inboedel
Door | 27 nov. 2023

Het is natuurlijk geruststellend om een inboedelverzekering af te sluiten om de spullen in je woning te verzekeren. Met deze verzekering zijn je spullen gedekt tegen schade door brand, storm, water en diefstal. Het zou fijn zijn om deze premie zo laag mogelijk te houden. Wij hebben 5 tips verzameld om de kosten van de premie te drukken. Lees verder!


Het eigen risico verhogen

De makkelijkste manier om je kosten te verlagen, is door het eigen risico te verhogen. Het eigen risico is het bedrag dat je uit eigen zak moet betalen voordat de verzekeraar een vergoeding uitkeert. Wanneer je een groter deel van de kosten zelf kunt dekken in het geval van schade, zul je maandelijks een lagere premie betalen. Bedenk wel eerst goed hoeveel eigen risico je kunt dragen. Het moet wel betaalbaar blijven wanneer je ooit een claim moet indienen.

Vergelijk ieder jaar inboedelverzekeringen

De verzekering vergelijken kan misschien wel het meest opleveren. De perfecte inboedelverzekering is afhankelijk van je woonsituatie en behoeften. Wanneer je ieder jaar weer gaat vergelijken, weet je zeker dat je de best mogelijke dekking krijgt tegen de laagst mogelijke premie. Dit proces kost slechts enkele minuten van je tijd, maar kan echt aanzienlijk wat geld besparen op je inboedelverzekering.

Verzekeringen combineren voor pakketkorting

Veel verzekeraars geven korting wanneer je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Het kan bijvoorbeeld slim zijn om je inboedelverzekering te combineren met andere verzekeringen zoals opstal-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekeringen. Hierdoor krijg je een bundelkorting die wel kan oplopen tot 3%. Onderzoek dus welke verzekeringen jij kunt combineren om zo je totale kosten te verlagen. Daarnaast is het gewoon fijn om alle verzekeringen bij één vertrouwde aanbieder te hebben.

Kies de juiste dekking

In principe heb je twee dekkingsopties: de extra uitgebreide en de allrisk-dekking. De extra uitgebreide dekking dekt standaard schade zoals brandschade, stormschade, waterschade, inbraak en diefstal. De allrisk-dekking gaat een stap verder en vergoedt ook schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt. Hoewel de allrisk-dekking uitgebreid is, is deze vanzelfsprekend ook duurder dan de extra uitgebreide dekking. Ga dus bij jezelf na of de extra kosten voor de allrisk-dekking echt noodzakelijk zijn, of dat de standaarddekking voldoende is voor jouw behoeften.

Denk aan kostbare bezittingen

Verzekeraars hebben meestal een standaard bedrag waarmee je inboedel verzekerd is. Dit bedrag is gebaseerd op een schatting van de gemiddelde waarde van de inboedel in een gemiddeld huishouden. Heb je echt waardevolle bezittingen, zoals dure geluidsinstallaties of computers? Je zou dan het maximale bedrag kunnen verhogen. Je gaat dan wel een iets hogere premie betalen, maar bij schade aan deze items krijg je een hogere vergoeding. Heb je niet zoveel waardevolle spullen, dan is het niet echt noodzakelijk om het verzekerde bedrag te verhogen en dat kan je premie weer verlagen. Besparen op je inboedelverzekering is dus helemaal niet ingewikkeld. Met deze vijf tips kom je er wel!

Gerelateerde artikelen: