skoda kodiaq
Door Martijn | 29 mrt. 2023

De aankoop van een auto is een grote.

Daar wil je een goede beslissing maken, want je gaat er nog wel even mee doen.

Maar zelf op deze flinke uitgave kan je nog besparen.

Ook als je echt je droomauto wil hebben, zoals een paarse Skoda Kodiaq… ?

Oké misschien niet maar we vonden het wel een heel vette foto 😉

Hoe dan ook, bij de aanschaf van een nieuwe bolide kan je al meteen besparen op autokosten in de toekomst dus is het goed hier alvast over na te denken.

We geven je enkele tips om je hierbij te helpen.


1. Koop een occasion

Door niet een compleet nieuwe auto te kopen maar een occasion kan je flink goedkoper een auto krijgen. Besparen met een occasion is een slimme manier om minder lang te hoeven sparen voor een auto bijvoorbeeld. Maar je moet hier wel extra alert zijn op mogelijke gebreken en garantie van de verkoper. En al helemaal als je koopt van een particulier.

Een belangrijke tip is ook om occasions online te vergelijken en niet onvoorbereid naar de occasion dealer om te hoek te rijden. Wil je die Skoda Kodiaq kopen dan zal je zien dat je er hier online heel veel kan vinden, via Gaspedaal.nl dus bijvoorbeeld zoals via de link. Zo weet je meteen wat een normale prijs is en waar je deze in de buurt kan vinden.

2. Wacht op de uitverkoop

We zijn gewend dat er altijd wel iets in de aanbieding is bij de supermarkt en andere winkels waar je wekelijks komt. Maar net als bij kledingwinkels zijn ook auto’s periodiek in de reclame. Want dealers en merken organiseren ook campagnes en acties om meer te kunnen verkopen.

Bij merkdealers is dit vaak tegen het einde van het jaar om de resultaten te behalen en nog begin van het jaar om van de oude voorraad af te komen. Dan kan je dus het beste shoppen voor een nieuwe vierwieler.

3. Denk na over de soort brandstof

Niet alleen de soort en uitvoering auto die je koopt is belangrijk, maar ook de kosten die je de jaren erna gaat maken tellen aardig op. Zeker ook de soort brandstof is hier belangrijk in. Natuurlijk voor je directe kosten per kilometer, maar ook voor bijvoorbeeld je wegenbelasting.

Zo kan je nadenken of je gaat voor benzine, diesel, LPG, elektrisch of hybride. Dit ligt helemaal aan jouw rijgedrag. En dan bedoelen we niet of je altijd te snel rijdt, maar wel of je vaak langere stukken rijdt of juist kleine stukken of maar heel weinig. Bovendien bepaalt de soort brandstof ook de BPM.

4. Druk de BPM

Bij de aanschaf van een nieuwe auto betaal je een belasting, namelijk BPM oftewel Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Lees hier meer over op de site van de Belastingdienst. Zoals je kan zien is de hoogte van deze belasting afhankelijk van de CO2 uitstoot van de auto en de netto catalogusprijs. Nu denk je al na over de brandstof wat direct verband heeft met de uitstoot.

Maar je kan ook zorgen dat je de catalogusprijs verlaagt door opties pas na aankoop te laten installeren. Dit kan je met de dealer afspreken. Natuurlijk kan dit niet voor alle opties want een panorama dak gaan ze niet achteraf er voor je inschroeven, maar bepaalde velgen bijvoorbeeld en andere zaken in de boordcomputer kunnen prima later.

5. Importeer een auto

In het buitenland, zoals bijvoorbeeld Duitsland, zijn auto’s goedkoper in de aanschaf. Je kan onderzoeken of het goedkoper is om een auto te laten importeren. Daar zijn gespecialiseerde bedrijven in. Let wel op de het importeren je ook weer een aparte importbelasting (accijns) kost dus je kan niet 1 op 1 de prijzen tegen elkaar afzetten. Lees meer over de voordelen op de site van Easy Import.