geld lenen
Door | 27 juli 2023

In een wereld waarin financiële mogelijkheden talrijk zijn, kan geld lenen een waardevol hulpmiddel zijn om je doelen te bereiken. Of het nu gaat om het financieren van een huis, het starten van een bedrijf of het betalen van onverwachte medische kosten, leningen kunnen een reddingsboei zijn. Voordat je besluit geld te lenen, is het echter belangrijk dat je goed weet hoe het werkt en welke verantwoordelijkheden het met zich meebrengt. In deze blog helpen we je op weg met de basisinformatie die je moet weten voordat je een privé lening aangaat. 


Verschillende manieren van lenen 

Voordat je een lening aanvraagt, is het goed om te weten op welke manieren je geld kunt lenen. In principe zijn er twee soorten leningen: beveiligde leningen en onbeveiligde leningen. Dit klinkt misschien alsof een onbeveiligde lening een gevaar vormt voor je portemonnee, maar het risico ligt hierbij eigenlijk vooral bij de leningverstrekker. Beveiligde leningen zijn leningen zoals een hypotheek. Deze leningen zijn gekoppeld aan een onderpand, zoals een huis of een auto. Het onderpand fungeert als zekerheid voor de geldverstrekker, wat betekent dat als je de lening niet aflost, de geldverstrekker het recht heeft om het onderpand te verkopen om het geleende bedrag terug te krijgen. Bij een onbeveiligde lening is er geen sprake van een onderpand. Hierbij is de lening dus gebaseerd op vertrouwen. Dit wordt meestal wel gecompenseerd met hogere rentetarieven. 

De kosten van lenen

Voordat je een lening afsluit, is het goed om de totale kosten van lenen te begrijpen. Zo voorkom je dat je ineens voor verrassingen komt te staan. Geld lenen kost altijd geld. Dit betaal je in de vorm van rente. De rente wordt uitgedrukt als een jaarlijks percentage van het geleende bedrag. Hoe hoger het rentepercentage, hoe meer je uiteindelijk terugbetaalt en hoe duurder de lening dus is. Daarnaast kan er ook nog sprake zijn van een aantal extra vergoedingen, zoals administratiekosten, verwerkingskosten en boeteclausules. Zorg ervoor dat je alle kosten begrijpt die bij de lening horen voordat je akkoord gaat. Tot slot is er ook nog de looptijd van de lening om rekening mee te houden. De looptijd verwijst naar de periode waarin je de lening moet terugbetalen. Een kortere looptijd kan resulteren in lagere totale rentekosten, maar hogere maandelijkse betalingen.

Verantwoord lenen

Hoewel lenen soms noodzakelijk is, is het van cruciaal belang om verantwoordelijk te lenen om financiële problemen te voorkomen. Zorg er dan ook voor dat je altijd alleen leent wat je nodig hebt om onnodige schulden te vermijden. Het kan aantrekkelijk zijn om meer te lenen, maar dit is niet altijd verstandig. Zorg ervoor dat je realistisch bent over je maandelijkse betalingsmogelijkheden en houd je aan het plan om problemen met betalingen te voorkomen. Controleer daarbij goed je kredietwaardigheid en maak een terugbetalingsplan. Zo kun je verantwoord en veilig lenen. 

Gerelateerde artikelen: