beleggen in consumentenkredieten
Door | 23 okt. 2023

Beleggen in consumentenkredieten, wat is dat en waarom zou je dit doen?

Nou:

Ben je op zoek naar een belegging die veel winst oplevert?

Met een relatief laag risico bovendien?

Dan is deze vernieuwende manier zeker de moeite waard om je eens goed op in te lezen.

En ook zeker om er daarna mee aan de slag te gaan,

want je kan het al uitproberen vanaf een zeer lage inleg van slechts 10 euro…


Wat is consumentenkrediet?

Letterlijke uitleg van dit begrip is: elke vorm van krediet waarbij de geldsom is bedoeld voor de aankoop dan iets anders dan vastgoed. Voor particulieren in het kort: alle leningen behalve een hypotheek. Of je er nu een auto mee koopt, of een smartphone. Zakelijke lening horen er ook niet bij uiteraard, vandaar de toevoeging consument.

Het is eigenlijk een oude term. Verouderd wellicht wel, want in de tijd waarin we momenteel leven is ook de financiële wereld aan vernieuwing toe. Kijk alleen maar naar de opkomst van de cryptovaluta, waarbij het hele punt is om niet meer afhankelijk te zijn van instituten zoals overheden en banken / verzekeraars. Allemaal mogelijk gemaakt door het fenomeen internet.

Zo is het inmiddels ook mogelijk om zelf “voor bank te spelen”. Iedereen kan zelf geld uitlenen aan andere consumenten / particulieren en daar een rente voor vragen. En dus op die manier winst behalen over deze belegging. Dit noemt men inmiddels peer-to-peer lending, ofwel P2P kredieten. En wat je dan met die lening doet maakt niet zo gek veel uit…

beleggen in consumentenkrediet

Hoe kan je beleggen in consumentenkredieten?

Natuurlijk kan je niet zomaar op Marktplaats.nl een berichtje plaatsen: “wie wil mijn geld hebben?”. Dat is vragen om problemen. Dan is je rendement zeer waarschijnlijk -100%, dan kun je het net zo goed verbranden of aan een Goed Doel geven. Nee hier zijn speciale platformen ontstaan die vraag en aanbod bij elkaar brengen.

Aan de ene kant is het een mogelijkheid voor mensen om een lening aan te vragen zonder dat ze dus naar een kredietverstrekker als een bank moeten. Dat kan voor sommige mensen de voorkeur hebben, maar ze komen er overigens niet makkelijker vanaf. De platformen zorgen namelijk wel ervoor dat ze grondig checken of zij de lening wel kunnen terugbetalen.

Aan de andere kant kunnen investeerders geld steken in het platform en dit uitgeven als lening. Omdat er vaak heel veel mensen op dat platform zitten heeft dit een aantal belangrijke voordelen, waarvan de belangrijkste spreiding is. Het is namelijk veel minder risicovol om aan 100 mensen 1 euro uit te lenen dan aan één persoon 100 euro. En dat kan je dan ook zo doen.

Er zijn inmiddels best veel van dit soort platformen ontstaan, maar je kunt ze grofweg in 2 categorieën delen: kortlopende consumentenleningen of leningen met onderpand. In de eerste categorie heb je vanuit het platform een terugbetaalgarantie, terwijl je in het tweede geval een onderpand hebt dat je beschermd tegen verlies van je investering.

Wij hebben onderzoek gedaan naar het beste P2P lending platformen en dit is de uitkomst met de beste platformen voor elk van die categorieën:

EstateguruMintos
– Leningen gedekt met vastgoed binnen EU
11% rendement
– Spreiding van portfolio over leningen
– Vanaf €50 per project
– Gratis account aanmaken
– Automatisch (her)beleggen
– Kortlopende consumentenkredieten in EU
12% opbrengst per jaar
– Veel spreiding mogelijk
– Gratis online aanmelden
– Inleg begint al met 10 euro
– Automatisch afbetalingen herbeleggen

Hoe werkt het?

Vanzelfsprekend moet je eerst aanmelden. Je kunt dan geld overmaken naar dit account om dit vervolgens te gaan investeren. Bij Estateguru wordt dit automatisch verspreid over meerdere investeringen of je kan handmatig kiezen, bij Mintos kan je dit ook zelf bepalen. Deze investeringen worden dan als een normale lening aan jou terug betaald, dus met een bepaalde rente.

Dat betekent dat je maandelijkse termijnen inclusief rente mag verwachten die terug worden gestort op je account. Dit kan je dan weer terugboeken naar je bankrekening of je kan ze opnieuw investeren in weer een ander krediet. Door dit te doen zal je jouw vermogen zien blijven groeien. Het herinvesteren kan overigens ook automatisch worden ingeschakeld.

consumentenkrediet

Wat levert het op?

Stiekem had je hierboven natuurlijk al de winstmarges gelezen bij beide P2P platformen. En die 11% of zelfs 16% als je handmatig een spreiding kiest, is zeker een stuk meer dan je spaarrekening of zelfs je langlopende deposito. Daar krijg je vaak niet eens 1 procent… Maar hoeveel je er uiteindelijk in absolute zin aan overhoudt ligt uiteraard aan je investering.

Met een investering van 1000 euro zal je natuurlijk 10 x zoveel verdienen als met een investering van 100 euro. Het ligt er dus maar net aan hoeveel je kunt inleggen. Wees daarin altijd realistisch en beleg liever enkel met geld dat je “kunt missen”.

Klinkt als een rare uitspraak, maar zorg er in ieder geval voor dat je altijd genoeg geld achter de hand houdt. Je wilt nooit, bij geen enkele manier van beleggen of investeren, dat je toch je geld kwijt raakt en daardoor ook weer in andere problemen komt. Zoals het niet kunnen betalen van je huur of hypotheek…

Wat zijn risico’s?

Kunnen we het meteen maar even hebben over de risico’s, want hoe groot is nu precies de kans dat jij je geld kwijt raakt? Je moet ten eerste beseffen dat je deze vorm van investeren niet kan vergelijken met beleggen in zaken als aandelen op de beurs. Die zijn namelijk in prijs gevoelig voor koersen.

Terwijl een krediet uitgeven zoals dit in feite een vaststaand contract is waarbij je een vaste winst (rente) afspreekt op voorhand. Wat echter wel kan gebeuren is dat de persoon aan wie je uitleent, niet terug kan betalen. Daar zorgen de platformen echter voor een oplossing: Mintos neemt betalingen over als die te laat zijn en betaalt zelfs de lening terug als die helemaal niet meer kan worden voldaan.

Estateguru zorgt voor de hele procedure bij wanbetaling en zelfs ook het inschakelen van een incasso bureau. Eventuele boetes die de persoon die de lening afneemt moet betalen, daar krijg jij ook een deel van. Ze gaan zelfs zo ver dat de leningen in een aparte B.V. zijn ondergebracht, dus wanneer ze zelf failliet zou gaan, dan lopen de leningen gewoon nog door en krijg je jouw geld terug inclusief winst.

Gerelateerde artikelen: