renault clio
Door Martijn | 28 mrt. 2023

Ben je van plan om een auto aan te schaffen?

Maar wil je er wel voor zorgen dat je er niet teveel aan uitgeeft?

Dan is een occasion een goede keuze want het is een slimme manier om te besparen op autokosten.

Zeker ook voor populaire auto’s zoals de Renault Clio waarvan er veel worden aangeboden.

Maar daar zit nog veel verschil in prijs en kwaliteit wat vaak vrij ondoorzichtig is, zeker als je zelf geen automonteur bent!

We geven je enkele tips zodat je geen miskoop doet.


1. Neem een automonteur mee

Oké niet iedereen kent een automonteur, maar als je naar de occasiondealer om de hoek gaat dan hebben ze binnen een minuut door dat je eigenlijk niet veel van auto’s weet. En dan wordt onderhandelen lastig. Neem dus iemand mee die wel dat gesprek goed kan aangaan. Je vader, je oom, neef of zus dat maakt verder niet uit.

De persoon die je betrekt in je aankoop hoeft niet per se voor jou de onderhandeling te doen, maar wel iets van auto’s weten is prettig. Sowieso weten verkopers dat je minder makkelijk omver te praten bent als je niet alleen bent. Ook zien vier ogen meer dan twee bij het bekijken van de auto’s.

2. Vergelijk online occasions

Als je alleen de auto’s bij de dichtstbijzijnde dealer(s) vergelijkt dan is dat vaak maar een kleine selectie, zeker als je een specifieke auto wil hebben. Wil je dus echt per se die Renault Clio occasion dan is het slim om die bij nog meer autobedrijven te bekijken via bijvoorbeeld Autotrack.

Zo krijg je een beter gevoel bij wat een normale prijs hoort te zijn voor deze auto naar gelang de staat, leeftijd en aantal gereden kilometers. Ook kan je jezelf dan meteen oriënteren op welke uitvoering en eigenschappen voor jou belangrijk zijn.

3. Check het kenteken

Als je slim bent maak je dus eerst online een vergelijking en maak je voor jezelf alvast een kleine shortlist welke auto’s een mogelijke winnaar kunnen zijn. Vervolgens kan je ook via internet alvast een paar dingen controleren omdat je het kenteken van deze bolides al kan zien. Zo bescherm je jezelf al deels tegen de grootste problemen.

Via het RDW kun je voor elke auto een tellerrapport aanvragen. Hiermee kan je laten beoordelen of de stand van de auto logisch is gezien de gegevens die het RDW van deze auto kent. Daarnaast kan je een kentekencheck doen. Hiermee krijg je inzicht in het aantal eerdere eigenaren, datum van de laatste tenaamstelling, vervaldatum van de APK en of de auto niet als gestolen geregistreerd is.

4. Maak een proefritje

Misschien is dit wel de belangrijkste tip: rij altijd een goede proefrit, dus een stukje binnen de bebouwde kom en ook een stuk snelweg. Misschien heb je wel een hele tijd moeten sparen voor een auto, dan wil je wel zeker weten of hij het goed doet.

Zorg ervoor dat je de auto zelf start en dat je hier al kan beoordelen of je iets geks hoort. Staat de auto al draaiende op je te wachten dan is het slim om de auto opnieuw te starten. Vraag wel even waarom hij al aanstond en of hij opstartproblemen heeft bij koud weer.

Laat de persoon die met je mee is kijken of er rook uit de uitlaat komt bij het starten en optrekken, dat wil je niet hebben. Test vervolgens ook alle lampen en ruitenwissers en vraag voor de zekerheid of de auto wel is verzekerd voordat je onderweg gaat.

5. Bekijk de auto van alle kanten

Klinkt misschien logisch, maar het is belangrijk om de auto goed te bekijken. Vaak zijn ze mooi opgepoetst en schoongemaakt, maar onder de motorkap en ook de onderkant van de auto zijn vaak beter te beoordelen. Vooral de uitlaat moet goed bevestigd zijn en geen lek hebben. Haal ook de matten eens opzij en kijk in de kofferbak onder de plank. Je wil bijvoorbeeld geen vocht of roest zien.

Dit betekent ook dat je de onderhoudshistorie moet krijgen en check daarbij of grote ingrepen zoals de distributieriem vervangen als zijn gebeurd. Vraag ook alles aan de verkoper, ook op de man af of de auto gebreken heeft of ooit schade heeft gehad. De verkoper is verplicht dit te vertellen.

6. Zet alles op papier

Natuurlijk wil je bij de aankoop van een occasion, want vaak nog een flink bedrag is, een betaalbewijs hebben en een factuur waar de voorwaarden goed bij worden benoemd. Denk aan garanties en dergelijke. Maar zorg er ook voor de je hier alles observaties van de bezichtiging en proefrit goed opneemt en aanvullende afspraken die je hebt gemaakt. Ook de belangrijkste uitspraken van de verkoper over gebreken en schade.