beleggen met wisselgeld
Door | Geüpdatet 15 mrt. 2022

Er zijn best veel sites die reclame maken om te beleggen met je wisselgeld.

Niet dat je nog geld terug krijgt tegenwoordig want niemand betaald meer cash zo’n beetje…

Maar die apps ronden je betalingen af en sluizen dan het fictieve digitale wisselgeld, dus steeds een klein bedrag, door naar een beleggingsrekening.

Klinkt interessant, maar werkt het ook? 

Nee, absoluut niet. 

Je maakt zelfs verlies.

Dat gaan we met je doornemen, en geven je ook opties die vele malen interessanter zijn.


1. Bestaande aanbieders beleggen met wisselgeld

Er zijn een aantal bestaande aanbieders die al aanbieden om op een slimme manier te beleggen met je wisselgeld. De eerste en grootste partij hierin is Peaks van Rabobank. Uiteraard volgden hierna ABN Amro en ING vrij snel door eenzelfde dienst aan te gaan bieden.

Het zijn op zich hele handige apps die er mooi uitzien en beleggen makkelijk maken. Het werkt dan ook heel simpel. De app rond al jouw betaling naar boven af naar een hele euro. Koop je dus iets voor €9,05 dan haalt de app 10 euro van je rekening, en stort de overige 95 cent in je beleggingsapp. Elke week kan je dan nog kiezen om het verzamelde geld inderdaad definitief te gaan beleggen. Je kan daarnaast ook extra inleggen of een vaste storting instellen.

        Nadeel hiervan is dat je de app toegang moet geven tot je rekening en alle betalingen.

Het beleggen zelf in de app is super simpel gemaakt, want je kiest uit een aantal profielen: Mild, Pittig, Scherp en Heet. Je kan dit altijd wisselen als je dat wilt. In een dergelijk portfolio beleg je trouwens niet direct in aandelen, maar in fondsen. Dat maakt het risico kleiner, maar ook de mogelijk winst.

        Nadeel hiervan vinden wij is dat je zelf weinig controle hebt, want geen idee waar je geld nu         echt in zit. Misschien is beleggen hiermee wel te makkelijk gemaakt.

De app doet de rest vanzelf. De kosten zijn vast 1 euro per maand, totdat je belegd vermogen boven de 2500 euro uitkomt. Dan wordt dan 0,5% van je vermogen. Daarnaast wordt 0,2-0,4% van je rendement afgesnoept om de fondsen te betalen.

Al met al blijft er daardoor weinig rendement over. Als je 30 euro belegt elke maand, maak je met alle portfolio’s behalve Heet zelfs altijd verlies in het eerste jaar. Houd je dit 3 jaar vol dan heb je met het Mild portfolio maar 8 euro winst gemaakt terwijl je wel al meer dan 1000 euro hebt moeten investeren. Dat is een belabberd rendement van nog geen 0,4% en dan hebben we niet eens het rente op rente effect meegenomen.

Eigenlijk maakt je pas een interessant rendement als je wel zelf een groot bedrag inlegt van een paar duizend euro. Maar dat is natuurlijk allang niet meer beleggen met je wisselgeld. De app schiet dus eigenlijk zijn doel voorbij, en we vinden zelfs dat ze de kleine belegger een beetje belazeren.

Want beleg je dus wel netjes elke maand die eerder genoemde 30 euro, dan maakt je in het eerste jaar verlies omdat je de bank wel servicekosten e.d. betaalt. Zij verdienen dus wel aan jou, maar jij helemaal niks. Dan kun je nog beter gaan sparen tegen een minimale rente.

2. Wat wel werkt

Gelukkig zijn er goede alternatieven die vele malen meer kunnen opleveren. Waarbij je in ieder geval niet een mooi plaatje wordt voorgehouden door je eigen bank om aan je te kunnen verdienen.

Zelf beleggen

In plaats van te beleggen in een soort van profiel, kan je dit ook gewoon zelf doen. Doe dit dan wel bij de beste online broker van Nederland. En dat is zonder twijfel, al 16 x uitgeroepen zelfs, Binck Bank. Inmiddels gaan ze verder onder de naam Saxo Bank.

Niet alleen trouwens omdat ze goedkoop zijn, maar ook omdat ze hele goede service, uitleg en ondersteuning bieden om jouw zo goed mogelijk te helpen om goede keuzes te maken. En daarmee maak je uiteindelijk weer een beter rendement.

Cryptocurrency

Een opkomende alternatieve markt is die van crypto valuta. Je weet wel, de Bitcoin en vergelijkbare digitale munten. Wellicht is dit voor jou nog een heel vaag iets, maar steeds meer mensen vinden hun weg naar deze manier van investeren. En dat is niet voor niks, er zijn meerdere manieren van geld verdienen met cryptocurrency.

Je geld stoppen in deze currency kan namelijk niet alleen goed geld opleveren, het is ook een totaal onafhankelijke markt die niet wordt gereguleerd door overheden en banken. Die oefenen er dus geen invloed op uit.

Daarmee zie je ook dat de koersen in deze sector nog wel bewegelijk zijn, maar niet zozeer meebewegen met die van de grote beurzen en aandelen. Sterker nog: omdat ze aan alternatief vormen zijn ze vaak waardevaster dan de ouderwetse beurs.

Ander voordeel: de muntjes kosten in veel gevallen zelfs minder dan 1 eurocent, dus beleggen met een kleine inleg is hier zeker mogelijk. Beleg hierin wel altijd via de beste crypto broker, want dan betaal je minder kosten en heb je betere service en bescherming. Dit is sinds lange tijd in Nederland het platform Litebit

Peer to Peer beleggen

Nog een mooie optie is peer 2 peer, of wel P2P. Technisch gezien is dit niet beleggen, maar investeren. Je investeert dan in leningen aan particulieren. Daar heet het ook beleggen in peer to peer lending, want je leent feitelijk geld uit aan gelijken.

Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van koerswisselingen, maar gewoon een contract sluit waarbij je geld uitleent voor een vaste periode en een vaste rente. En die kan oplopen tot 16% per jaar. Dat haal je met beleggen in aandelen alleen als je veel risico neemt en geluk hebt…

Andere leuke bijkomstigheid, je kan bij de speciale platformen die dit mogelijk maken zelfs al inleggen vanaf 1 euro per lening bij het platform FastInvest. Dat is echt beleggen met wisselgeld.

Vastgoed

Dezelfde soort crowdfundig-achtige platformen die P2P mogelijk maken heb je ook in de vastgoed markt. Je hoeft dus niet meer een heel pand te kunnen kopen om in die wereld mee te doen. Estateguru is een goede optie met 12% rendement vanaf 50 euro inleg, maar ook in NL kan je al aan de slag via Exporo als is de minimale inleg daar wel 1000 euro. Lees meer in het artikel investeren in vastgoed met weinig geld.

3. Meer verdienen om te kunnen inleggen

Je snapt ook wel dat je meer kan verdienen aan beleggen als je ook meer in kan leggen op voorhand. Want 10% winst over 1000 euro levert toch echt meer op dan 10% winst over een paar euro. Maarja hoe komt je aan dergelijke bedragen?

Nou je kan eens proberen om online geld te verdienen via internet. Daar hebben we 45 manieren voor een een rij gezet die betrouwbaar zijn en gegarandeerd werken. En dan haal je zomaar een paar honderd euro per maand binnen!

Zeker als je meerdere methodes combineert zal je snel een mooi vermogen kunnen verdienen waarmee je als een grote speler mee kan beleggen. Dus ga er snel mee aan de slag!

Gerelateerde artikelen: