Er zijn genoeg redenen om op gas te besparen.
Je gasverbruik verminderen is namelijk goed voor het milieu.
En natuurlijk zijn momenteel veel mensen gemotiveerd om geen Russisch gas af te willen nemen.
En hoeveel geld het je scheelt moet je ook zeker niet uitvlakken, helemaal met de huidige gasprijzen lopen deze kosten hard op.
Daarom sommen we in dit artikel zoveel mogelijk tips op om je te helpen met bezuinigen.
Hoe besparen op gas?
De manieren waarop je de kosten voor gas kan drukken zijn in 3 categorieën samen te vatten:
In de eerste plaats kan je kijken naar puur de prijs die je betaalt per kubieke meter. Met een lagere prijs dalen immers je kosten en hoe je nog niks aan je verbruik te doen. Dat is dus vaak een makkelijk en snel te behalen manier.
De tweede manier is om je woning aan te gaan passen zodat je minder gas nodig hebt voor met name de verwarming, want daar gaat het overgrote deel van je gasverbruik in zitten. Dit kan een grote investering zijn zoals isolatie of een nieuwe Cv-ketel, maar ook kleinere zaken zoals radiatorfolie kunnen veel schelen. En dat kost je maar een paar tientjes.
Als derde en laatste zit veel besparing mogelijk in gedrag. Dit is de snelste winst om te behalen maar op lange termijn moeilijk om vast te houden. Daarom raden we je ook zeker aan om op alle drie de vlakken aan de slag te gaan.
1. Besparen op gasrekening door lagere prijs
De energieprijzen zijn enorm gestegen, maar dan ook echt met zomaar 200% en meer in sommige gevallen. Zelfs zo erg dat kleinere energiemaatschappijen daardoor failliet zijn gegaan. Zeker als je in een variabel contract zit of net een nieuw contract hebt moeten afsluiten door bijvoorbeeld verhuizing dan is dat een hard gelach.
Tegelijkertijd betekent dit dat er ook een grote besparing te realiseren is om goed de prijzen in de gaten te houden en over te stappen als je dit een betere prijs kan opleveren. Vergelijk energie prijzen van de belangrijkste aanbieders en je kan meteen online overstappen waarbij alles voor je wordt geregeld.
2. Gasverbruik verlagen met gasbesparende maatregelen woning
Het omlaag brengen van je gasverbruik is goed mogelijk door in huis dingen aan te passen. Dit kunnen grote en dure dingen zijn, maar ook kleine zaken die weinig kosten maar potentieel wel veel opleveren. We lopen de belangrijkste met je door:
Kook elektrisch
In de meeste huizen in Nederland wordt gas voor 3 zaken gebruikt: het gasfornuis om op te koken, het verwarmen van je kraanwater en het stoken van je verwarming. Nu zijn er tegenwoordig genoeg goede elektrische kookplaten te krijgen, van keramisch tot inductie, die op een veel zuinigere manier werken en bovendien helemaal zonder gas.
En niet te vergeten, je kan deze platen vaak ook veel makkelijker schoonmaken, onderhouden en het ziet er vaak ook veel strakker uit. En ja we weten dat veel mensen het prettiger vinden om op gas te koken. Dat vonden wij ook meer aan kookplaat went sneller dan je denkt.
Laatste voordeel is dat het ook veel veiliger is. Je hebt minder leidingen en gaskranen in huis die kunnen lekken en je kan niet meer vergeten het gas uit te zetten. Elektrische kookplaten hebben ingebouwde beveiligingssysteem waardoor je automatisch uitschakelen.
Ook het koken zelf wordt veilige wat je werkt niet meer met een open vlam. De nieuwste inductieplaten worden zelfs van zichzelf helemaal niet meer warm. Daarom zijn deze tegenwoordig ook verplicht in onder andere grote flatgebouwen en woningen voor ouderen.
Zuinige Cv-ketel
Naast koken blijft de voornaamste functie van gas het opwarmen van water, of dit nu is om te douchen of voor de verwarming. Dit zijn overigens wel twee aparte systemen, waarvan de verwarming verreweg het meeste gas nodig heeft.
Een zuinige ketel, zeker een hoog rendement ketel (HR) heeft daar echter veel minder gas voor nodig dan oudere modellen. Is die van jou dus al zijn beste tijd voorbij kan je die beter vervangen. Ja dit is een grote investering maar met de huidige energieprijzen heb je dit ook snel weer terugverdiend. Bovendien kan je dit vaak direct combineren met andere ingrepen zoals een (betere) boiler.
Je kan trouwens ook zelf je ketel zo instellen dat hij zuiniger wordt. Zo kan de temperatuur voor tapwater naar 60 graden en die voor de verwarming mogelijk nog lagers, mits je huis goede isolatie heeft. Lees meer over het instellen van je CV ketel in de bespaartips hieronder.
Elektrische boiler
Een boiler is een apparaat waarmee je in een vat water voorverwarmt. Omdat je dit in een heel goed geïsoleerd vat doet kan dit met minder energie. Dit reeds warme water is daarna de aanvoer voor je ketel die dan weer minder moeite hoeft te doen om dit op de gevraagde temperatuur te krijgen.
De originele boilers werkten op gas maar tegenwoordig kan je ook elektrische varianten krijgen, waarmee je het gasverbruik dus helemaal kan wegstrepen. Ook kan je duurzame oplossingen kiezen om de boiler te verwarmen zoals een zonneboiler en een warmtepomp.
Zonneboiler
Een zonneboiler maak gebruik van zonnecollectoren op het dak die de boiler verwarmen. Die collectoren lijken net zonnepanelen, alleen wekken ze geen stroom op maar warmte.
Warmtepomp
Een warmtepomp wekt eveneens warmte op, en daar zijn twee versies van. Ten eerste heb je de hybride warmtepomp. Dit lijkt eigenlijk een beetje op een airco unit die je op je dak zet. Hij verbruik stroom en daarmee wint hij vier keer zoveel warmte terug uit de buitenlucht. Zeker in combinatie met zonnepanelen levert dit een heel hoog en heel duurzaam rendement op. Een hybride warmtepomp kost je al snel 3000 tot 6000 euro.
Een volledige warmtepomp haalt meeste warmte uit de grond. Hiervoor moet een diepe put worden geboord. Die verwarmt een heel grote boiler net zo groot als een koelkast daarmee verwarmt hij direct je woning en verwarmt je kraanwater voor. Een oplossing als deze kost al snel 15.000 euro en vereist ook eigen grond voor de put.
Belangrijk is wel om te melden dat een warmtepomp systeem het beste werkt als de woning kan worden verwarmd met minder warm water. Een oude Cv-ketel met radiatoren moet water tussen 60-90 graden krijgen om een woning te kunnen stoken. En een goed geïsoleerd huis met vloerverwarming en speciale radiatoren kan dit al met 30 graden.
Isoleren om gastgebruik te verminderen
Wil je een warmtepomp dan zal je dus een goed geïsoleerd huis moeten hebben. Huizen gebouwd in de laatste tien tot 15 jaar zijn dat vaak van al. Maar ook kan je zelf veel doen. De snelste en belangrijkste manieren zijn de muren, vloer en dak.
Via onderstaande formulieren kan je direct vrijblijvende offertes aanvragen, zonder verplichting. Dan weet je van maximaal 6 aanbieders voor welk bedrag ze het voor je kunnen regelen.
Je moet echter bij een volledige warmtepomp zelfs nog verder gaan en ook HR glas hebben. Hoe beter dit isoleert hoe minder moeite de verwarming hoeft te doen immers. Je hebt steeds betere producten en naar HR tegenwoordig ook HR+, HR++ en zelfs sinds korte tijd HR+++. Hier zitten speciale coatings over en een speciaal soort lucht tussen.
Vloerverwarming
Vloerverwarming is niet alleen mooier omdat het in de vloer is verwerkt en je dus geen radiatoren meer nodig hebt wat ruimte scheelt, het verwarmt de ruimte ook mee geleidelijk wat prettiger is. En omdat dit met minder warmt water is kost dit dus ook minder energie / gas.
Nu is het aanleggen van vloerverwarming natuurlijk geen simpele grap als je al in je huis woont, maar als je gaat verhuizen kan dit een optie zijn. Vooral de leefruimtes zijn belangrijk om mee te nemen dus de woonkamer, keuken en badkamer. Die laatste kan je trouwens ook apart laten aanleggen als je toch een nieuwe badkamer wil.
