Geld Lenen en Snel Aflossen
Door | 13 dec. 2023

Geld lenen en vervolgens snel aflossen is een uitstekende manier om de kosten van een lening laag te houden.

Je betaalt immers rente voor de duur dat je over het geleende geld beschikken kan.

Als je het eerder aflost betaal je dus per saldo minder.

Elke dag telt wat dat betreft.

Wij leggen je uit hoe je dit kan en mag doen, en uiteraard waar je moet zijn.


Klein bedrag lenen en snel aflossen

Wanneer je een bedrag tussen de € 100,- en dus € 1800,- wilt lenen dan is het makkelijk, want bij een minilening heb je altijd een relatief korte looptijd. Namelijk 30 dagen, 45 dagen of 62 dagen. Welke keuze je hierin hebt hangt af van de hoogte van de lening die je nodig hebt.

Hoewel de rente procentueel hoog is met 13-14% is de rente die je effectief betaalt hierdoor niet hoog. Sluit deze af via Saldodipje. De enige partij die dit product mag aanbieden in NL (overigens onderdeel van het meer bekende Ferratum Group) en ze hebben laagdrempelige voorwaarden. Enkele rekenvoorbeelden:

Je leent 600 euro. Bij een looptijd van 45 dagen betaal je aan leenrente 9,74 euro. Je betaalt het totaal in één keer terug.

Je leent 1500 euro, met een looptijd van 62 dagen. Dan betaal je in 2 gelijke termijnen van 31 dagen terug en is de rente totaal 24,49 euro

En een minilening, wat we ook wel een flitskrediet noemen, heeft nog meer voordelen:

  • Je hoeft weinig documenten, papieren of loonstrook te laten zien
  • Alleen een legitimatiebewijs, dus paspoort, ID-kaart of rijbewijs is genoeg
  • Aanvragen gaat daardoor heel snel in wel 7 minuten geregeld
  • Na akkoord staat het geld al na 24 uur op jouw bankrekening
  • Je hebt wel een persoonlijke garantsteller nodig
  • Dit kost uiteraard wel een vergoeding.

Een minilening / flitskrediet is bij uitstek geschikt om een korte periode te overbruggen. Je moet immers snel weer terug betalen. Bijvoorbeeld is het een oplossing als je auto, wasmachine of koelkast plotseling stuk gaat en je pas over een maand weer salaris krijgt. Of wanneer je over enkele weken vakantiegeld krijgt, maar nu al heel graag iets wil kopen om je trouwdag te vieren of een mooie vakantie hebt gepland en daarvoor een mooie camera wil kopen.

Het is dus wel belangrijk dat je terug kan betalen, dat bedoelen we eigenlijk te zeggen. Want lukt dat niet dan zal je alsnog meer moeten gaan betalen aan rente en eventuele boetes, en dat wil je niet! Alleen een lening afsluiten wanneer je weet dat je voordat de looptijd voorbij is je genoeg geld binnen krijgt om terug te kunnen betalen. Je volgende salaris, bonus, teruggave van de energiemaatschappij, erfenis, etc.

Flexibel aflossen én opnemen

Als je meer wilt lenen dan een minilening dan kom je terecht in de meer reguliere leenvormen in Nederland. Dat zijn er in de regel twee: de persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Met name die laatste heeft bepaalde eigenschappen die het heel makkelijk te maken om snel even wat te lenen en sneller weer af te lossen.

Je krijgt dan namelijk simpelweg toegang tot een bedrag, maar mag zelf weten wanneer en hoeveel je opneemt. En als je niks opneemt betaal je ook geen rente natuurlijk. Dit is dus super flexibel. Dit ten opzichte van de persoonlijke lening waar alles vaststaat: looptijd, rente en maandelijkse aflossing. Daar krijg je ook aan het begin het hele bedrag in één keer op je rekening gestort.

Maar persoonlijke leningen kan je vaak ook wel eerder aflossen hoor, maar let daar dan even goed op in de voorwaarden. Voor welke soort lening je ook kiest, een lage rente is altijd een belangrijke eigenschap!

In onze leningen vergelijken tool zie je een real time overzicht van de laagste leenrentes op dit moment. Als je doorklikt via ‘alle leenrentes’ kan je nog specifieker vergelijkingen maken voor bijvoorbeeld alleen 1 soort lening, of specifiek voor een auto of oversluiten van een bestaand krediet.

Lees meer over wat is een persoonlijke lening en wat is een doorlopend krediet voor meer eigenschappen, voor- en nadelen van deze vormen van geld lenen.

Voordeel van geld lenen en snel aflossen

Eerder afbetalen betekent dat je minder betaalt aan rente. Hoe komt dat? Een lening of krediet is eigenlijk niets meer dan dat je geld leent en dat later weer terugbetaalt. De rente is een vergoeding voor de tijd dat de verstrekker of uitlener niet over het geld kan beschikken en dus zelf wellicht rendement misloopt. Dus: je betaalt rente voor tijd. Per tijdseenheid dus. Als je het geld minder lang nodig hebt dan is die vergoeding logischerwijs minder hoog.

Tussentijds aflossen op een lening betekent bovendien ook dat het maandbedrag dat je moet afdragen daalt, wanneer de looptijd wel gelijk blijft. Dit geeft je dus meer financiële armslag / ruimte om nog sneller je volgende aflossing te kunnen doen. Dan ga je dus steeds sneller toewerken naar het volledig aflossen van de lening.

Gratis advies van een expert over lenen en aflossen

Twijfel je nog een beetje welke leenvorm je wil afsluiten, of die wel past bij je doel? Of vind je het sowieso wel prettig als iemand met verstand van zaken even met je meekijkt of je inderdaad de beste deal hebt? Dat kan, en nog gratis ook!

Krediet Groep Nederland, een erkend financieel adviseur door de AFM, zoekt voor jou zonder enige kosten uit welke lening het best part en meest voordelig is, en stuurt je vrijblijvend de offerte toe. Daar kan je dan op ingaan inclusief afsluit service. Maar op zijn minst kan je hun bevindingen even naast je eigen vergelijking houden en kijken of je het zelf al goed had uitgezocht…

Het voordeel van Krediet Groep Nederland is niet alleen dat ze al jarenlang de erkende adviseur in Nederland zijn, maar ook dat ze onafhankelijk zijn van bijvoorbeeld banken, verzekeraars, leasemaatschappijen etc. Ze hebben dus geen eigen voorkeur, maar er wel belang bij dat ze jou de beste deal bieden zodat je die ook accepteert. Ook als je wil geld lenen en snel aflossen.

Gerelateerde artikelen: