10 Tips om te Beginnen met Geld Besparen

Auteur: |
begin met geld besparen

Geld besparen lijkt misschien makkelijk…

Maar als je er eenmaal aan moet beginnen dan blijkt als snel dat het best een moeilijke klus is!

Er zijn namelijk best veel kosten om op te besparen, en nog meer manieren waarop je dat zou kunnen doen.

Probeer alleen al onze tips maar eens door te nemen…

Daarom bespreken wij 10 tips met je die je gelezen moet hebben!

Daarmee kan je direct aan de slag.

In dit artikel:

1. Haastige spoed…

Is zelden goed inderdaad. We snappen dat je wellicht in een lastige situatie zit, je bent niet voor niets op zoek manieren om te besparen. Maar door lukraak links en rechts te gaan snijden in je uitgaven maak je misschien we keuzes die je op de langere termijn juist geld kosten! Geen paniek dus alsjeblieft, wij gaan je zoveel als mogelijk helpen.

2. Bepaal je doelstelling

Kom er eerst achter hoeveel geld je over wil houden, of hoeveel je nu steeds tekort komt. Zet daarvoor alle kosten op een rijtje, en daarnaast je inkomsten. Per maand of jaar dat maakt niet zo gek veel uit.

Zo weet je precies waarop je moet mikken. Dit zal je al wat rust en richting geven. Maak je niet druk om de hoogte van het eventuele tekort dat je nu hebt, er komen tips aan waarmee je ruim € 10.000,- per jaar kan besparen.

3. Besparen, bezuinigen of beknibbelen?

Graag maken we hier een verschil duidelijk tussen deze begrippen. En daarmee ook de doelstelling van deze website en onze tips. Er zijn namelijk heel veel manieren om minder geld uit te geven, maar sommigen daarvan houden vooral in dat je stopt om überhaupt iets uit te geven. Geen leuke dingen meer doen bijvoorbeeld.

Daar geloven wij niet in, je moet nog wel kunnen genieten van het leven. En dus soms naar de bioscoop kunnen of uit eten bijvoorbeeld. Als je daarop beknibbeld vinden we dat zonde. Mag je zelf weten hoor, maar probeer dan eerst andere manieren.

Bezuinigen betekent vaak dat je met minder genoegen gaat nemen. Mindere kwaliteit is vaak inderdaad goedkoper, maar ook dat is vaak niet eens nodig! Onze tips om te besparen gaan er namelijk compleet vanuit dat je dezelfde kwaliteit kan krijgen, gewoon precies hetzelfde product, maar dan voor een lagere prijs! Hoe dat werkt, leggen we je verderop uit.


4. Begin met leningen te verlagen

Belangrijk is wel bij het verbeteren van je financiële ruimte, dat je begint met het zoveel mogelijk aflossen van je leningen. Dit is namelijk simpelweg geld dat je weggooit elke maand aan met name rente. Heb je nog wat spaargeld, gebruik dit dan om je lening te verlagen. Hiermee win je direct doordat je terugkerende kosten verlaagd.

Reserveer in je doelstelling ook een bedrag om eventueel resterende leningbedragen in de toekomst versneld te blijven aflossen. Mocht je overwegen om je lening over te sluiten naar een aanbieder met lage rente, let dan goed op eventuele boetes! Dan ben je soms alsnog duurder uit.

5. Voorkom onnodige uitgaven

Beknibbelen willen de dus zoveel mogelijk voorkomen, maar onnodige uitgaven zijn aan de andere kant wel uit den boze! Tijdschrift abonnementen die je toch nooit leest, extra tv-zenders die je nooit kijkt en ga zo maar door… opzeggen! Zelfs steun aan Goede Doelen, hoe nobel ook, kun je in tijden van geldnood beter even laten.

6. Altijd korting op losse uitgaven, gratis!

Dit is eigenlijk de mooiste tip, want je wist vast niet dat er een heel simpele manier is waarop je gratis en altijd geld terug kan krijgen op je losse uitgaven. Op alles wat je online koopt bij duizenden webshops, waaronder de grote namen als Bol.com, Coolblue, Wehkamp, Zalando en ga zo maar door kan je tot 15% korting krijgen in de vorm van cashback.

Bovenop de lopende acties en aanbiedingen! Het enige wat je hoeft te doen is gratis lig worden bij een cashback site. Bij de beste van Nederland Euroclix krijg je zelfs al een aanmeldbonus van € 2,55 Het mooie is dat je tegenwoordig bijna alles wel online kan kopen, met korting dus.

Benzine / diesel / LPG

Benzine (of diesel / LPG) kun je niet online kopen helaas. Maar daar hebben we een oplossing voor: je kan namelijk een gratis tankpas aanvragen bij UnitedConsumers die je tot 6 cent per liter korting geeft op alle brandstoffen (ook premium) bij ruim 600 tankstations in Nederland. Dat scheelt!

7. Vaste lasten

Goed je heb inmiddels al aardig wat winst behaald, maar vergeet alsjeblieft niet de vaste lasten. Dit zijn kosten die elke maand terugkeren. Als je die weet te verlagen heb je daar dus ook langere tijd voordeel van, en daar hoef je maar 1 keer voor te werken.

Vaak kan je door goed aanbieders te vergelijken en geregeld over te stappen een betere prijs krijgen voor exact hetzelfde. Belangrijkste zijn hierbij energie, TV, internet en bellen, mobiele telefoon of sim only.

Klik maar eens door op de linkjes en je komt direct in een vergelijker terecht. Wedden dat jij een betere deal kan vinden? Overstappen is heel makkelijk met een overstap service.

Meer weten om deze kosten te drukken? Lees dan ons artikel over geld besparen op vaste lasten.

8. Let op bij financiële producten

Vaste lasten zijn vaak ook financiële producten. Die kun je niet enkel even op prijs vergelijken, want je moet daar beter opletten wat je ervoor terugkrijgt. Daarom raden we hier alleen specialisten aan, zoals Zorgkiezer.nl als het gaat om je zorgverzekering of hypotheekoversluiten.com om je hypotheek over te sluiten naar lagere rente. Zij zijn erkende financieel adviseurs hierin.

Wat wel altijd nog kan ik kijken of je hier recht hebt op geld van de Overheid. Huurtoeslag voor je huur, of zorgtoeslag voor je zorgverzekering. Via respectievelijk huurtoeslag.nl en zorgtoeslag.nl kan je gratis voor je laten uitzoeken of je er recht op hebt, en daarna ook meteen voor je laten aanvragen. Zij zijn specialisten en zorgen ervoor dat je ook de maximale toeslag krijgt!

9. Al onze bespaartips per categorie

Mocht je wel al een idee hebben waarop je wil besparen, kijk dan vooral op onze overzichtspagina met bespaartips per categorie. Vind je per soort uitgave al onze adviezen op een rijtje.

10. Handige geld besparen test

Nog niet echt een idee waar je moet beginnen? Of ben je op zoek naar een makkelijke manier om te beginnen? Doe dan onze geld besparen test! In 15 simpele ja/nee vragen kom je erachter waarop je nog kan besparen en kan je meteen doorklikken naar de pagina of website om dat te regelen.