Radiatoren voor lage temperaturen
Als je gaat verwarmen op lagere temperatuur kan je voor de ruimte die je minder gebruikt speciale radiatoren voor minder warm water aanschaffen. Die kunnen je ruimte toch verwarmen met hetzelfde water dat in de vloerverwarming gaat. Wel alleen in combinatie met goede isolatie natuurlijk.
Een een ander voordeel: je radiatoren zijn geen gevaar meer voor bijvoorbeeld kinderen. Want een radiator van 60+ graden aanraden is meer dan vervelend, maar 30 graden voel je niet eens.
Kleine goedkope aanpassingen om gas te besparen
Dit waren allemaal grote en dure ingrepen aan je huis, laat je daar niet door ontmoedigen als je geen duizenden euro’s hebt liggen. Er zijn genoeg kleine dingen die je kan doen om minder gas maar ook stroom te gebruiken.
Denk hierbij een aanpassingen zoals tochtstrippen, besparende kranen en douchekoppen, radiatorfolie, radiatorventilatoren en slimme thermostaten. De kosten je maar een paar tientjes en leveren je wel heel veel besparing op. De shop die we hiervoor aanbevelen is bespaarbazaar.nl, een specialist op dit gebied.
3. Bespaartips om gasverbruik te minderen
Je kan dus de prijs die je betaalt drukken en je woning zo aanpassen dat je sowieso minder gas nodig hebt. Maar aan het eind van de dag is het echter vooral belangrijk om na te denken over ons eigen gedrag. Want ongemerkt verbruiken we onnodig veel gas. Daarom een lijst met belangrijke gedrag gerelateerde tips om je gasverbruik per direct te verminderen:
Gas besparen verwarming
- De leidingen vanaf je CV naar de verwarming en tappunten, kranen en douche, kan je isoleren met speciaal schuim. De voorkomt warmteverlies;
- Radiatorfolie zorgt er ook voor dat je verwarming de ruimtes beter kan verwarmen en niet de muur achter de radiator;
- Geef altijd de radiator voldoende ruimte om warmte af te geven, maak geen ombouw en doe gordijnen niet dicht als de verwarming aan staat;
- Zet ook geen raam open als de verwarming aan staat;
- Ga je een tijdje van huis, doe dan de waakvlam van je Cv-ketel uit;
- Wanneer je de verwarming maar een graad lager zet, bespaar je al € 100,- per jaar;
- Dus omlaag die thermostaat en draag in huis een trui en sloffen, dan heb je het veel minder snel koud;
- ’s Nachts of als je niet thuis bent kan de verwarming het beste op 15 graden staan. Helemaal uit is ook niet handig want het huis vanaf een lagere temperatuur weer verwarmen kost juist meer energie! Ook kan dit voor vochtproblemen zorgen;
- Tocht zorgt ervoor dat je veel warmte verliest, houd dus deuren zoveel mogelijk gesloten, zeker naar ruimtes die je niet verwarmt;
- Maar zorg wel voor voldoende ventilatie, een vochtig huis is moeilijker warm te stoken. Teveel ventilatie is overigens ook weer niet nodig, maar er moet ’s ochtend geen water op de binnenzijde van ramen staan;
- Mocht je toch de ramen open willen gooien, zet dan niet één raam open maar kort de ramen tegen elkaar open aan verschillende zijden van je huis. Met maar een enkel raam heb je namelijk amper luchtstroming dus verlies je wel warmte maar win je geen frisse lucht;
- Draai de radiatoren dicht in ruimtes die je niet gebruikt;
- Draai radiatoren sowieso niet te ver open. Door ze genoeg te knijpen, ofwel waterzijdig in te regelen, gaat er niet onnodig warm water te snel weer uit je verwarming. Eigenlijk moet je al je radiatoren op elkaar afstemmen zodat ze gelijktijdig helemaal warm zijn, maar dat is best ingewikkeld. Hier kun je een monteur voor laten komen.
- Zet de temperatuur van je ketel lager. Een lagere temperatuur verwarmt je huis efficiënter en meer geleidelijk. Veel ketels verwarmen vanuit fabrieksinstellingen tot wel 80 of 90 graden terwijl voor goed geïsoleerde huizen 60 of zelfs zo laag als 45 graden voldoende is, zeker in de herfst en lente. Alleen deze tips scheelt je al zomaar 11% van je totale gasverbruik. Dit kan je makkelijk zelf instellen;
- Zet de snelheid van de CV-pomp lager, dat scheelt niet alleen gas maar ook elektriciteit;
- Een open haard is juist weer heel erg slecht in het verwarmen van je huis, gebruik die alleen voor de sfeer en dus niet te vaak;
- De centrale verwarming werkt beter als er geen lucht in zit. Ontlucht deze dus zeker jaarlijks;
- Ook moet de druk in het cv systeem hoog genoeg zijn, bij voorkeur tussen 1,5 en 2 bar.
Gas besparen warm water kraan
- Naast de verwarming van je huis is douchen hetgeen wat het meeste gas kost. Met een zuinige waterbesparende douchekop douche je net zo lekker, maar bespaar je wel veel gas en water;
- Korter douchen scheelt natuurlijk ook, zet desnoods een timer;
- Douche niet te warm, dat is nog gezonder ook en even koud afdouchen is helemaal vitaliserend! Sommige mensen zweren zelfs bij de gezondheidseffecten van volledig koud douchen, brrrrr.
- In plaats van douchen kan je ook in bad gaan, maar niet door dit 1-op-1 te vervangen. Je moet dan het bad wel voor 2 of meer mensen gebruiken om te besparen want in een bad gebruik je ongeveer twee keer zoveel water;
- Laat het bad nadat je klaar bent sowieso niet meteen wegstromen. Je laat daarmee allemaal warmte verdwijnen in het riool. Laat het bad lekker staan en laat de warmte rustig in je muren trekken. Wel de badkamerdeur dicht want ander krijg je weer teveel vocht in huis;
- Een warmtewisselaar vangt de warmte op van je gebruikte douchewater en voert dit terug naar de boiler;
- Zet de temperatuur van je boiler en/of lager, dit merkt je niet eens maar scheelt erg veel gas. Alleen niet lager dan 60 graden want dan ontstaat er gevaar op legionella;
- Zet een tijdschakelaar op de boiler, ’s nachts hoeft die niet warm te blijven;
- Spoel de vaat niet voordat het de vaatwasser ingaat. Dat is helemaal niet nodig. Alleen de harde voedselresten er vanaf schrapen want anders raakt de vaatwasser verstopt, maar vet en saus daar heeft hij geen moeite mee.
Gas besparen met koken
- Koken op een elektrische kookplaat is voordeliger dan gas, en ook nog eens minder belastend voor het milieu;
- Kook altijd met de deksel op de pan en op gematigd vuur;
- Kook je groenten korter, dan behouden ze vaak ook veel meer voedingsstoffen. 3 minuten voor broccoli is genoeg, net als 10 voor bloemkool en 15 voor aardappelen. Laat die laatste daarna in de warme pan even stomen en ze garen nog helemaal door.
- Dit geldt ook voor bijvoorbeeld pasta. Al dente is niet alleen lekkerder maar ook beter voor je spijsvertering;
- Gebruik niet teveel water om in te koken dat duurt langer om op temperatuur te komen;
- Gebruik bij voorkeur voorverwarmt water uit de waterkoker of Quooker;
- Gebruik passende pannen, niet te groot. Dan kan je het eten ook beter verhitten met minder gas;
- Maak eenpansgerechten, daar zit toch al meer smaak aan.
- Kook in een keer voor meerdere dagen dan hoef je het alleen nog maar op te warmen.;
- Eet gerechten die je niet hoeft te verwarmen zoals salades;
- Maak je gerechten in de oven klaar. Een stoofpan kan je bijvoorbeeld heel goed op lage temperatuur in de oven zetten en dan is het nog minder omkijken ook dan op een laag pitje gas;
- Heb je bijvoorbeeld aardappelen of groente gekookt? Gooi dan het warme water niet in de gootsteen, want dan spoel je allemaal warmte weg. Schep juist de groenten met een zeef uit de pan en laat deze staan. Zo verwarmt hij de ruimte gratis. Wel de deksel op de pan doen, want anders krijg je veel vocht in huis en dat is juist weer slecht voor je stookkosten, want een vochtig huis wordt minder makkelijk warm.