Geld Lenen als Uitzendkracht
Door | 13 dec. 2023

Geld lenen als uitzendkracht, kan dat?

Stel je bent op dit moment werkzaam via een uitzendbureau of payroll organisatie.

En daarmee val je onder de uitzendkrachten CAO van de ABU of NBBU.

En je bent op zoek naar mogelijkheden om een lening af te sluiten.

Dat is vast lastig?

Niet per se eigenlijk.

Er blijven best een aantal opties mogelijk (in elke uitzendfase) en die zullen we je uitleggen.


Geld lenen als uitzendkracht fase A

Wanneer je net bent begonnen als uitzendkracht dan start je in de eerste fase. Werk je in de ABU CAO dan is dit fase A, via de NBBU CAO is dit fase 1 & 2. Deze periode is 78 gewerkte weken. Belangrijkste kenmerk van deze fasen is het uitzendbeding van je contract, waarmee je eigenlijk altijd je baan kan opzeggen of de werkgever de opdracht kan stoppen.

Dit is vooral belangrijk inzake die lening die je wilt, want bijna alle kredietverstrekkers vinden het risico in deze periode namelijk nog te groot om je een lening te geven. Maar niet allemaal, want er is nog wel één mogelijkheid namelijk een minilening.

Dit is een lening tot maximaal 1800 euro. De partijen die dit product aanbieden zijn Ferratum (in het buitenland) en Saldodipje in Nederland. Ze hebben allebei precies dezelfde voorwaarden en rente omdat ze beiden onderdeel zijn van de Ferratum Group.

Waarom een minilening?

De reden dat je deze soort krediet toch kan krijgen is het relatief lage bedrag. Daarmee is het risico namelijk voor de leningverstrekker namelijk ook minder groot. Ze hoeven zelfs helemaal niet te weten of je wel werk hebt, hoeveel inkomen en wat voor contract.

Je moet wel minimaal 18 jaar oud zijn en een Nederlands ID en bankrekening hebben. Ook moet je in NL wonen. Verder vragen ze niet heel veel documenten of papieren van je. Dit maakt het aanvragen zo eenvoudig dat je dit al in enkele minuten gedaan hebt. En na akkoord staat het geld vaak al dezelfde dag of na 24 uur op je rekening. Daarom wordt het ook wel eens een spoedlening of flitskrediet genoemd.

Wat je nog wel nodig hebt is een garantsteller. Iemand die voor je instaat mocht jij onverhoopt niet terugbetalen. Die persoon is minimaal 25 jaar oud en niet al voor iemand anders garantsteller of heeft zelf al een minilening.

Belangrijk om te overwegen is de looptijd, ook in verband met het aflossen. Dit is namelijk maximaal na 62 dagen (ongeveer 2 maanden) en soms zelfs maar 30 dagen. Dit hangt af van de hoogte van de lening, waarbij je soms nog zelf een keuze hebt voor verschillende looptijden. Aflossen gaat bij een looptijd vanaf 62 dagen wel in termijnen en je moet dus het eerste deel altijd al terugbetalen na 31 dagen.

De keuzes zijn in totaal 30, 45 of 62 dagen. Dat lijkt misschien best lang maar dat is het niet. Je moet het zien als overbrugging van een korte periode waarna je echt terug moet kunnen betalen. Anders komen er alleen maar extra rente en boetes overheen en bovendien gaan ze dan je persoonlijke garantsteller ook aanschrijven.

Als je echter zeker weet dat je binnen die periode geld gaat krijgen waarmee je weer kan aflossen, zoals een teruggave van de Belastingdienst of je energieleverancier, of een bonus / vakantiegeld van je werk (let in je uitzendcontract wel op of je dit überhaupt krijgt!), kan dit een optie zijn. Zo kun je nog al je auto laten repareren die je echt nodig hebt, of andere uitgaven doen die echt niet kunnen wachten.

Minilening voorbeelden

Het voordeel van de korte looptijden is wel dat je tevens een kortere tijdspanne rente verschuldigd bent. Hoewel de rente met een percentage tussen pakweg de 6 en 10 procent best aanzienlijk is (JKP), valt die daardoor in absolute zin nog mee. Enkele voorbeelden:

Als je 300 euro leent dan betaal je dit na 30 dagen weer af plus een rente van totaal 3,24

Een lening a 900 euro betaal je in één keer af na 45 dagen plus een rente van 14,60

Bij 1800 euro betaal je wel in 2 termijnen terug, allen van 31 dagen en precies hetzelfde bedrag. Totale rente bedraagt dan €29,76

Geld lenen uitzendcontract fase B of C

In Fase B of C (ABU) ofwel Fase 3 & 4 (NBBU) heb je respectievelijk eigenlijk gewoon een bepaalde tijds- en vast contract. Daarom heb je in die fasen naast de eerder beschreven minilening hier nog twee andere opties: een persoonlijke lening of een doorlopend krediet, eigenlijk gewoon de normale leningen in NL die vaak beginnen bij 2500 of 5000 euro en kunnen oplopen tot zeker 75.000 euro afhankelijk van je inkomen natuurlijk. Let wel op dat je voorbij je proeftijd bent overigens.

Bij Fase B is het dan wel zo dat je minder kan lenen omdat er dan wordt gerekend met 70% of 80% van je inkomen. Je hebt dan immers nog een tijdelijk contract met iets minder zekerheid. Maar je kan dus alsnog prima offertes opvragen.

Doe dat sowieso altijd, ongeacht je arbeidsstatus, bij meerdere partijen. Die hebben namelijk allemaal net wat andere regels over hoeveel je kan lenen en hoe ze met bepaalde soorten contracten omgaan.

Bovendien, en dat is niet onbelangrijk, hanteren ze net andere rentes en looptijden. Dit kan je veel kosten schelen onder aan de streep. Ook beperkingen met betrekking tot eerder aflossen kunnen veel uitmaken. Vergelijk dus zeker een aantal partijen, waarbij de rente een goede eerste leidraad is.

Waar je die vergelijking kan doen? Via onze leningen vergelijken tool. Daarin vind je namelijk de beste leenrentes van dit moment. Dit is een realtime live rentestand. Je kan direct naar de aanbieders doorklikken voor meer informatie of een offerte aanvraag, maar je kunt ook via “alle leenrentes” nog specifieker vergelijk op bijvoorbeeld alleen 1 soort leningen of gericht op een doel, zoals geld lenen voor een auto of een bestaande lening oversluiten.

Schakel een expert in voor advies

Er zijn best veel aanbieders en nog eens veel meer krediet producten die je kunt overwegen met elk hun eigen voor- en nadelen. Er komt veel informatie op je af en dat kan overweldigend zijn, zeker omdat je wel een goede keuze wil maken omdat dit je een hoop geld en stress kan schelen.

Daarom is het helemaal niet gek dat je het fijn vindt als er even een expert met je meekijkt, die precies weet waar op te letten. Krediet Groep Nederland zoekt graag met je mee voor de beste lening in jouw situatie, met uiteraard de voordeligste rente. En de offerte die ze hierbij voor je maken is gratis en vrijblijvend.

Zo weet je zeker dat iemand met kennis van zaken er een oordeel over heeft gegeven en dat kan je allen maar winst opleveren. En je hoeft op die offerte dus niet in te gaan, al regelen ze dan wel alles voor je, maar je kan dit ook naast je eigen vergelijking leggen en dan kijken wat het beste uitkomt.

Andere opties dan geld lenen

Als je geld nodig hebt is een lening afsluiten echt niet de enige optie, al lijkt dat vaak wel zo. En het is ook niet de makkelijkste oplossing, want er zijn meer manieren om aan geld te komen. Reden dat we dit toch graag even willen inbrengen is omdat geld lenen ook geld kost.

Je betaalt immers altijd rente en door een lening te nemen betaal je dus automatisch meer voor iets dat je ermee koopt dan wanneer je er pakweg voor had gespaard. Maar dat duurt misschien wel heel lang als je een flinke verbouwing of nieuwe auto in je hoofd hebt..

Toch kan je bijvoorbeeld heel goed zorgen voor extra inkomen. Online geld verdienen via internet is heel eenvoudig tegenwoordig, waarbij wij je de 45 beste methoden voorleggen. Er zijn er vast die bij jouw doel en/of kennisniveau passen.

En denk nu niet dat dit je allen wat wisselgeld oplevert, nee je kan er er zomaar een paar honderd euro mee bijschrijven elke maand. Echt, met sommige kan je zelfs zoveel verdienen dat je jouw uitzendwerk kan opzeggen!

Je hebt er geen technische kennis voor nodig, hoeft niet eerst geld te investeren om te beleggen om te starten en neemt dus ook geen gekke risico’s. Gewoon gegarandeerde en betrouwbare simpele bijverdienste.

Mocht je beleggen / investeren wel interessant vinden overigens, lees dan ons artikel de beste manieren van beleggen & investeren om te kijken welke het meeste op kan leveren.

Het mag in ieder geval duidelijk zijn dat geld lenen als uitzendkracht niet de enige manier is om snel aan extra geld te komen.

Gerelateerde artikelen: