beste mobiele telefoon
Door | 20 nov. 2023

Ben je toe aan een nieuwe mobiele telefoon? Omdat je oude telefoon niet meer voldoet, of wil je gewoon graag de nieuwste versie hebben? 

Dan is het tijd om te gaan kijken wat voor jou de beste keuze is, maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Want er is zoveel te kiezen!

In dit artikel doorlopen we de vijf meest belangrijke overwegingen die hierin een rol spelen. Hopelijk geven ze voor jou ook wat richting om gerichter te kunnen gaan shoppen.


Merk van de telefoon

Veel mensen zijn wat telefoons betreft erg merkbewust, dus misschien is dit voor jou ook wel een hele makkelijke stap. De meeste mensen beginnen namelijk ooit met een Apple / iPhone of juist met een Samsung en die stappen nooit meer over naar een ander product. Dan kan je bijvoorbeeld simpelweg zoeken naar welke iphone is het beste.

Dit komt doordat de telefoons vrij veel verschillen en bovendien ook vaak samenwerken met andere devices. Heb je bijvoorbeeld ook een tablet of laptop van hetzelfde merk, is het heel handig dat ze synchroniseren. En als je dan alleen een nieuwe smartphone moet hebben, maar nog wel je tablet houdt, ga je natuurlijk weer voor hetzelfde merk.

Mocht het merk je juist helemaal niet uitmaken en je bijvoorbeeld ook kleinere merken overwegen, dan blijft er wel veel meer keuze over. Denk aan OPPO, Xiaomi, Sony, Google en zelfs nog de oude bekenden Nokia en Motorola.

Je budget voor aankoop of abonnement

Voor welk merk je ook gaat en welke specifieke telefoon, dan nog is het belangrijk om goed mobiele telefoon abonnementen te vergelijken. Want vaak kan je voor precies dezelfde telefoon bij een andere provider een stuk betere prijs vinden. Dit komt doordat de kosten van het toestel zijn verwerkt in het abonnement dat je elke maand betaalt.

Niet altijd trouwens, want je kan er ook voor kiezen om het apparaat meteen helemaal of deels te betalen. Dit kan zeker als zakelijke gebruiker interessant zijn voor de afschrijving. En als particulier ook want dit kan goedkoper blijken en dan zijn daarna je maandelijkse kosten bovendien veel lager.

Groot of klein formaat

Naargelang hoe je de telefoon gebruikt en ook hoe handzaam deze moet zijn, bijvoorbeeld omdat je veel onderweg bent, speelt de grootte van de telefoon een belangrijke rol. Zeker als je hem ook regelmatig gebruikt om media te bekijken zoals video’s of zelfs films kan het scherm eigenlijk niet groot genoeg zijn.

Maar ben je veel onderweg of moet hij makkelijk in een broekzak of tas passen, dan is een kleiner formaat weer wenselijk. Overigens zijn de grotere telefoons vaak ook duurder, terwijl met de grootte ook de prestaties vaak toenemen omdat er meer ruimte is voor een betere camera en processoren.

De kwaliteit van de foto’s / camera

Als je veel foto’s maakt, als hobby of voor je werk, en je dit graag ook met je telefoon doet en niet per se met een professionele camera, dan kan het zeer zeker lonen om te kijken naar een nieuwe telefoon die mooie foto’s kan maken.

Er is op dat vlak namelijk een grote ontwikkeling gaande waar merken strijden voor de plek van de beste partij op dit vlak. Er is dus veel vraag naar telefoons met een goede camera. Zo hebben de nieuwste mobieltjes nu zelfs meerdere camera’s met speciale features voor het maken van foto’s van dichtbij, veraf of met weinig licht. 

Geheugen en snelheid

Dan zijn er nog de technische prestaties van het apparaat. Want maak je bijvoorbeeld veel foto’s en zelfs video dan is het prettig om veel geheugen te hebben. En ook het werkgeheugen oftewel hoe snel de telefoon werkt is belangrijk zeker als je veel zware apps gebruikt om bijvoorbeeld je gemaakte content mee te bewerken of geld te verdienen op je telefoon.

Gerelateerde artikelen: