bitcoin etf
Door | 14 aug. 2023

Veel cryptohandelaren maken gebruik van een gereguleerd beursgenoteerd Bitcoin fonds, en niet van een crypto exchange. Een ETF, oftewel ‘Exchange Traded Fund’, is een heel goed beleggingsproduct om makkelijk een beurstransactie te doen, en een Bitcoin index te kopen. Het helpt als belegger om op een veilige manier tegen minimale kosten te profiteren van de koersontwikkeling van Bitcoin. Beleggers hoeven zich daarbij ook geen zorgen te maken over het opslaan van cryptomunten, en het aanmaken van een rekening bij een crypto exchange.


Wat voor Bitcoin ETF zijn er beschikbaar op de AEX?

Sinds 2022 is er een nieuwe AEX Bitcoin ETF verkrijgbaar. Deze Bitcoin spot wordt uitgegeven door Jacobi Asset Management en is in samenwerking met het advocatenkantoor Kenny Van der Laan en Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity tot stand gebracht. Dit fonds biedt ondersteuning aan de fysieke Bitcoin. De gekochte Bitcoins in het fonds mogen verder niet verhandeld of uitgeleend worden. Het is een Bitcoin spot ETF waar de handelaar eigenaar is van de Bitcoins. Er zijn op dit moment verder geen andere Bitcoin ETF’s te krijgen op de AEX. Er is dus maar een soort Bitcoin ETF beschikbaar op de AEX. De succesvolle lancering van dit fonds zal er in de toekomst mogelijk wel voor zorgen dat er meer Bitcoin ETF’s beschikbaar komen. De komende jaren zullen dit uitwijzen.

Waarom een Bitcoin ETF kopen op de AEX?

Het kopen van Bitcoin ETF’s op de AEX is een hele goede kans om een soort van verzekeringspolis te krijgen voor falende geldmarkten en soortgelijke valuta- en kredietcrisissen. Het is namelijk zo dat de wereldwijde schulden van overheden al decennialang ontzettend groeien, en de schuldsituatie in de wereld eigenlijk onhoudbaar is geworden. Bitcoins worden net zoals goud door bekende handelaren en beleggers zoals Robert Kiyosaki, Howard Marks, Carl Icahn en Paul Tudor Jones, als een verzekeringspolis ingezet tegen het fragiele bankensysteem en tegen eventueel bankroet dat kan ontstaan. Het huidige financiële systeem houdt zich staande door de financiële repressie.

De Federal Reserve, oftewel de belangrijkste centrale bank die fiat geld uitgeeft, zit knel. De Federal Reserve maakt de afweging tussen schuld monetarisering en kwantitatieve geldverruiming aan de ene kant, en schulddeflatie en kwantitatieve ‘geldverkrapping’ aan de andere kant. Dat eerste leidt tot hyperinflatie en het tweede leidt tot een depressie en uiteindelijk ook tot een kredietcrisis. Bitcoin kun je zien als een goed alternatief decentraal monetair systeem, dat bovendien werkt op basis van vaste regels. Bitcoin is gebouwd als een alternatief voor centraal bankieren met fiat geld. Het fiat geldsysteem dat er nu nog is, maar op termijn vermoedelijk zal gaan verdwijnen, is ondeugdelijk. Het geld wordt namelijk niet afgedekt door een fysieke grondstof (zoals bijvoorbeeld goud). Het klassieke geld heeft intrinsiek geen waarde, mede omdat het haast ongelimiteerd kan worden bijgedrukt. Voor Bitcoin ligt dat anders. Er kunnen nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop worden gebracht. De voorraad is dus eindig, iets wat overeenkomt met de voorraden van edelmetalen en andere grondstoffen. Ook die zijn namelijk eindig.

Bitcoins kopen bij een geregistreerde crypto exchange

Ook als je rechtstreeks Bitcoins koopt bij een crypto exchange ben je volledig eigenaar van je Bitcoins. Dit kan bijvoorbeeld bij een exchange als Bitvavo, maar er zijn er nog wel meer. Na aankoop is het verstandig om je Bitcoins op te slaan op een e-wallet. Voor institutionele partijen is het opslaan op e-wallets niet belangrijk, en verder ook vanwege de wet- en regelgeving geen optie. Vandaar dat een Bitcoin ETF kopen op de AEX een goed alternatief kan zijn voor institutionele beleggers.

Rechtstreeks Bitcoins kopen via een ETF werkt dus heel anders. Handel je via een crypto exchange, dan kun je je Bitcoins op ieder moment verhandelen in de door jou gewenste hoeveelheid, bij een ETF kan dat niet. In de praktijk zou je kunnen uitproberen wat het beste bij jou past, rechtstreeks Bitcoins kopen bij een crypto exchange, of Bitcoin ETF’s kopen via een bank.

Gerelateerde artikelen: