De Weg naar Financiële Onafhankelijkheid
Door | Geüpdatet 15 mrt. 2022

Verlang je ook zo naar financiële onafhankelijkheid?

De weg ligt voor je open!

Maar heb je (nog) geen plan of strategie hoe je daar uiteindelijk komt?

Dan moet je deze tips goed lezen.

Want die geven je concrete stappen om je op weg te helpen.

Pas ze vandaag al toe om je financiën te verbeteren en toe te werken naar je doel.


Wanneer bereik je financiële onafhankelijkheid?

Financiële onafhankelijkheid bereik je op het moment dat je kan leven van je passieve inkomsten. Anders gezegd: je hoeft niet meer te werken om rekeningen te betalen. Met het rendement op je vermogen kan je alles doen wat nodig is. Zoals rente op je spaargeld of rendement of je investeringen.

Het exacte moment dat je dit bereikt verschilt per persoon. Het is namelijk nogal afhankelijk van veel factoren. Welke levensstijl jij je wilt kunnen veroorloven bijvoorbeeld. Als je luxer wil leven zal je meer geld moeten binnenkrijgen. Ben je wat zuiniger dan zal je eerder vrij zijn van de verplichting om te werken.

Hoe snel je financiële onafhankelijkheid kan behalen hangt hier natuurlijk ook vanaf. En toch zijn er een heleboel dingen die je vandaag al kan toepassen om dit proces te versnellen. Vaak is dit simpelweg een kwestie van discipline, maar ook van kennis. Daarom delen wij onze tips graag met jou zodat je ermee aan de slag kunt.

De weg naar financiële onafhankelijkheid = een goede strategie hebben

Onze huidige maatschappij is zo ingericht dat iedereen meegaat in ‘het systeem’: je gaat naar school, daarna ga je werken voor een baas en als je oud genoeg bent ga je met pensioen. Natuurlijk werkt dat helemaal niet verkeerd en hebben we onze huidige economie met dit principe naar grote hoogte zien stijgen, maar dit betekent wel dat je je hele leven voor een ander werkt. En dus van die persoon afhankelijk bent want je baas bepaalt wat je doet, hoe laat en waar.

En zelfs al word je zelfstandige of eigen ondernemer dan nog ben je afhankelijk van klanten, leveranciers en allerlei instanties om je leven te kunnen bekostigen en blijf je maar rennen om geld binnen te laten komen. Want elke maand moet je toch weer je hypotheek betalen, je huur, vaste lasten, boodschappen, losse uitgaven, zorgverzekering en ga zo maar door.

Hoe ontsnap je hieraan? Hoe stop je dit alsmaar draaiende looprad zonder dat je daarbij vol onderuit gaat? Niet door er in één keer uit te springen, dat is lastig. Het gaat geleidelijk, kleine stapjes om steeds iets minder afhankelijk te worden en daarmee als het ware minder snel te hoeven rennen in het rad. Tot het bijna stilstaat, dan kan je de sprong wagen. Daarvoor heb je een plan nodig, een strategie.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je ervoor gaat zorgen dat je passief inkomen krijgt. Steeds investeer je daar in totdat deze inkomsten hoog genoeg zijn om alles van te betalen. In het begin gaat dit langzaam, maar als je steevast je rendement weer opnieuw blijft investeren in nieuw bezit dat rendement maakt dan gaat dit steeds harder.

Houd dus moed in het begin, dat is het lastigste gedeelte. Maar je komt er, met deze drie stappen, waar we hierna nog dieper op in zullen gaan:

  1. Minder geld laten verdampen
  2. Extra inkomsten genereren
  3. Vanzelf geld verdienen

1. Minder geld laten verdampen

Begin allereerst om je uitgaven te beperken. Dit klinkt streng maar dat is het niet. Het is juist verbazingwekkend hoe gedachteloos of vaak zelfs onbewust mensen geld uitgeven waar ze juist zo hard voor moesten werken. Jij waarschijnlijk ook, al besef je jezelf dit nu nog niet. Terwijl dat geld juist een stap kan zijn naar financiële onafhankelijkheid, want de truc is om meer geld over te houden zodat je dit kan investeren voor rendement, maar daarover later meer.

We bedoelen niet dat je per se dingen moet gaan laten. Vind jij het belangrijk om wel elke maand een keer uit eten te kunnen, doe dat dan lekker. Het heeft geen nut om onafhankelijk te zijn in een leven dat je niet aanstaat. Dan ga je het ook niet volhouden. Alleen jij bepaalt welke levensstandaard je wil aanhouden en daarmee hoeveel geld je elke maand nodig hebt.

Er zijn mensen die helemaal “off the grid” gaan. Zeg maar in een hutje op de hei gaan wonen zonder water, stroom of enige utiliteiten. Ja dan heb je inderdaad helemaal geen kosten meer hieraan, maar in Nederland is dit lastig. Bovendien houd je altijd verplichte uitgaven zoals de zorgverzekering, dus helemaal zonder geld kun je ook niet uit.

Het punt is hier echter meer dat de dingen waar je wel geld aan uitgeeft, vaak veel goedkoper kunnen. En het is niet eens moeilijk om die besparingen door te voeren. Lees onze tips om vandaag al minder geld uit te geven door simpele acties.

In totaal hebben we ruim 10.000 euro aan bespaartips voor je waarmee je bespaart zonder dat je daar wezenlijk iets van hoeft te merken. Je kan hetzelfde blijven doen maar dan voor minder. Je hoeft overigens echt niet al onze blogs hiervoor door te pluizen want dat zijn er inmiddels wel heel veel. Doe gewoon onze geld besparen test, dan ben je er in 16 korte ja / nee vragen doorheen en we behandelen alle belangrijke kostenposten van een gemiddeld huishouden in NL.

2. Extra inkomsten genereren

Meer geld overhouden door te besparen is een belangijke eerste stap, want je voorkomt er “onnodig geld verlies” mee. Maar anderzijds zit hier natuurlijk weinig rek in: er is een grens aan hoeveel je kan besparen want je houdt in de westerse maatschappij altijd nog genoeg uitgaven over waar je niet onderuit kunt.

De volgende stap is daarom om meer geld binnen te gaan krijgen. Je kan je baas om een opslag vragen, een baan zoeken met een hoger salaris of zelfs een extra baantje ernaast nemen in de avonden of het weekend, maar dat hoeft niet eens.

Tegenwoordig kan je heel goed online geld verdienen. Er zijn meerdere goede manieren voor die we met je bespreken, waarbij we ook de betrouwbare sites hebben getest waar je dit vandaag al kan gaan doen. En denk nu niet dat dit veel werk is of weinig oplevert.

Er zijn al mogelijkheden waar je zelfs zonder na te denken al enkele honderden euro’s per maand mee verdient. En iedereen kan het, zonder inleg / investering, zonder risicovolle beleggingen, zonder technische kennis om een website te bouwen. Wij raden je vooral enquêtes invullen voor geld aan en cashback verdienen. Al kan je die laatste technisch gezien ook als besparen beschouwen.

Combineer de methodes om nog meer te verdienen en kies voor betrouwbare sites. Dus bijvoorbeeld de best betaalde enquête sites en beste cashback sites. De afwisseling kan ook prettig zijn voor je. Welke methoden je uiteindelijk het beste vindt werken ligt aan je eigen voorkeuren en doelen, maar ook hoeveel tijd je ervoor kunt vrijmaken. Maar alles is meegenomen om maar meer geld te kunnen steken in je investeringen.

3. Vanzelf geld verdienen

Financiële onafhankelijkheid draait dus eigenlijk helemaal om je passief inkomen genereren. Stap 1 en 2 zorgen feitelijk alleen maar ervoor dat je deze kan gaan realiseren.

Maar wat zijn dan passieve bronnen van geld? Het gaat erom dat er geen directe relatie meer is tussen jouw inspanningen en inkomen. Het gaat helemaal vanzelf. Dus niet dat je wordt betaald per uur dat je hebt gewerkt. Want zodra je daarmee stopt, houdt ook je inkomen op.

Een mooi voorbeeld is rente op je spaarrekening. Je hoeft hier niks voor te doen, en toch wordt het bijgeschreven elk jaar. Oké het is nu wel bizar weinig, maar dit is het makkelijkste voorbeeld om mee uit te leggen.

Liever wil je meer rendement dan 0,005% spaarrente natuurlijk. En hier zijn best wel veel opties voor. En niet alleen maar beleggen op de beurs, want daar denk je natuurlijk het eerste aan. Bedenk je echter wel dat aan investeren of beleggen altijd een bepaald risico zit. Soms direct, soms indirect. En hoe hoger het risico, des te beter het rendement.

Lees hier ons artikel de beste manier van geld beleggen / investeren. Wederom, welke methode het beste bij jou past bepaal je zelf. Gebruik ook vooral verschillende methodes en aanbieders om je investeringen te spreiden, niet alleen voor meer rendement maar ook om risico te beperken.

Het punt is om genoeg te stoppen in de verschillende investeringen, dat ze zoveel rendement gaat opleveren dat jij daarvan kan gaan leven. Met je eerste inleg is dit nog weinig, maar de tweede keer dat je investeert kan je daar het rendement van je eerste investering bovenop leggen. En de volgende keer dubbel. Enzovoort. Zo gaat het dus steeds harder. Dit noemt men compound interest, zoek dat maar eens op.

Gerelateerde artikelen: