elektriciteit besparen stroom
Door | 26 jan. 2023

Elektriciteit besparen op stroom en licht is belangrijker dan ooit.

Natuurlijk is het belangrijk voor het milieu tegen opwarming van de aarde,

maar ook door de sterk gestegen prijzen is voor veel mensen de rekening bijna niet meer te betalen.

Daarom schrijven we zoveel mogelijk tips op om die te verlagen.

Veel van deze bespaartips kan je vandaag al in huis toepassen!


Hoe besparen op elektriciteit / stroom

Er zijn grofweg 3 manieren waarop je ervoor kan zorgen dat je minder betaalt aan elektriciteit. Ten eerste kan je proberen een betere prijs te vinden bij een andere leverancier. Ten tweede kan je door aanpassingen te doen in huis je verbruik verlagen. Ten derde, en daar zit met name de snelle winst, kan je veel bezuinigen door je gedrag aan te passen. We gaan ze doorlopen en uitleggen.

1. Besparen op elektriciteitsrekening door lagere prijs

Momenteel is dit wellicht geen makkelijke stap omdat weinig aanbieders nu nieuwe klanten aannemen. En als ze dat al doen, is het zeker tegen de hoofdprijs en op een variabel tarief. 

Desalniettemin loont het om regelmatig energieprijzen te vergelijken en daarmee te checken of je niet kan overstappen naar een maatschappij waar je goedkoper uit bent met kilowattuur stroom. 

Even los van de huidige crisis in de energiemarkt waardoor de prijzen absurd hoog zijn, is het verstandig om dit altijd jaarlijks te blijven monitoren, want anders ben je feitelijk dief van je eigen portemonnee.  Wij vergelijken energie van de belangrijkste leveranciers en hun prijzen voor je:

2. Stroomverbruik verlagen door besparende maatregelen in huis

Als je de stroomprijs niet kan verlagen door een andere aanbieder te nemen zit er niks anders op dan proberen je verbruik te verlagen. Daarbij is het een goede zet om in huis dingen aan te passen zodat je vanzelf minder gaat verbruiken, ook al verander je niks aan je gedrag. Daar zijn best veel slimme manieren voor tegenwoordig. We bespreken de belangrijkste.

Kleine goedkope aanpassingen die veel elektriciteit besparen

Zuinige apparaten en verlichting is natuurlijk een goede stap, maar ook op de momenten dat ze niet aanstaan gebruiken ze alsnog stiekem stroom. Elke stekker en adapter die in het stopcontact zit doet dat namelijk. 

Om dit te voorkomen kun je handige stekkerdozen met schakelaar kopen waarmee je makkelijk alle apparaten in één keer kan uitschakelen. Voor de tv en andere schermen zijn er standby killers, die daardoor vanzelf uitgaan na verloopt van tijd.

Vergeet je wel eens om apparaten of lampen uit te doen? Met tijdschakelaars, bewegingssensoren / schemersensoren zorg je ervoor dat dit vanzelf gaat en je er niet meer over na hoeft te denken. En tuinlampen kan je zelfs kopen die op zonne-energie werken, die kosten helemaal geen stroom.

Meteen dergelijke kleine aanpassingen regelen? Kijk eens op de site van bespaarbazaar.nl die zijn specialist in dit soort producten. Morgen in huis zodat je meteen begint met elektriciteit besparen.

Zonnepanelen: stroom besparen door het zelf op te wekken

Iedereen weet natuurlijk dat zonnepanelen dé manier zijn om te besparen op elektriciteit. Je gaat er namelijk zelf stroom mee opwekken en dus hoef je het niet meer te kopen. Sterker nog: als je er meer mee opwekt dan je gebruik verdien je er zelfs geld mee!

Maar zonnepanelen zijn niet gratis en ook niet elk dak is ervoor geschikt. Denk je toch dat dit een optie kan zijn raden we je aan om meerdere offertes voor zonnepanelen aan te vragen. Dan kan je de beste prijs onderhandelen en zo snel mogelijk terecht.

Er komen wel wat zaken kijken bij zonnepanelen zoals BTW teruggave, aangiftes bij de Belastingdienst en de salderingsregeling die vanuit de overheid al enkele jaren op de tocht staat. Desalniettemin is het een slimme investering, want je verdient het vaak makkelijk in 5-8 jaar terug. Dat is dus een rendement van 12-20%

Zuinige apparaten die elektriciteit besparen

Als je kijkt naar wat het meeste stroom gebruikt in huis is dat allang niet meer licht. Zeker nu we allemaal wel spaarlampen hebben en ook LED zijn opmars maakt, daarover later meer. Het zijn echter juist andere apparaten zoals de koelkast, vriezer, tv, wasmachine en droger die veel elektriciteit vreten.

Mocht je dus toe zijn aan een nieuwe dan is het slim om te letten op het energielabel. Dit geeft aan hoe zuinig de apparatuur is en door voor een groener alternatief te gaan besparen je door de jaren heen een hoop geld.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grootste gebruikers zoals terrasverwarmers, jacuzzi’s, elektrische kachels en bijvoorbeeld een tweede koelkast of vriezer. Dit zijn eigenlijk luxe apparaten die je niet per se nodig hebt. Die uit laten bespaart heel veel.

LED verlichting: snelle terugverdientijd

Hoewel verlichting niet snel een van de grote bijdragers is aan je stroomrekening, kan je er relatief gezien wel ontzettend veel op besparen. Zeker omdat er vaak ongemerkt nog veel onzuinige lampen in je huis hangen. 

Nu is het niet altijd goed voor het milieu om lampen die nog werken te vervangen, maar wel vaak goed voor je portemonnee. Loop alle lampen eens na, en vergeet bijvoorbeeld het lampje in je afzuigkap niet. 

Gloeilampen en halogeen moet je zeker vervangen want met LED bespaar je daarop 85-90% dat is echt veel. Dat is zomaar meer dan €8,- per lamp per jaar! De terugverdientijd is daardoor vaak niet eens een jaar. Spaarlampen schelen echter niet heel veel met LED, dus die kan je beter laten zitten.

Een laatste voordeel van LED is dat de lampen veel langer meegaan, tot wel 15 jaar. Ook daarop bespaar je dus een hoop geld.

Besparend lichtplan

Verlichting heeft naast sfeer een simpel functioneel doel: als het donker is wil je goed kunnen zien. Maar door lampen slim te plaatsen en delen van je huis die niet heel licht hoeven te zijn over te slaan kan je vaak met minder lampen, of lampen met een lager voltage die ook weer een stuk zuiniger zijn.

Zo is het slim om staanlampen in hoeken te plaatsen want dan verlichten ze veel meer, waar een plafoniere zo centraal mogelijk in en ruimte moet hangen. Maar zet staande lampen niet in een nis of te dicht tegen andere meubels want dat zorgt voor schaduw. 

Ook de armaturen zelf bepalen voor een groot deel hoeveel licht je van een lamp krijgt. Een gesloten kap houdt veel meer tegen dan eentje die open is. Vooral een open bovenkant werkt goed, want dan kan het licht terugkaatsen via het plafond.

Bepaalde delen van je huis hebben gewoon meer licht nodig omdat de taken die je daar verricht dat vereisen. Zo is een keuken en een badkamer vaak lichter, maar heb je dan in een leefruimte zoals de woonkamer minder nodig. Juist daar kun je met dimmers besparen en tegelijkertijd sfeer creëren. 

En je hoeft ook niet een hele kamer volledig te verlichten omdat je wil kunnen lezen, een leeslamp naar je bank of stoel werkt vaak veel beter en zal je meteen elektriciteit besparen.

besparen elektriciteit lichtplan

3. Bespaartips stroom & elektriciteit 

Deze tips hebben vooral te maken met gedrag. Door bewust slimmer om te gaan met je verbruik kan je dit flink verlagen. Geen aanschafkosten, geen gedoe met overstappen, jij kan dit nu al gaan doen.

  • Doe een lamp uit als je die niet nodig hebt, vooral als er toch niemand in die kamer is;
  • Zet apparaten uit en gebruik niet de stand-by stand;
  • Haal adapters & stekkers uit stopcontact, die gebruiken toch nog stiekem stroom! Dus gebruik je een apparaat niet, stekker laten hangen;
  • Grote stille verbruikers zijn decoders, routers en Wi-Fi punten. Die gebruik je lang niet de hele dag en sowieso niet ’s nachts. Haal die dus gerust uit het stopcontact.
  • Gebruik een waterkoker in plaats van een Quooker, want dat is efficiënter, en kook niet teveel water als je dat niet nodig hebt;
  • Wil je iets ontdooien? Haal dit er dan tijdig uit en doe dit in koelkast. Dan heb je de magnetron niet nodig;
  • Een laptop is zuiniger dan een desktop, wel 70%
  • Denk sowieso bij het kopen van apparaten en witgoed altijd na over de energielabels, maar ook of je ze wel nodig hebt? Sinaasappels persen kan ook met de hand bijvoorbeeld…
  • Draai je wassen in weekend of in ieder geval tijdens het voordelige daltarief;
  • Was op een zo laag mogelijke temperatuur. De meeste wasmiddelen werken prima vanaf 30 graden. Dit verlaagt het verbruik en is vaak nog beter voor je kleding ook;
  • Altijd je apparaten zoals wasmachine, afwasmachine en koelkast schoon houden en goed onderhouden;
  • Geef de koelkast en vriezer ( samen goed voor 20% van je energieverbruik) de ruimte om lucht af te kunnen voeren. Minimaal 10 cm aan de achterkant;
  • Open de deur van je koelkast of vriezer zo min mogelijk en zo kort mogelijk;
  • Het is slim de de vriezer regelmatig te ontdooien, dan doet hij zijn werk beter;
  • Om vriezer en koelkast goed te laten sluiten is het verstandig de rubbers geregeld te checken en te vervangen / schoon te maken wanneer nodig;
  • Zet apparaten uit als je op vakantie gaat, stekker eruit!
  • Een koel vriescombinatie is zuiniger dan losse apparaten;
  • Leg geen dingen in de koelkast als dat niet nodig is. Bijvoorbeeld tomaten, komkommer en paprika mag je eigenlijk niet eens erin bewaren! Ook met eieren en aardappels is dat niet nodig;
  • Laat de wasmachine alleen vol draaien en op lage temperaturen;
  • Laat de droger uit bij warm weer, hang de was lekker buiten! Ook in de winter werkt een droogrek binnen prima. En gebruik je hem toch, voeg dan droogballen toe, dan is je was veel eerder droog. Het is ook belangrijk de droger en filters schoon te houden, dan werkt hij beter en zuiniger;
  • Gebruik de eco-stand van je wasmachine & vaatwasser;
  • De vaatwasser hoeft ook echt niet elke dag aan als hij niet vol is;
  • Combineer wassen met color catchers, dan kan je eerder een volle was draaien;
  • Ga alvast strijken als de was nog een beetje nat is, zorgt voor een beter resultaat en dan hoeft de droger ook minder lang aan!
  • Centrifugeren in de wasmachine is zuiniger dan drogen in de droger;
  • Laat eten dat je wil koelen of invriezen eerst afkoelen, de condens is niet bevorderlijk voor de apparaten;
  • Maak je iets klaar in de oven? Die blijft vaak nog lang warm dus je kan nog voordat je gerecht echt helemaal klaar is de oven al uitschakelen;
  • De helderheid van je schermen zorgen voor het meeste verbruik dus verlaag die iets. Denk aan je telefoon, tablet en TV;
  • Het te lang opladen van je apparaten zoals laptop en telefoon is niet goed voor de batterij en zorgt voor onnodig verbruik;
  • Rijd je elektrisch? Dat is een van de meest energie slurpende apparaten die je kunt hebben. Probeer het opladen te doen op bijvoorbeeld je werk als dat gratis is;
  • Niet iedereen verwacht het, maar ook je CV ketel gebruikt stroom. Namelijk om het warme water rond te pompen naar je radiatoren. Je kan de snelheid waarmee dat gebeurt vaak lager zetten dan de fabrieksinstelling en toch je huis warm stoken. Dit gebeurt dan vaak meer geleidelijk wat prettiger is en ook nog eens veel gas uitspaart;
  • Heb je vloerverwarming dan kan je ook hier los je pompsnelheid aanpassen. Vaak zijn er 3 standen. Je woning warmt dan zelfs rustiger en gelijkmatiger op;
  • De pomp van een wat oudere vloerverwarming draait daarbij continu, dat is niet nodig. Nu moet je hem niet uit gaan zetten in de zomer want dat is niet goed voor het systeem. Wel zijn er speciale pompschakelaars voor vloerverwarmingen waardoor hij alleen draait wanneer er verwarmt wordt, maar wel minimaal een paar minuten per dag om het systeem vrij te houden van lucht- of kalkophoping;
  • Controleer met een thermometer of de temperatuur van je koelkast en vriezer wel kloppen, vaak kun je die iets minder hard aanzetten. Voeding blijft zelfs in de koelkast langer goed op 3-4 graden dan bij 1-2. Je vriezer werkt het beste bij -19 maar hoeft tegen bederft niet lager te gaan dan dat;
  • Dezelfde check kun je doen voor je thermostaat, of die wel een goede temperatuur aangeeft;
  • Heb je een elektrische kookplaat? Dat is als zuiniger dan koken op gas. Zorg er dan wel voor dat je kookt in passende pannen, dus niet te groot, en altijd de deksel op den pan dan kan de pit veel lager. Keramische kookplaten en de oudere elektrische kookplaten blijven nog lang warm. Je kan dan een pit al uitzetten een paar minuten voor het einde van de kooktijd. Daarmee kan je veel elektriciteit/stroom besparen.

Gerelateerde artikelen: