Als je handelt in cryptovaluta, wil je natuurlijk zoveel mogelijk rendement behalen. Maar het is minstens zo belangrijk om goed op je kosten te letten. Door slim te handelen en de juiste keuzes te maken, kun je behoorlijk wat geld besparen. Wij geven je een aantal praktische tips die je veel geld kunnen opleveren als je handelt in crypto, of als je overweegt om dat te gaan doen.
Kies het juiste handelsplatform
Er zijn tientallen cryptocurrency exchanges beschikbaar, maar de verschillen in handelskosten kunnen flink verschillen. Sommige platforms brengen tot wel 1,5% commissie in rekening per transactie. Kies daarom voor een betrouwbare exchange met lage fees, zoals Bitvavo, Coinbase Pro of Kraken. Daar betaal je vaak maar 0,25% of minder.
Vergeet daarnaast niet om naar de opnamekosten te kijken als je euro’s of crypto’s van de exchange af wilt halen. Vaak kun je gratis of tegen zeer lage kosten opnemen naar een bankrekening. Controleer dit van tevoren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Door het juist cryptoplatform te kiezen kun je veel geld besparen.
Let ook op eventuele minimale handelsbedragen of limieten per transactie. Als je kleinere bedragen verhandelt, loont het soms om een exchange te kiezen zonder minimum. Zo kun je gespreid en met kleinere posities instappen.
Optimaliseer je portefeuille
Naast het besparen op handelskosten is het ook belangrijk om kritisch naar je asset allocatie te kijken. Oftewel: de verdeling van verschillende cryptocurrencies in je portefeuille. Veel beginnende handelaren kopen lukraak een breed mandje altcoins, in de hoop dat er een paar gaan ‘moonen’. Maar deze spreidingsstrategie pakt vaak averechts uit.
Je portefeuille wordt zo een onoverzichtelijke rommeltent van tientallen coins, die ook nog eens sterk gecorreleerd zijn. Als Bitcoin daalt, dalen je altcoins vaak nog harder mee. Het is verstandiger om je te focussen op een select aantal veelbelovende projecten die je goed onderzocht hebt.
Start bijvoorbeeld met een solide basis van 50-60% Bitcoin en 20-30% Ethereum. De rest kun je spreiden over een handvol andere coins waar je vertrouwen in hebt op de lange termijn. Kijk daarbij niet alleen naar de hype of beloftes, maar ook naar het team achter de digitale munt, de technologie, adoptie en use cases. Heb je weinig tijd of kennis? Dan kun je beter helemaal geen altcoins kopen en gewoon in Bitcoin blijven.
Denk ook na over je allocatie tussen crypto, cash en eventuele andere beleggingen. Afhankelijk van je doel, tijdshorizon en risicoprofiel kun je bijvoorbeeld 20-40% van je totale portefeuille in crypto aanhouden. Zo spreid je je risico’s, en dat is wel zo verstandig. Cash is handig om kansen te grijpen en als buffer voor moeilijkere tijden.
Wees ook niet bang om te verkopen. Staat een coin fors in de plus en twijfel je over de toekomst? Dan kan het lonen om (een deel van) je positie te verzilveren. Zo maak je gerealiseerde winst en kun je met je inleg weer nieuwe kansen benutten.
Denk na over je handelsstrategie
Constant kopen en verkopen op basis van kleine koersbewegingen lijkt misschien aantrekkelijk, maar zo’n hefboomstrategie komt meestal duurder uit. Je stapelt namelijk transactiekosten op en mist dan doorgaans de grote koersbewegingen omhoog. Het is vaak veel voordeliger om voor de lange termijn te gaan en een ‘buy & hold’ strategie te volgen.
Koop bijvoorbeeld maandelijks voor een vast bedrag Bitcoin of Ethereum en bewaar deze in een veilige wallet. Verkoop een deel zodra de koers flink is gestegen en je wat winst wilt nemen. Maar houd altijd een basispositie aan voor de lange termijn. Zo profiteer je optimaal van de volgende bull market.
Stap op het juiste moment in
Timing is alles in de cryptomarkt. Maar vaak doen beginnende handelaren precies het verkeerde. Ze stappen in op basis van Fear Of Missing Out (FOMO) na een flinke prijsstijging. En verkopen weer in paniek als de koers daalt. Zo kopen ze duur en verkopen ze goedkoop. Zonde!
Doe het andersom. Wacht rustig af en heb geduld. Stap juist in na een flinke koerscorrectie of koersval, als de markt in een dipje zit. Zo koop je op een aantrekkelijk instapniveau met grote kans op rendement. Een goed voorbeeld is de Bitcoin koers. Die is in 2022 bijvoorbeeld gedaald van 69.000 naar 15.000 dollar. Dat lijkt pijnlijk, maar het was juist een uitstekend koopmoment, waar instappende cryptohandelaren goed geld konden verdienen. Inmiddels is de koers alweer ruim hersteld.
Verdiep je in technische analyse en herken patronen in de grafieken. Wacht op gunstige instapniveaus rond belangrijke steun- en weerstandszones. En koop geleidelijk in, zodat je je timing spreidt.
Overweeg zeker ook de zogeheten stablecoins
Bitcoin en Ethereum zijn geweldige beleggingen voor de lange termijn. Maar voor de rest geldt: wees kritisch op altcoins. Veel maken hun beloftes niet waar en kelderen vroeg of laat in waarde. Je kunt beter kiezen voor stablecoins zoals USDC of USDT. Deze zijn gekoppeld aan de dollar en bieden stabiliteit.
Je kunt stablecoins gebruiken om aan de zijlijn te parkeren als de markt volatiel is. Of om te wachten op nieuwe kansen, zonder uit crypto te hoeven stappen. Veel exchanges geven ook nog rente op stablecoin staking, waardoor je passief rendement maakt. Uiteraard moet je nooit je complete vermogen in crypto’s steken. Spreid je risico. Maar voor het deel dat je inlegt, zijn stablecoins een goede keuze naast Bitcoin.
Blijf op de hoogte
De wereld van crypto verandert razendsnel. Waardes fluctueren, projecten komen en gaan. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd blijft, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken. Maar trap niet in de valkuil om de hele dag naar koersen en grafieken te staren. Dit kost je heel veel tijd, en uiteindelijk verlies je daardoor indirect ook geld. Want die tijd had je aan iets anders kunnen besteden, misschien wel aan je werk of aan je onderneming. En van dat geld had je weer crypto’s kunnen kopen.
Bepaal van tevoren je strategie en stel een goed en degelijk plan op. Kijk een paar keer per week naar de marktontwikkelingen en pas indien nodig je strategie aan. Lees nieuwsbronnen en volg betrouwbare experts om op de hoogte te blijven, maar filter wel de ruis. Focus op de lange termijn en laat je niet gek maken.
Probeer vooral om naar het grotere economische plaatje te kijken. Wat gebeurt er met rentes, inflatie, regelgeving? En hoe reageren de financiële markten? Vaak zie je bepaalde patronen of cycli terugkomen. Zo werd de vorige bull run in crypto aangezwengeld door monetaire verruiming van centrale banken. Door de macrotrends in de gaten te houden, kun je daar mogelijk op inspelen.
Wil je nog meer tips? Op Bestebank.org kun je veel aanvullende informatie vinden, voor als je handelt in cryptovaluta. Een aanrader voor iedere cryptobelegger die maximaal rendement wil behalen tegen minimale kosten.