besparen woz waarde verlagen
Door | Geüpdatet 23 feb. 2022

Er valt veel geld te besparen door je WOZ waarde te verlagen.

Woon je in een koophuis?

Dan ontvang je in het begin van het jaar de nieuwe WOZ waarde van jouw woning.

Deze ‘waarde onroerende zaken’ wordt geschat door jouw gemeente.

Deze blijkt echter niet heel nauwkeurig en daardoor geregeld te hoog uit te vallen.

En daarmee zijn verschillende belastingen en heffingen automatisch ook te hoog en dat kost je dus onnodig geld, zonde.

Bekijk in 2 minuten of jij bezwaar zou kunnen maken en daarmee geld kan besparen, tot wel 500 euro per jaar en in specifieke gevallen nog veel meer dan dat.


WOZ waarde laten verlagen

Om te beginnen met de belangrijkste informatie: hoe kan je jouw WOZ waarde laten verlagen? Belangrijk om hiervoor te realiseren is dat de waarde niet meer is dan een schatting van jouw gemeente. Het is niet dat ze komen kijken naar je huis, maar ze doen eigenlijk gewoon een berekening.

Vaak is dit niet meer dan een indexatie van de waarde die vorig jaar bekend was. En die is weer gebaseerd op het jaar daarvoor enzovoort. En dat kan door de jaren heen wel eens aardig spaak gaan lopen. Een keer een fout en elk opvolgend jaar wordt dat alleen maar een groter gat.

Omdat er dus in feite ook geen bewijslast of onderzoek wordt gedaan, maar de uitkomst tegelijkertijd wel een belangrijke indicatie is voor veel financiële afwikkelingen, kan je hier bezwaar tegen aantekenen bij jouw gemeente. De waarde wordt dan opnieuw overwogen.

Via de Vastenlastenbond kan je dit gratis in gang laten zetten. Nog voordat zij bij de gemeente aankloppen maakt een team van juristen eerst een inschatting of een goede kans van slagen aanwezig is.

Als die er is, dan dienen zijn een verzoek in tot heroverweging en handelen alles verder af met de gemeente. Jij hoeft niks te doen en zelfs niks te betalen. Als het bezwaar gegrond is moet de gemeente namelijk de juridische kosten betalen. Als het niet lukt dan is dat het risico voor de Vastelastenbond.

Op welke belastingen kan je besparen met je WOZ waarde?

De WOZ waarde van jouw woning is heel belangrijk en het is eigenlijk gek dat maar weinig mensen dit beseffen. Veel kosten die worden namelijk berekend aan de hand van dit bedrag. Belastingen en heffingen waarvan mensen denken dat ze die gewoon zonder zeuren dienen te betalen, maar zo is het dus niet.

Gemeentelijke belastingen

Om te beginnen gebruikt de gemeente zelf de waarde die ze zelf opschrijven voor het bepalen van de OZB, onroerende zaken belasting. Daarover rekenen ze een percentage dat ze bovendien ook zelf mogen bepalen. Dat kan aardig uiteenlopen, zo in 2021 betaal je op Texel maar 0,04% maar in Oldambt maar liefst 0,2779%. Dat dat is bijna 7 keer zoveel. Helaas kan je dit percentage niet aanvechten, maar je woningwaarde dus wel.

Bronvastelastenbond.nl

Voorbeeld bij een koophuis van 250.000 euro: Over de waarde betaal je 0,128% belasting als woningeigenaar in jouw gemeente. Je betaalt dan 320 euro OZB per jaar. Voor elke tienduizend die je van de WOZ waarde weet af te krijgen bespaar je dus €12,80.

Dan is het ook nog zo dat in sommige gemeentes de afvalstoffenheffing en rioolheffing afhangen van de WOZ, als is dat niet altijd meer het geval. Toch kan je dus mogelijk ook hierop nog geld besparen. Dit zijn evengoed procentuele berekeningen.

Inkomstenbelasting

Als je jouw jaarlijkse aangifte indient bij de Belastingdienst dan zal je zien dat je “inkomsten uit eigen woning verdient”. Dat klinkt gek maar is de technische benoeming van de eigenwoningforfait. Plat gezegd moet je dus geld betalen omdat je een eigen huis hebt.

Nu wordt dit verrekend met jouw aftrekbare uitgaven zoals je hypotheekrente zodat je het eigenlijk niet merkt, maar toch kost het je geld. 0,5% over de WOZ waarde om precies te zijn.

Terug naar het voorbeeld koophuis van 250.000 euro: jouw eigenwoningforfait komt dan uit op 1250 euro per jaar. Hier bespaar je dus €50,- voor elke tienduizend dat jouw WOZ naar beneden wordt bijgesteld.

BronBelastingdienst.nl

Schenk- en erfbelasting

Deze belastingen kennen gelijke tarieven en komen in spel als een woning wordt geschonken of vererft na overlijden. De basis is hier wederom een WOZ. En omdat de tarieven hier afhankelijk van de relatie van de ontvanger met de schenker / overledene oplopen van 10% tot wel 40% kan het voordeel van een lagere waarde hier nog eens vele malen grote zijn dan de voorgenoemde belastingen.

Voor wederom hetzelfde huis van €250.000 betalen partners & kinderen maar liefst 32.868 euro aan belasting. Een tienduizend euro lagere waarde scheelt dan €2.000,- aan belasting. Als kleinkind in dezelfde situatie zou het je €3.600,- schelen en als overige begunstigde zelfs €4.000,-

BronBelastingdienst.nl

woz waarde bepalen

Wanneer kun je beter geen WOZ waarde bezwaar maken?

Anders gezegd, er zijn ook situaties waarin juist een hogere WOZ waarde voordelig kan zijn voor je. Om specifiek te zijn kan dit voorkomen in 3 situaties waarbij de besparing aan belastingen en heffingen niet opwegen tegen andere voordelen:

Verkopen van je huis

Als je jouw huis verkoopt kan een hogere WOZ waarde je juist helpen in de prijsonderhandeling. Kopers kijken hier toch naar. Niet alleen als extra bevestiging van de daadwerkelijke waarde, maar ook voor hun kansen om een hypotheek te kunnen krijgen voor de gevraagde koopprijs.

Tweede hypotheek op je huis aanvragen

Als je een tweede hypotheek op je huis wil aanvragen over de opgebouwde overwaarde dan zijn er banken die genoegen nemen met de waardebepaling van de gemeente en hoef je geen taxatie te laten uitvoeren. Een hoger bedrag betekent dan dus dat je grotere kans hebt op die hypotheek en/of je kan zelfs een hoger krediet aanvragen.

Risico-opslag hypotheekrente

Over je hypotheek betaal je rente, dat hoeven we je niet te vertellen. Maar hierin zit vaak een risico-opslag, zeker als je hypotheek hoger was dan de waarde van je huis toen je dit kocht.

Als door de jaren heen de waarde van je huis stijgt en wordt het risico voor je hypotheekverstrekker kleiner en kan die opslag zelfs helemaal komen te vervallen. Soms is alleen al een belletje naar de bank voldoende om dit te regelen, terwijl je dit de rest van de looptijd nog veel kan besparen.

Gerelateerde artikelen: