crypto hype
Door | 03 apr. 2024

Cryptomunten waren een aantal jaren een enorme hype. Daarna trok de storm voorbij en bleven alleen nog langetermijndenkers. Nu trekt crypto weer aan. Hoe kan dat? Wat is er veranderd? Waarom wordt crypto weer populair? Experts hebben daar drie verklaringen voor.

Crypto is een goed alternatief voor ‘gewoon geld’

Crypto wordt voor veel mensen steeds interessanter. Het is een goed alternatief voor gewoon geld, zeggen experts van onder meer Amdax. Je kunt met crypto heel anders naar geld kijken dan met het standaardmodel waar we mee opgegroeid zijn. Dat komt onder meer doordat cryptomunten decentraal zijn. Kijken we naar bijvoorbeeld de euro, dan zie je dat het een centrale munt is: het wordt gereguleerd en beïnvloed door bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank.

Bij crypto heb je geen centrale partij nodig. Iedereen die het wil, kan eraan deelnemen. Bovendien werkt het volledig geautomatiseerd en wordt controle onderling uitgevoerd. Eigenlijk is dat, volgens de experts, een stuk effectiever dan het reguliere bancaire systeem. Crypto geeft een bepaalde vrijheid, een vrijheid die veel mensen aan staat.

Influencers geven er veel aandacht aan

We mogen ook niet vergeten dat crypto populair is onder influencers. Vandaag de dag vinden we op sociale media als podcasts, TikTok en Instagram veel influencers die zich met geld verdienen en met crypto bezighouden. Ze hebben een grote schare publiek: een jong publiek dat op zoek is naar manieren om (snel) geld te verdienen. Al snel passeert crypto de revue, wat de nieuwsgierigheid bij jongeren aanwakkert. Jongeren staan in het algemeen veel meer open voor dit soort alternatieven dan het wat oudere publiek.

Investeringen hoeven niet hoog te zijn: al vanaf 50 euro kan men in crypto investeren. Een bedrag dat ook voor jongeren te behappen valt. Daarmee kunnen ze bijvoorbeeld beginnen met crypto staking: het bewaren van je munten, om het netwerk veiliger te maken, en daarvoor beloond te worden.

Meer mensen worden nieuwsgierig

Was de cryptomunt een aantal jaren geleden zo goed als onbetaalbaar, zien we nu dat er steeds meer munten bijkomen die al voor enkele tientjes aangekocht kunnen worden. Op het nieuws hebben we regelmatig gehoord hoe hard de waarde van een cryptovaluta kan stijgen. Het zorgt voor nieuwsgierigheid onder mensen. Ze willen het een keer uitproberen en willen zeker niet de boot missen. Stel je voor dat uitgerekend jouw munt aardig wat waard wordt, dan heb je een goede investering gedaan.

Over het algemeen geldt dat Nederlanders op zoek zijn naar manieren om geld te verdienen naast hun vaste baan. Dan is crypto, waarbij je veel kunt winnen (maar ook kunt verliezen) heel interessant. Je hoeft er bovendien niet veel voor te doen, behalve voorspellen of de waarde stijgt of daalt.