rente is dan in totaal 24,49 euro.

Alternatieven voor geld lenen op korte termijn

Een lening is niet de enige manier om aan geld te komen. Wel de snelste overigens. Echter kost lenen ook geld, namelijk de rente. Daarom kan het slim zijn om er op een andere manier aan te komen, als je daar de tijd voor hebt.

De meest directe daarvan is simpelweg geld verdienen via internet. Er zijn daar namelijk genoeg betrouwbare manieren voor die we graag met je doornemen. Je kan daarmee zomaar een bijverdienste creëren van enkele honderden euro’s per maand.

En dit zonder enige kennis van techniek of websites bouwen, zonder enige voorinvestering en zonder risico dat je geld kwijt raakt. Erger nog: je hoeft er zelfs bijna niet bij na te denken!

Gerelateerde artikelen: