crypto-om-in-de-gaten-te-houden
Door | 31 jan. 2023

Wat zijn crypto om in de gaten te houden?

Natuurlijk de cryptomunten waarvan je verwacht dat ze nog flink omhoog kunnen.

We delen enkele coins waar wij enthousiast over zijn voor de komende jaren.

Welke je dus in de gaten moet houden.

Deze munten kopen kan via Bitvavo, een veilige betrouwbare Nederlandse partij met erkenning en registratie bij de AFM en Nederlandse Bank.

Zij zijn wat ons betreft de beste crypto broker dus we noemen ze niet zomaar.

Zo zijn ze ook de goedkoopste crypto broker & exchange.


Welke crypto moet je in de gaten houden

In dit artikel gaan we er vooral vanuit dat je op zoek bent naar crypto die nog enorm in waarde kunnen groeien. Die wil je dus hebben om ze later tegen grote winst te verkopen. Vaak zijn dat kleinere altcoins, oftewel goedkope cryptomunten met potentie.

Maar vergis je niet, ook de oudere meer gevestigde namen zijn in staat om flink omhoog te knallen. Denk hier aan Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin. Kan zeker geen kwaad om deze in je portfolio te hebben want dit zijn juist de beste cryptomunten om te investeren. Ze gaan wellicht niet zo hard omhoog als enkele uitzonderingen, maar hebben ook minder risico om waarde te verliezen.

Overigens, mocht je juist crypto in de gaten willen houden om te weten waar de markt heengaat: Bitcoin bepaalt nog steeds de richting. Als deze coin stijgt dan volgt de rest vaak binnen korte tijd. En de eerste zijn dan vaak Ethereum en Litecoin. Ripple is daarentegen juist een munt die vaak wat later pas op gang komt.

We gaan nu een lijst met cryptomunten doorlopen die wij momenteel in de gaten houden, vooral omdat ze inspelen om trends die momenteel belangrijk zijn in de cryptowereld, maar eigenlijk ook in de bredere wereldeconomie en het bedrijfsleven.

Hierbij moet je denken aan Artificial Intelligence, Metaverse, Internet-of-Things, Gaming en technologische innovaties die crypto en blockchain beter toepasbaar maken. NB: Dit zijn onze persoonlijke favorieten maar neem dit niet als financieel advies, je moet altijd zelf bepalen en onderzoeken of en welke crypto je wilt aanschaffen.

crypto om in de gaten te houden kopen via bitvavo

Top 15 Crypto om in de gaten te houden

1. WOO (Woo Network)

WOO heeft een netwerk met veel liquiditeit en daarop kunnen Centralized Finance en Decentralized Finance (CeFi / DeFi) producten gestaket worden en derivaten verhandeld. Het systeem is opgemaakt uit een gedistribueerd netwerk van computerkracht. Door het krachtige netwerk kunnen gebruikers uiterst goedkoop tot gratis handelen en de spreads minimaliseren.

Dit alles werkt op basis van de eigen cryptomunt WOO. Daarbij is interessant om te vermelden dat de winst van het netwerk elke maand wordt gebruikt om deze crypto terug te kopen en te verbranden, oftewel vernietigen. Daarmee is de munt sterk deflationair en dit zal de waarde zeker ten goede gaan komen.

2. QNT (Quant)

Quant wil verschillende blockchains met elkaar koppelen zonder in te boeten op prestatie of efficiëntie. Ze hebben hier een Operating System voor ontwikkeld als eerste partij. Dit heet Overledger DLT Gateway en maakt het ook met een simpele API mogelijk voor bedrijven om bestaande software met blockchains te koppelen.

Hun oplossing geeft ontwikkelaars de nieuwe mogelijkheid om apps op meerdere blockchains tegelijk te bouwen (MApps) en verschillende apps binnen eenzelfde ecosysteem met elkaar te verdringen om meerde lagen tegelijkertijd.

Omdat ze vooralsnog de enige zijn die dit technisch kunnen en tegelijkertijd ontwikkelaar QNT, hu eigen cryptomunt, nodig hebben om de MApps te kunnen maken, zien we dit als een crypto om in de gaten te houden. Toegang tot het platform en andere services worden ook afgerekend met QNT.

3. GALA (Gala Games)

Gala heeft een decentraal gaming platform en ecosysteem. Ze geven gamers het recht om de in-game artifacts te bezitten door middel van een NFT bewijs. Zo hoeven ze niet de game makers te betalen voor hun artefacten zonder dat ze die op papier bezitten. Ook kunnen ze door games te spelen GALA cryptomunten en NFT’s verdienen

Gezien gaming een toekomstige groeimarkt is voor crypto en GALA ten opzichte van concurrenten als MANA, AXS en SAND een kleiner market cap heeft kan deze munt harder groeien. GALA ontwikkelt overigens ook zelfs games, op basis van wat de leden willen spelen.

4. TRB (Tellor)

Tellor heeft een decentraal protocol op basis van oracles. Dergelijke protocollen kunnen off-chain data toevoegen aan smart contracts. Tellor is erop gefocust om haar reporters die data op de blockchain brengen te belonen met TRB. Iedereen kan hieraan meedoen om het een permissieloos open software project is. Daarom wordt de kwaliteit streng bewaakt door reporters die slechte data toevoegen af te straffen.

Sterk technologisch voordeel van Tellor is dat het systeem zo is gemaakt dat alle data die wordt aangeboden naar bytes wordt omgezet. Dit maakt het voor bijna elke blockchain applicatie bruikbaar en daarmee ook flexibel.

Holo heeft een blockchain met daarop een peer-to-peer (P2P) distributieplatform voor het hosten en draaien van decentrale apps. De hosts zijn particulieren die op hun eigen devices software kunnen downloaden en die op de achtergrond laten werken.

Daarmee wordt dus onbenutte en gratis processing power gebruikt terwijl de gebruiker zelf gewoon nog zijn laptop of computer kan gebruiken. Tegelijkertijd verdienen ze hiermee HOT. Holo houdt hier een fee op in en groeit dus mee met het netwerk als er meer applicaties en hosts aan worden toegevoegd.

6. SNX (Synthetics)

Synthetics werkt via de Ethereum blockchain. Met hun een decentrale liquiditeitsprotocol kunnen synthetische assets worden aangemaakt. Daarmee worden koersen nagebootst van beleggingsinstrumenten, zoals bijvoorbeeld een grondstof (goud, zilver, olie, gas etc.), wisselkoersen (Dollar, Yen, Pond e.d.), aandelen en ook andere crypto.

Dit betekent dat je in deze zaken kan beleggen zonder ze daadwerkelijk te kopen, net als bij CFD Handel. Voordeel hiervan is dat via cryptomunten kan worden gehandeld op traditionele markten die normaliter enkel toegankelijk zijn bij brokers die daar flink voor rekenen.

7. ZIL (Zilliqa)

Zilliqa is uitgevonden op de Universiteit van Singapore, door een professor en diens studenten aan de School of Computing. Het draait volledig om het opbouwen van een blockchain uit zogenaamde “shards”: scherven in goed Nederlands. Dit is om efficiëntie en snelheid te bevorderen.

Deze theorie is inmiddels werkelijkheid op hun eigen openbare permissieloze blockchain. Ze focussen vooral op grotere snelheid en directe realtime bevestiging van transacties. En omdat een oneindig aantal shards kan worden toegevoegd is de schaalbaarheid ook zeer groot.

Het grote doel is om via de blockchain betaalsystemen voor grote bedrijven te laten werken. Daarmee worden ze een concurrent voor bedrijven als VISA en MASTERCARD.

8. STX (Stacks)

Stacks is een layer 1 oplossing die als doelstelling heeft om Smart Contracts en Decentrale apps toe te voegen aan de Bitcoin blockchain. Deelnemers in de stacks chain worden betaald met Bitcoin. Dit is een technologische innovatie die de pluspunten van Proof-of-Stake en Proof-of-Work samenbrengt, waar bijna alle andere crypto projecten leunen op één van beide.

Wat vooral voor de prijs van de cryptomunt STX interessant is, dan dat ze in de VS de allereerste partij zijn die van de SEC (evenknie van de Nederlandse AFM) officieel toestemming hebben om hun cryptomunten te mogen verkopen. Dat is groot nieuws omdat geen enkel crypto bedrijf dit lukt en veel andere concurrenten zoals Ripple juist door de SEC zijn aangeklaagd voor het verkopen van hun coins omdat dit illegaal zou zijn.

9. SKL (Skale)

Skale is volledig ontworpen om het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum te tackelen. Ze hebben momenteel de enige blockchain die een oneindig aantal snelle on-demand chains kan kan ondersteunen zonder enige gas fees, terwijl die bij Ethereum juist heel hoog zijn. Net als bij andere concurrerende PoS blockchains trouwens.

Zodoende is het misschien wel de perfecte toevoeging op Ethereum. We verwachten dus veel van SKL en het is daarom een van de belangrijkere crypto om in de gaten te houden.

10. NEAR (NEAR Protocol)

NEAR heeft een layer 1 blockchain met innovaties om de snelheid en schaalbaarheid te verbeteren, waarbij het een oplossing heeft die zelfs nog net verder gaat dan het scherven idee van ZIL. Daarbij is het bij uitstek gebruiksvriendelijk gemaakt voor ‘menselijk gebruik’ door ontwikkelaars door bijvoorbeeld intuïtieve benamingen en kant-en-klare modules waarmee men sneller tokens of NFT’s kan maken.

11. HNT (Helium)

Helium heeft een decentrale blockchain. Het netwerk is specifiek gemaakt voor het ondersteunen van communicatie tussen wireless devices en speelt daarmee in op het Internet-of-Things. Het draait op een nieuw consensus protocol Proof-of-Coverage (PoC). Omdat Internet-of Things een belangrijke trend is in de IT wereld is dit zeker een crypto welke je in de gaten moet houden.

12. FET (Fetch.ai)

Nog mee dan IoT is Artificial Intelligence (AI) is een superbelangrijke trend die de komende tijd het bedrijfsleven wel eens volledig op zijn kop kan gaan zetten. Zo zie je nu opeens gratis AI tools ontstaan waarmee je volledige gesprekken kan voeren, vragen kan stellen en zelfs hele werkstukken kan laten schrijven (ChatGPT). Maar ook artistieke opdrachten kun je laten uitvoeren zoals muziek componeren en digitale kunstwerken maken.

Aan de ene kant zijn veel mensen bank dat het veel menselijke banen kan kosten en ook Google ziet zijn voortbestaan op lange termijn bedreigd. Anderzijds hebben bedrijven als Microsoft al miljarden geïnvesteerd in bijvoorbeeld open.ai het platform achter ChatGPT. De komende tijd zullen de ontwikkelingen versnellen en ook overheden zullen snel met wetgeving moeten komen.

Crypto en blockchain projecten kunnen voor AI een grote rol spelen. Fetch.ai is een belangrijke daarvan, die momenteel een decentraal platform aan het bouwen zijn voor Machine Learning.

13. OCEAN (Ocean Protocol)

OCEAN heeft een decentraal ecosysteem waarop men databases kan aansluiten en verkopen. Dit is belangrijk want juist data vormt de basis van AI: het is het uitgangspunt voor de algoritmes en steeds meer data is nodig om deze up-to-date te houden en te blijven verbeteren.

Het protocol draait op het Ethereum netwerk wat veel flexibiliteit geeft. Zo kunnen bedrijven naast de centrale marktplaats ook hun eigen afgeschermde marktplaatsen opzetten binnen het ecosysteem. De privacy is ook goed geregeld: data blijft staan in de bestaande database van de originele eigenaar en wordt enkel gecodeerd toegankelijk gemaakt voor gebruikers. Zo voorkom je problemen met datawetgeving en mogelijke hackers.

14. SAND (The Sandbox)

Dan Metaverse, oftewel digitale werelden. Deze sector maakte al een enorme vlucht in 2021 toen bekend werd dat Meta (het bedrijf achter onder andere Facebook, Instagram en Whatsapp), veel investeert in het bouwen van een eigen metaverse. Ook veel andere grote bedrijven willen dat.

SAND speelt hier slim op in door bedrijven de mogelijkheid biedt een eigen Metaverse te creëren. Zo werken ze samen met Atari, de grote en legendarische Amerikaanse producent van arcadespellen en videogame consoles.

15. Decentraland (MANA)

Decentraland is metaverse waar je stukken land kan kopen en daar geld mee verdient door er bijvoorbeeld op bouwen. Bijvoorbeeld 3D creaties die men kan bekijken en virtuele spellen die men er kan spelen. Ook is Decentraland een belangrijke handelsplek geworden voor NFT’s. In deze virtuele wereld wordt alles betaald met de eigen cryptomunt MANA.

Gerelateerde artikelen: